Quantcast
Channel: Λογοτεχνικό Περιβόλι!
Viewing all 24763 articles
Browse latest View live

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών, από το Λογοτεχνικό περιβόλι της Ρένας Τζωράκη , που γιορτάζουμε σήμερα 5 Οκτωβρίου.

$
0
0





Σήμερα, 5 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών, που σκοπό της έχει την  ευαισθητοποίηση, σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών.
 Η Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών,
καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.
 Επίσης για να τιμήσει πάνω από 60 εκατομμύρια μαχόμενους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρέχουν στους ενήλικες, μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για ν'αποκτήσουν καλύτερη εργασία, να μάθουν νέες δεξιότητες, να γίνουν πιο ανεξάρτητοι και να μετατραπούν σε ενεργά μέλη της τοπικής τους κοινότητας και της παγκόσμιας κοινωνίας.
Η 5η Οκτωβρίου είναι μια μέρα που θέτει στο επίκεντρο τους Εκπαιδευτικούς, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, τιμώντας το πολύτιμο έργο τους και τον αγώνα που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές.
  Στη δύσκολη σύγχρονη εποχή της κοινωνίας, που δέχεται χιλιάδες ερεθίσματα και αποπροσανατολίζεται, ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί παγκόσμια είναι σημαντικός.
  Στη Διακήρυξη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας του Εκπαιδευτικού 2016 αναφέρεται ότι ο σκοπός της Διακήρυξης για την ενίσχυση του επαγγελματικού κύρους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας καθίσταται σήμερα πιο αναγκαίος από ποτέ.
«Τα αδιαμφισβήτητα ερευνητικά ευρήματα της Διεθνούς Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών καθώς και άλλων Διεθνών Οργανισμών, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών, καταγράφουν την υποβάθμιση της επαγγελματικής θέσης και τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια» αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα της UNESCO, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ILO καθώς και της Διεθνούς των Εκπαιδευτικών.
  Αυτή η αρνητική εξέλιξη πρέπει να αναστραφεί. Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν πως οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν της εκτίμησης, της αναγνώρισης και του σεβασμού για το έργο που επιτελούν και που καλούνται να επιτελέσουν. Η αναγνώριση και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού και του έργου του απαιτεί την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, οι οποίες προϋποθέτουν μεταξύ άλλων, επαρκείς πόρους για την εκπαίδευση και τα σχολεία, ασφαλές και υγιές εργασιακό-σχολικό περιβάλλον, ακαδημαϊκή ελευθερία, επαγγελματική αυτονομία, εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό, υψηλής ποιότητας αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη..





Σήμερα Παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών, δράττομαι της ευκαιρίας να αναρτήσω το λυρικό ποίημα: « Η προσευχή της δασκάλας».Ας το διαβάσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, που στα χέρια τους κρατούν τα παιδιά μας, τους αυριανούς ενήλικες, την Ελπίδα , την αθωότητα και τα όνειρα…

$
0
0




Μια και σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών, αναρτώ στο ιστολόγιό μου ένα λυρικό και ταυτόχρονα γεμάτο πάθος ποίημα της βραβευμένης με Νόμπελ Χιλιανής ποιήτριας Γκαμπριέλας Μιστράλ, που ξυπνά συναισθήματα σεβασμού για τις εξαίρετες εκείνες  δασκάλες και δασκάλους που πέρασαν από τη ζωή μας και άφησαν την σφραγίδα τους ανεξίτηλη μέσα μας.
Είναι οι άνθρωποι που μας  δίδαξαν ευγένεια, ήθος, αξιοπρέπεια και μας σημάδεψαν, γιατί αναγνώρισαν την αυθεντική μας φλόγα, γιατί μας ενθάρρυναν να πατήσουμε στα πόδια μας και να βρούμε τη δική μας θέση στον ήλιο, γιατί έκαναν τη δουλειά τους με ζήλο και αφοσίωση όποιες κι αν ήταν οι  τότε δυσκολίες.
Μακάρι αυτή την προσευχή να λέγεται από κάθε εκπαιδευτικό και μάλιστα από εκείνους που παίρνουν την Πρώτη Τάξη Δημοτικού, την τόση εύπλαστη ηλικία, που αν γνώριζαν πως στα χέρια τους κρατούν τις πιο αγνές και αθώες ψυχούλες με ζήλο, με όρεξη, με θέληση και ενδιαφέρον για ζωή, που αν κοιτάξουν με το βλέμμα της  άνευ  όρων Αγάπης  το κάθε παιδί και αυριανό ενήλικα, μπορούν να δουν τα ταλέντα του, που του χάρισε ο Δημιουργός και να γίνει κάθε παιδί ένα ΘΑΥΜΑ!!!!
Καλή ανάγνωση σε όλους σας!!!
Ρένα Τζωράκη©
 «Η προσευχή της δασκάλας» της Γκαμπριέλα Μιστράλ




 
Θεέ μου, Εσύ που δίδαξες, συγχώρα με που διδάσκω
που φέρω την ιδιότητα του δασκάλου,
που Εσύ έφερες όταν ήσουν στη γη.

Δώσε μου μοναδική αγάπη για το σχολειό μου
τόση που, όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, να μην μπορούν
να κλέψουν την τρυφεράδα  απ’ τις στιγμές που ζω.

Δάσκαλε, κάνε ακατάπαυστο τον ενθουσιασμό μου
και περαστική την απογοήτευση.
Βγάλε από μέσα μου αυτόν τον ανομολόγητο πόθο
για ικανοποίηση που εξακολουθεί να με ταράζει,
το γελοίο απομεινάρι της δυσφορίας
που νιώθω όταν με πληγώνουν.
Να μην πονάει η αδιαφορία και να μην θλίβομαι
για τη λήθη αυτών που μας δίδαξαν.
Κάνε με να είμαι πιο μάνα από τις μάνες,
για να μπορέσω ν’ αγαπήσω
και να υπερασπίσω όπως αυτές
τα παιδιά που δεν είναι σάρκα της σάρκας μου.
Βοήθησέ με να πετύχω για καθένα
απ’ τα παιδιά μου τον στίχο μου τέλειο
και να σου αφήσω αυτή την άφωνη,
την πιο δυνατή μου μελωδία,
για όταν τα χείλη μου δεν θα τραγουδούν πια.
Δείξε μου τη δύναμη του Ευαγγελίου σου έγκαιρα,
ώστε να μην εγκαταλείψω τη μάχη της κάθε μέρας
και της κάθε ώρας για το σκοπό μου.

Δώσε στο δημοκρατικό σχολειό μου
τη λάμψη που σκορπίζεται
όταν τα ξυπόλυτα παιδιά μου τρέχουν.

Κάνε με δυνατή,
ακόμα και στη γυναικεία αδυναμία μου
και στη γυναικεία φτώχεια μου
κάνε με αδιαπέραστη σε ό,τι μπορεί
να μην είναι αγνό,
σε κάθε πίεση που δεν συντονίζεται
με τη θερμή θέλησή σου για τη ζωή μου.

(….)
Δώσε μου απλότητα και βάθος·
λύτρωσέ με απ’ το να είμαι
περίπλοκη ή κοινότυπη στο καθημερινό μου μάθημα.
Δώσε μου δύναμη να υψώσω τα μάτια
πάνω από το στήθος μου με τις πληγές,
μπαίνοντας κάθε πρωί στο σχολειό μου.
Να μη φέρνω στην έδρα μου τις υλικές μου ανησυχίες,
τις καθημερινές μικροαστικές θλίψεις μου.

Ελάφρυνε το χέρι μου στην τιμωρία
κι απάλυνέ το, ακόμα πιο πολύ στο χάδι.
Να μαλώνω με πόνο,
να ξέρω ότι έχω διορθώσει αγαπώντας!

Κάνε να γεμίσει με πνεύμα
το χτισμένο με τούβλα σχολειό μου.
Να τυλιχτεί με τη λάμψη του ενθουσιασμού μου
η φτωχή του αυλή, η γυμνή του αίθουσα.
Η καρδιά μου να είναι η κολώνα του
και η αγνή μου θέληση πιο δυνατή
από τις κολώνες και το χρυσάφι
των πλούσιων σχολείων.
Και, τέλος, θύμιζέ  μου
από την ωχρότητα του καμβά του Βελάσκεθ,
ότι το να διδάσκεις
και ν’ αγαπάς παράφορα στη Γη
είναι να φτάνεις με τη λόγχη του Λογγίνου
στην καυτή πλευρά του έρωτα.
 
Λίγα λόγια για την ποιήτρια:
Η Γκαμπριέλα Μιστράλ, ήταν η πρώτη συγγραφέας της Λατινικής Αμερικής που τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1945.
 Γεννήθηκε  στις 7 Απριλίου του 1889 στο Ελκιουΐ της Χιλής και το πραγματικό της όνομα ήταν :
Λουσίλα ντε Μαρία ντελ Περπέτουο Σοκόρο Γοδόι Αλκαγιάγα
(Lucila de Maria del Perpetuo Socorro Godoy  Alcayaga).
Ο πατέρας της, που ήταν δάσκαλος, εγκατέλειψε τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του όταν η Μιστράλ ήταν τριών ετών. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της ήταν δύσκολη και χρειάστηκε από τα δεκαπέντε της να εργαστεί ως βοηθός δασκάλας για να συντηρήσει τον εαυτό της και τη μητέρα της. Εκπαιδευμένη από τη μεγαλύτερη αδελφή της που εργαζόταν ήδη ως δασκάλα, εργάστηκε σε πολλά σχολεία αγροτικών περιοχών και ξεχώρισε για την προσφορά της στην εκπαίδευση. Το 1918 διορίστηκε διευθύντρια Λυκείου στην Πούντα Αρένας και το 1921 διευθύντρια του πιο φημισμένου σχολείου θηλέων του Σαντιάγο.

Το 1922 η κυβέρνηση του Μεξικού την προσκάλεσε στο Μεξικό για να εργαστεί εκεί για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την οργάνωση των σχολείων και των βιβλιοθηκών. Από εκεί ταξίδεψε στη Βόρειο Αμερική και στην Ευρώπη.

Το 1925 επέστρεψε στη Χιλή και συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα από την εκπαίδευση. Το 1926 την προσκάλεσαν ως εκπρόσωπο της Λατινικής Αμερικής στο Μορφωτικό Τμήμα της Κοινωνίας των Εθνών. Από το 1926 ως το 1932 ζούσε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας και ταξίδευε πολύ.

Τα πρώτα της ποιήματα, τα «Σονέτα θανάτου» (1914), τα έγραψε με αφορμή την αυτοκτονία του μνηστήρα της το 1909. Η συλλογή της χάρισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Juegos Florales στο Σαντιάγο. Ακολούθησαν οι συλλογές «Ερημιά» –εκδομένη από το Ινστιτούτο της Ισπανίας στη Νέα Υόρκη το 1922, όπου συγκεντρώθηκαν τα ποιήματα που είχε δημοσιεύσει ως τότε σε εφημερίδες και περιοδικά–, η συλλογή ποιημάτων για παιδιά «Τρυφερότητα» (1924), «Το ποίημα της Χιλής» (1967) κ.ά.

Το 1945 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τη λυρική της ποίηση, που έκανε το όνομά της σύμβολο των ιδεαλιστικών τάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής». Το 1951 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Χιλής. Η μορφή της απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 5.000 πέσο. Ήταν δασκάλα του επίσης χιλιανού νομπελίστα Πάμπλο Νερούδα.

Η Γκαμπριέλα Μιστράλ πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας στις 10 Ιανουαρίου του 1957, στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 67 ετών.
Το συναίσθημα που κυριαρχεί στην ποίηση της Μιστράλ είναι η ανικανοποίητη επιθυμία για τη μητρότητα, η ζωηρή έκφραση του γυναικείου ενστίκτου και η συνηθισμένη στην ισπανική ποίηση βασανιστική οπτασία του θανάτου. Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων ισπανόφωνων ποιητών του 20ου αιώνα και συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πνευματικής ενότητας του ισπανόφωνου κόσμου, της Hispanidad, όπως αποκλήθηκε.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί μια ανθολογία ποιημάτων της από τον Pedro Lastra σε μετάφραση του Ρήγα Καππάτου με τίτλο .
Τα καλύτερα ποιήματά της (Εκάτη, 2008), ποιήματα στα οποία η φύση, ο έρωτας και η προδοσία, η αγάπη της μάνας, η θλίψη, η απόγνωση, η ανάκαμψη, η φροντίδα και η μέριμνα για το παιδί, η αναζήτηση της λατινοαμερικάνικης ταυτότητας είναι διαρκή θέματα που απασχολούν το ποιητικό υποκείμενο.



Ποιος είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης ο Νόαμ Τσόμσκι μας αναλύει όλη την θεωρία του για την εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ομιλία του φιλόσοφου και καθηγητή γλωσσολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

$
0
0


 



Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της εκπαίδευσης αναρτώ στο ιστολόγιό μου την ομιλία του Νόαμ Τσόμσκι με θέμα:
 «Ο σκοπός της εκπαίδευσης» , η οποία έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου «Learning Without Frontiers», στις 25 Γενάρη 2012, στο Λονδίνο.

Ο Νόαμ Τσόμσκι    (Avram Noam Chomsky),  γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1928) είναι καθηγητής γλωσσολογίας και  φιλοσοφίας  στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης
 (το περίφημο ΜΙΤ) , είναι  φιλόσοφος, πολιτικός ακτιβιστής, αναρχοσυνδικαλιστής και πολιτικός αναλυτής.


Διαβάστε ολόκληρο  το κείμενο της ομιλίας:


Ας αναρωτηθούμε, ποιος είναι ο σκοπός ενός εκπαιδευτικού συστήματος; 
Φυσικά, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις πάνω στο θέμα. Η παραδοσιακή αντίληψη, που πηγάζει από την Αναγέννηση, θέτει ως ύψιστους στόχους ζωής το να ερευνάς και να δημιουργείς – να ερευνάς τον πλούτο του παρελθόντος και να εσωτερικεύεις τα σημαντικά για σένα σημεία, να συνεχίζεις διευρύνοντας αυτή την αναζήτηση κατανόησης των πραγμάτων με το δικό σου προσωπικό τρόπο. Από αυτή την οπτική, σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βοηθά τους ανθρώπους να προσδιορίσουν πώς θα μαθαίνουν μόνοι τους. Είσαι εσύ, ο μαθητευόμενος, που επιτελεί στη διάρκεια της μαθητείας του και είναι δική σου υπόθεση το τί θα μάθεις, το πού θα πας, πώς θα το χρησιμοποιήσεις, πώς θα προχωρήσεις για να παράξεις κάτι νέο και συναρπαστικό για σένα, και πιθανόν για τους άλλους. Αυτή είναι η μια αντίληψη της εκπαίδευσης. Η άλλη αντίληψη είναι, ουσιαστικά, χειραγώγηση. Ορισμένοι έχουν την εντύπωση ότι οι νεαροί άνθρωποι, από παιδική ηλικία, πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο όπου θα ακολουθούν οδηγίες, θα αποδέχονται τα υπάρχοντα πλαίσια, δεν θα αμφισβητούν κλπ – και αυτό είναι σαφές εξ αρχής. Έτσι, για παράδειγμα, μετά τον ακτιβισμό των χρόνων του ’60, πολλοί, στο χώρο της διανόησης, θεώρησαν κρίσιμο θέμα ότι οι νέοι άνθρωποι παραήταν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, ότι η χώρα παραήταν δημοκρατική, και όλα τούτα. Μάλιστα υπάρχει και μια σημαντική μελέτη πάνω στην, ας πούμε, κρίση της δημοκρατίας – δημοκρατία υπέρ το δέον – που ισχυρίζεται ότι “υπάρχουν κάποια κέντρα χειραγώγησης των νέων που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους” – δικά τους λόγια, δηλαδή σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες – που πρέπει να τα “αλλάξουμε” για να χειραγωγούν και να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά. Κι αυτό προέρχεται από το χώρο των φιλελεύθερων διεθνιστών, μια από τις άκρες του φάσματος των διανοουμένων. Πράγματι, από τότε έχουν παρθεί αρκετά μέτρα σε μια προσπάθεια ανακατεύθυνσης της εκπαίδευσης προς περισσότερο έλεγχο, περισσότερη χειραγώγηση, περισσότερη επαγγελματική κατάρτιση… επιβάλλοντας το ΧΡΕΟΣ που εγκλωβίζει τους φοιτητές, τους νέους, σε μια ζωή υποταγής. Είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού που αποκαλώ αναγεννησιακή παράδοση, και υπάρχει συνεχής τριβή ανάμεσα στις δύο αντιλήψεις. Στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, εκπαιδεύεσαι για να περάσεις εξετάσεις ή προετοιμάζεσαι για τη δημιουργική έρευνα, ακολουθώντας ενδιαφέροντα που εσύ επέλεξες ως απόρροια της παρουσίασης του εκπαιδευτικού υλικού είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλους; Κι αυτό ισχύει για όλες τις βαθμίδες, μέχρι και τα μεταπτυχιακά και τα ερευνητικά. Απλώς, δύο διαφορετικοί τρόποι κοσμοαντίληψης. Όταν φτάσεις να βρίσκεσαι σε ένα ερευνητικό ίδρυμα, όπως αυτό που βρισκόμαστε τώρα (MIT), στο μεταπτυχιακό επίπεδο, ουσιαστικά ακολουθείται η αναγεννησιακή παράδοση. Είναι γεγονός ότι η επιστήμη δε θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν βασίζονταν στην τάση για αντιλογία, στην αμφισβήτηση του δόγματος και της αυθεντίας, στην αναζήτηση εναλλακτικών, στη χρήση της φαντασίας, στην παρορμητική ελεύθερη ενασχόληση, στη συνεργασία, που μπορείς να τη δεις να εξελίσσεται σταθερά καθώς περνάς από τις αίθουσες. Αυτό είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που θα ήθελα να εφαρμόζεται από το νηπιαγωγείο. Ωστόσο, υπάρχουν αναμφισβήτητα ισχυρές δομές στην κοινωνία μας που προτιμούν να είναι οι άνθρωποι χειραγωγήσιμοι, συμμορφώσιμοι, να μην κάνουν πολλές ερωτήσεις, να είναι υπάκουοι, να εκτελούν τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί, και να μην αναταράσσουν τα συστήματα εξουσίας. Αυτές είναι λοιπόν οι επιλογές μας, όπου κι αν βρισκόμαστε στο εκπαιδευτικό σύστημα, ως μαθητές, ως δάσκαλοι, ως άνθρωποι που προσπαθούν να βοηθήσουν από τα έξω ώστε να πάρει την κατεύθυνση που θεωρούμε ότι θα πρέπει να πάρει.
Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας:
Σίγουρα, υπήρξε μια πολύ σημαντική ανάπτυξη νέων τεχνολογιών- η τεχνολογία της επικοινωνίας, της πληροφορίας, της προσβασιμότητας, των ανταλλαγών- μια πραγματικά σημαντική αλλαγή στην ουσία του πολιτισμού και της κοινωνίας. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι τωρινές τεχνολογικές αλλαγές μπορεί να φαντάζουν σπουδαίες, αλλά ο αντίκτυπός τους δεν συγκρίνεται με την επίδραση της τεχνολογικής προόδου που πραγματοποιήθηκε πριν περίπου έναν αιώνα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις επικοινωνίες: η μετακίνηση από τη γραφομηχανή στο κομπιούτερ, ή από το τηλέφωνο στο e-mail, είναι σημαντική αλλά ούτε καν συγκρίνεται με την αλλαγή από το ταχυδρομικό πλοίο στον τηλέγραφο. Η σμίκρυνση του χρόνου επικοινωνίας, μεταξύ π.χ. της Αγγλίας και των ΗΠΑ, ήταν το κάτι άλλο σε σύγκριση με τις αλλαγές που συμβαίνουν τώρα. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τομείς της τεχνολογίας. Όπως για παράδειγμα με την εφαρμογή των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Η συστηματική εγκατάσταση υδραυλικών στις πόλεις είχε τεράστια επίδραση στην υγεία, πολύ μεγαλύτερη από αυτή των αντιβιοτικών. Επομένως, οι αλλαγές είναι πραγματικές και σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε όσες συνέβησαν πριν και υπήρξαν περισσότερο δραστικές. Όσο για την τεχνολογία σε σχέση με την εκπαίδευση… βασικά, η τεχνολογία είναι κάτι ουδέτερο. Είναι σαν το σφυρί! Το σφυρί δε νοιάζεται αν το χρησιμοποιείς για να φτιάξεις ένα σπίτι ή αν ο βασανιστής σπάει με αυτό το κρανίο κάποιου. Το σφυρί μπορεί να κάνει και τα δύο! Το ίδιο και οι νέες τεχνολογίες, το ίντερνετ κλπ .
Το ίντερνετ είναι εξαιρετικά πολύτιμο, αν ξέρεις τι ψάχνεις.
Το χρησιμοποιώ καθημερινά για έρευνα, και φαντάζομαι ότι όλοι το κάνουμε. Αν ξέρεις τι ψάχνεις, αν έχεις ένα πλαίσιο κατανόησης που σε κατευθύνει σε συγκεκριμένα πράγματα και σου επιτρέπει να ξεσκαρτάρεις πολλά άλλα τότε γίνεται ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο. Θα πρέπει βέβαια να είσαι έτοιμος να αναρωτηθείς: “έχω το σωστό πλαίσιο;” Μπορεί να χρειάζεται τροποποιήσεις, ή να ξανασκεφτώ την οπτική μου. Δεν μπορείς όμως να αναζητάς τις όποιες πληροφορίες, χωρίς να έχεις ένα σχετικά ξεκάθαρο πλαίσιο που να κατευθύνει την έρευνά σου, που να σε βοηθά να ξεχωρίσεις το ασήμαντο από το σημαντικό, τι θα πρέπει να ακολουθήσεις και τι όχι, τι θα απορρίψεις και τι θα χρειαστεί να αναπτύξεις.
 Δεν γίνεται κανείς βιολόγος με το να του δώσεις πρόσβαση στη βιβλιοθήκη βιολογίας του Χάρβαρντ και να του πεις: “ρίξε μια ματιά”! Δεν θα του δώσει τίποτα.
Και το ίντερνετ είναι το ίδιο πράγμα, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Αν δεν ξέρεις τι ψάχνεις, αν δεν έχεις κατανόηση του ουσιώδους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είσαι έτοιμος να αναθεωρήσεις,αν τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν λάθος δρόμο, αν δεν τα έχεις αυτά, τότε η εξερεύνηση του διαδικτύου γίνεται μια τυχαία συλλογή ψευδοδεδομένων (factoids) που δεν σημαίνουν τίποτα.
Συνεπώς, για να έχει νόημα η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών – του ίντερνετ, των συστημάτων επικοινωνίας, των γραφικών κλπ – θα πρέπει να υπάρχει υπόβαθρο ενός καλά σχεδιασμένου βασικού κατευθυντήριου μηχανισμού. Διαφορετικά, αντί να είναι ωφέλιμη μπορεί να αποβεί επιζήμια. Αίφνης, η τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο καταλήγει σε συλλογή ανόητων – ψευδοδεδομένα από δω κι από κει, κάποιος που τα στηρίζει – και ξαφνικά καταλήγεις σε μια αποσπασματική εικόνα που μπορεί να βασίζεται σε κάποια αληθινά γεγονότα, δεν έχει όμως σχέση με την πραγματικότητα. Πρέπει να ξέρεις πώς να αξιολογείς, να ερμηνεύεις, να κατανοείς. Πάρε για παράδειγμα τη βιολογία. Το πρόσωπο που παίρνει το Νόμπελ στη Βιολογία δεν είναι αυτός που διάβασε τις περισσότερες δημοσιεύσεις και πήρε τις περισσότερες σημειώσεις, αλλά αυτός που ήξερε τι έψαχνε να βρει. Η καλλιέργεια της ικανότητας να αναζητάς το ουσιώδες και να είσαι πάντα έτοιμος να επανεξετάσεις τις κατευθύνσεις σου, αυτός είναι και θα είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, είτε χρησιμοποιεί κομπιούτερ ή χαρτί και μολύβι ή βιβλία.
Κόστος ή επένδυση;
Γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο η εκπαίδευση είναι μια ικανοποιητική επένδυση, για το αν παράγει ανθρώπινο κεφάλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικονομική ανάπτυξη κλπ. Είναι, νομίζω, ένας πολύ παράξενος, διαστροφικός τρόπος διατύπωσης του ερωτήματος. Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερων, ανεξάρτητων, δημιουργικών ατόμων που να είναι σε θέση να εκτιμήσουν και να αξιοποιήσουν τα πολιτισμικά επιτεύγματα του παρελθόντος ή θέλουμε ανθρώπους που θα αυξήσουν απλά το ΑΕΠ; Σαφώς και δεν είναι το ίδιο πράγμα! Η εκπαίδευση για την οποία μίλησαν ο Μπέρτραντ Ράσσελ, ο Τζων Ντιούι και άλλοι, είναι από μόνη της μία αξία. Η όποια επίδρασή της στην κοινωνία παράγει αξία επειδή βοηθά στη δημιουργία καλύτερων ανθρώπων. Αυτός θα πρέπει να είναι εξάλλου ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Αν θέλεις πάλι να το δεις από τη μεριά κόστους-οφέλους, από πού προήλθαν οι νέες τεχνολογίες για τις οποίες μιλήσαμε πριν λίγο; Πράγματι, μεγάλο μέρος τους αναπτύχθηκε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα… Στον κάτω όροφο υπήρχε στα 1950 το κεντρικό εργαστήριο, στο οποίο δούλεψα κι εγώ ο ίδιος, που ήταν γεμάτο από επιστήμονες, μηχανικούς, φιλόσοφους οι οποίοι ανέπτυσσαν το βασικό χαρακτήρα αλλά και τα κύρια εργαλεία της τεχνολογίας που σήμερα μοιραζόμαστε. Τα κομπιούτερ και το διαδίκτυο π.χ. ήταν σε μεγάλο βαθμό δημοσίως διαθέσιμα για δεκαετίες εξαιτίας τέτοιων εργαστηρίων, όπου άνθρωποι εξερευνούσαν νέες δυνατότητες που μέχρι εκείνο τον καιρό υπήρχαν μόνο στη φαντασία, κάποιες από τις ιδέες απέτυχαν, αυτές που πέτυχαν εξελίχθηκαν τελικά στα εργαλεία που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν. Αυτός είναι ο τρόπος που εξελίσσεται η επιστήμη, που εξελίσσεται γενικά ο πολιτισμός. Οι κλασσικοί καλλιτέχνες για παράδειγμα προήλθαν από μια καλλιτεχνική παράδοση που αναπτύχθηκε σε βάθος χρόνου μέσα από μάστορες καλλιτέχνες και άλλους, στους ώμους των οποίων στηρίχθηκαν και έφτιαξαν θαυμάσια δημιουργήματα. Αυτό δεν έρχεται από το πουθενά! Αν δεν υπάρχει ένα ζωντανό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό σύστημα που να ενθαρρύνει τη δημιουργική αναζήτηση, την ανεξαρτησία στη σκέψη, τη λαχτάρα για ξεπέρασμα των κατεστημένων ορίων, αν δεν τα έχεις αυτά, δεν θα φτάσεις στη τεχνολογία που θα οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη. Συνεπώς, δε νομίζω ότι μπορούν να είναι ο κύριος στόχος ενός πολιτιστικού εμπλουτισμού και φυσικά της εκπαίδευσης η οποία αποτελεί μέρος του.
Εξετάσεις και αυτονομία:

Υπάρχει, ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο, μια κλιμακούμενη εξετασιοκεντρική διαμόρφωση της εκπαίδευσης, από τις μικρές ηλικίες. Η εξέταση μπορεί να αποβεί χρήσιμη και για τον εξεταζόμενο – να δω τι ξέρω, που βρίσκομαι, τι έχω και τι δεν έχω πετύχει – και για τους εκπαιδευτές – τι να αλλάξω, να βελτιώσω στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πέρα όμως από αυτό, δε έχει να προσφέρει και πολλά πράγματα. Για πολλά χρόνια τώρα, έχω χρηματίσει προσωπικά σε επιτροπές εισαγωγής μεταπτυχιακών. Ασφαλώς και δίνουμε κάποια σημασία στα αποτελέσματα εξετάσεων, αλλά όχι ιδιαίτερη. Μπορεί κάποιος να τα πάει περίφημα στα τεστ, αλλά να μην κατανοεί και πολλά. Όλοι μας έχουμε περάσει από σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια και ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Έχεις ένα μάθημα που δε σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα αλλά υπάρχει η απαίτηση να περάσεις τα τεστ, μελετάς σκληρά για το τεστ και αριστεύεις στις εξετάσεις. Δυο βδομάδες αργότερα, ξεχνάς ποιο ήταν το θέμα! Όλοι έχουμε σίγουρα τέτοιες εμπειρίες. Εγώ πάντως είχα! Μπορεί να είναι χρήσιμος ως μηχανισμός, αρκεί να συνεισφέρει στις εποικοδομητικές επιδιώξεις της εκπαίδευσης. Αν είναι μόνο μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να περάσεις, τότε, όχι μόνο θα είναι άνευ σημασίας αλλά και ενδεχομένως να σε απομακρύνει από αυτά που θα ήθελες να κάνεις. Το βλέπω αυτό τακτικά όταν μιλώ σε δασκάλους. Μερικές βδομάδες πριν, έτυχε να μιλήσω σε μια ομάδα που είχε αρκετούς δασκάλους. Μία από αυτούς ήταν δασκάλα της Στ’ – παιδιά 10-12 χρονών. Ήρθε να μου μιλήσει στο τέλος και, καθώς είχα ήδη θίξει το θέμα, μου είπε για μια εμπειρία της. Στο τέλος του μαθήματος την πλησίασε μια μαθητριούλα και της δήλωσε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ένα από τα θέματα που προέκυψαν στο μάθημα. Θα μπορούσε η δασκάλα να της δώσει ιδέες για το πώς θα μπορούσε να το μελετήσει; Κι η δασκάλα ήταν αναγκασμένη να της πει: “Με συγχωρείς αλλά δε μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Πρέπει να μελετήσεις για να περάσεις τις γενικές εξετάσεις. Αυτές θα ορίσουν το μέλλον σου.” “Και,” πράγμα που δεν το είπε αλλά εννοείτε, “το δικό μου μέλλον, τα αν θα με προσλάβουν του χρόνου.” Έτσι ακριβώς δημιουργείται η κατάσταση όπου τα παιδιά αγωνίζονται μετ’ εμποδίων, όχι όμως για να μάθουν, να κατανοήσουν και να εξερευνήσουν. Σε πολύ καλύτερη θέση θα ήταν το κοριτσάκι αν της δίνονταν η ευκαιρία να ασχοληθεί με αυτό που την ενδιέφερε, κι ας μην τα πήγαινε τόσο καλά στα τεστ για πράγματα που δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα. Θα τα μάθαινε αργότερα, όταν θα προσαρμόζονταν στα ενδιαφέροντά της.
 Δε λέω ότι οι εξετάσεις θα πρέπει να καταργηθούν, μπορούν να γίνουν ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά πάντα βοηθητικό, που μας βοηθά – εμάς, τους εκπαιδευτές και άλλους – να βελτιώσουμε αυτό που κάνουμε, να ξέρουμε που βρισκόμαστε.
Μια επιτυχία στις εξετάσεις δε συγκρίνεται με τίποτα με τη δυνατότητα εξερεύνησης, αναζήτησης σε θέματα που μας ενεργοποιούν και μας συναρπάζουν. Είναι πολύ πιο σημαντικό από το να περνάς εξετάσεις.
 Κι αν ακολουθήσεις καριέρα στην εκπαίδευση, θα θυμάσαι πάντοτε τα πράγματα που ανακάλυψες.
 Ένας παγκοσμίου φήμης φυσικός που δίδασκε εδώ στο ΜΙΤ, όταν τον ρωτούσαν οι φοιτητές του “Τι ύλη θα καλύψουμε αυτό το εξάμηνο;” απαντούσε: “Σημασία δεν έχει τι θα καλύψουμε, αλλά τι θα ανακαλύψετε”! Κι αυτό είναι το σωστό.
Η διδασκαλία πρέπει να εμπνέει τους μαθητές να ανακαλύπτουν μόνοι τους. Να επανεξετάζουν κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν. Να ψάχνουν για εναλλακτικές εάν νομίζουν πως υπάρχουν καλύτερες. Να μελετούν τα μεγάλα επιτεύγματα του παρελθόντος και να εμπεδώνουν επειδή οι ίδιοι τα βρίσκουν ενδιαφέροντα. Αν η διδασκαλία γίνεται με αυτό τον τρόπο, τότε θα υπάρχει πραγματικό όφελος για τους μαθητές, και όχι μόνο θα θυμούνται τι διδάχτηκαν αλλά και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για να μαθαίνουν από μόνοι τους. Για μια φορά ακόμα, η εκπαίδευση στοχεύει στο να βοηθήσει τον μαθητή να φτάσει στο σημείο όπου θα αρχίσει να μαθαίνει μόνος του. Επειδή αυτό ακριβώς θα κάνεις στη ζωή σου. Δεν θα αποδέχεσαι και θα επαναλαμβάνεις απλά αυτά που σου μετέφεραν κάποιοι τρίτοι!
Δείτε το  βίντεο που ακολουθεί,  όπου μιλά για το σκοπό και τη σημασία της εκπαίδευσης, την επίδραση της τεχνολογίας και το πραγματικό νόημα των εξετάσεων και της  αξιολόγησης:

              
 

                                            Λογοτεχνικό περιβόλι!

Ο Avram Noam Chomsky αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και αξίζει να διαβαστούν προσεκτικά στις ζοφερές εποχές της Παγκοσμιοποίησης που διανύουμε…

$
0
0


 




Ζούμε σε μια εποχή υποδούλωσης του πνεύματος.
Ένας πόλεμος γίνεται τώρα και αυτή τη φορά όχι με όπλα με τσεκούρια και σπαθιά.
Τα όπλα είναι πνευματικά και ο άνθρωπος χωρίς να το κατανοεί γίνεται σκλάβος…
Ας διαβάσουμε προσεκτικά το κείμενο που ακολουθεί ,
που αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Avram Noam Chomsky,  όπου ο κορυφαίος διανοητής –φιλόσοφος και πολιτικός διανοητής ,  διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.



Οι τεχνικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης:
1. Η τεχνική της διασκέδασης.

Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών....


Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής.
«Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία.


Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα».
Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.

2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων.

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.


Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η τεχνική της υποβάθμισης.

Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ'αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.

4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποίηση).

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ'όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.


Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.

5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά.

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.
Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί;
 «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

6 . Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική.

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές...

7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία.

Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «πλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα.

Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή.

Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους.

Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθιά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ. Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.
Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ'όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ'όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.

Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης.
Το «κόκκινο χάπι» που έλεγε ο Μορφέας στον Νέο στην ταινία Μatrix.
Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά.
Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το «σπήλαιο του Πλάτωνα» και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.





Το γνωμικό της ημέρας σήμερα 6 Οκτωβρίου 2016 από το Λογοτεχνικό περιβόλι. Επιμελείται και παρουσιάζει η Ρένα Τζωράκη©

$
0
0



Είναι τόσο μεγάλη διαστρέβλωση σήμερα , στο όνομα της οικειότητας να μπορούμε να καταπατάμε τα συναισθήματα του άλλου.
Πολύ συχνά βλέπουμε ότι στους ξένους ανθρώπους δίνουμε περισσότερο σεβασμό και ευγένεια από ότι στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας οικογενειακά πρόσωπα αισθανόμαστε  ότι δεν χρειάζεται να πούμε   ένα απλό ευχαριστώ,  ένα παρακαλώ , ένα  συγγνώμη, πολύ περισσότερο εκείνη την μαγική λεξούλα που διαλυει όλο τον πόνο και τα άγχη της στιγμής το σ’ αγαπώ…


Θεωρούμε τους ανθρώπους δεδομένους και γι’ αυτό έρχεται η πλήξη και τα διαζύγια στις μέρες μας  είναι τόσα πολλά!!!
Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τους άλλους δεδομένους και προπάντων να τους φερόμαστε με γλυκύτητα , ευγένεια και καλοσύνη.
Άλλωστε είναι τόσο σύντομο το πέρασμά μας από τούτη την ζωή, που το μόνο  που θα αφήσουμε πίσω μας είναι το άρωμα της Αγάπης…
Μια γλυκιά λέξη, μιαν αγκαλιά, ένα χάδι, ένα στοργικό βλέμμα ειπωμένο με ειλικρίνεια, μπορεί να κάνει θαύματα, κυρίως στις σχέσεις , που η μαγεία έχει χαθεί.
Ποτέ μια σχέση, όσο παγερή και αν φαίνεται δεν έχει ανάγκη από μια γλυκιά κουβέντα με καλοσύνη και ειλικρίνεια.
Κι αν αυτές οι συζητήσεις είναι βάλσαμο ψυχής για τους άγνωστους γύρω μας φαντάζεστε πόσο θετική επίδραση θα έχουν για τους ανθρώπους που αγαπάμε;
Καλή συνέχεια στην ημέρα σας!
Ρένα Τζωράκη©



«Η Πατρίδα και η Πίστη μας, η Ελλάδα και η Ορθοδοξία δεν πωλούνται.»

$
0
0




"Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία δεν πωλούνται"τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος   απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών από την Ορεστιάδα που τον επισκέφθηκαν στην Αρχιεπισκοπή.

Σε ερωτήσεις μαθητών  μαθητή για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι:
-Πρέπει να αγαπάμε την Πατρίδα και την Ορθοδοξία.
-Είναι μερικοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα και θέλουν να κάνουν αφελληνισμό και κάποιοι που δεν αγαπάνε την Εκκλησία και θέλουν αποχριστιανισμό.
-Ό,τι παραλάβαμε, όμως, από τους πατέρες μας, είμαστε υποχρεωμένοι να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, είτε είναι από την πατρίδα, είτε από την Ορθοδοξία.
-Να ξέρετε, από την ιστορία, ότι όσοι τα έβαλαν με τους δυο αυτούς θεσμούς έχασαν».
-Είναι κρίσιμα τα χρόνια.
-Μας ζηλεύουν.
-Η Πατρίδα και η Πίστη μας, η Ελλάδα και η Ορθοδοξία δεν πωλούνται.
-Είναι δικά μας.
-Μας ανήκουν και θα τα κρατήσουμε.


Σαν Σήμερα 6 Οκτωβρίου – Λογοτεχνικό περιβόλι.

$
0
0



Η σκέψη της ημέρας, σήμερα  6  Οκτωβρίου:



Η ταυτότητα της ημέρας:
H 6η Οκτωβρίου είναι η 279η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (280η σε δίσεκτα έτη).
 Υπολείπονται 86 ημέρες.
Αργίες και  Παγκόσμιες εορτές:
    Στην Αίγυπτο γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή τη νίκη τους κατά των Ισραηλινών στον πόλεμο του Γιoμ Κιπούρ το 1973.
    Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μαυροβούνιο.
    Αμερικανο-Γερμανική Ημέρα στις ΗΠΑ. Γιορτάζεται η εγκατάσταση των πρώτων Γερμανών μεταναστών στο Νέο Κόσμο (1683).

Ορθόδοξη Εκκλησία:

Αποστόλου Θωμά.
  Μάρτυρος Ερωτηίδος της παρθένου.
  Οσιομάρτυρος Μακαρίου του νέου, του εκ Κίου.
  Οσίων Κενδέα του θαυματουργού, Ίλαρίωνος του νέου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Καλαντίου (ή Καλλαντίωνος), Κασσιανού (της Γλυφάς) και Κασσιανού (της Αξύλου ), των εν Κύπρω.
Καθολική Εκκλησία:
  Αγίου Μπρούνο εκ Κολωνίας, προστάτη της Καλαβρίας.
  Αγίας Πίστης, προστάτιδας των φυλακισμένων.
  Αγίας Μαρίας Φραγκίσκης εκ Νεαπόλεως Ιταλίας (κατά κόσμον Αννα Μαρία Γκάλο), πολιούχος της Νάπολι και προστάτιδα των ανθρώπων που φέρουν το επίθετο Γκάλο.


 Τί  έγινε Σαν Σήμερα    6  Οκτωβρίου ;

Τα πιο σημαντικά γεγονότα :




105 π.Χ. – Στη μάχη του Αραούσιου, οι Κίμβροι συντρίβουν το ρωμαϊκό στρατό του Μάλιου Μάξιμου.
69 π.Χ. – Μάχη στα Τιγρανόκερτα: οι δυνάμεις της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας νικούν το στρατό του Βασιλείου της Αρμενίας.
68 π.Χ. – Μάχη στα Αρτάξατα: ο Λούκουλλος νικά τον βασιλιά της Αρμενίας, Τιγράνη τον Μέγα.
1590 – Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Μακάριο στην Προύσα.
1600 – Η όπερα «Ευρυδίκη» του Τζάκοπο Πέρι κάνει πρεμιέρα στη Φλωρεντία.
1683 – Φτάνουν στην Αμερική οι πρώτοι Γερμανοί μετανάστες, οι οποίοι ιδρύουν την Germantown στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.
1783 – Ο Μπέντζαμιν Χανκς πατεντάρει το αυτοκουρδιζόμενο ρολόι.
1789 – Εξέγερση γυναικών στο Παρίσι (φωνάζουν «Ψωμί») (μία ημέρα νωρίτερα, υπό την Τερουάν ντε Μερκούρ -πέθανε το 1817-, μια Γαλλίδα ιερόδουλη και γυναίκα «Αμαζόνα» της Γαλλικής Επανάστασης, οι γυναίκες έκαναν πορεία στις Βερσαλλίες).
1790 – Ο Jacob Schweppe παρουσιάζει τη μέθοδο δημιουργίας τεχνητού μεταλλικού νερού.
1825 – Λήγει η πρώτη φάση της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.
Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Σκουρτανιώτης και 45 παλικάρια πυρπολούνται σε εκκλησία στο Μαυρομάτι Θηβών.
1826 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Μακρυγιάννης τους τρέπει σε φυγή Τουρκαλβανούς που επιτέθηκαν στην Ακρόπολη.
1847 – Εκδίδεται η «Τζέιν Έιρ» της Σαρλότ Μπροντέ.
1847-Κυκλοφορεί στο Λονδίνο το μυθιστόρημα των αδελφών Μπροντέ «Τζέιν Έιρ» και αμέσως γίνεται τεράστια επιτυχία.

1857 – Διοργανώνεται το πρώτο τουρνουά σκακιού στη Νέα Υόρκη από το American Chess Congress.
1862 – Επανάσταση από το Θεόδωρο Γρίβα κατά του Όθωνα στην Ακαρνανία
1876 – Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επικοινωνεί για πρώτη φορά στον κόσμο μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με τον βοηθό του Γουότσον στη Βοστόνη.
1884 – Ιδρύεται το Ναυτικό των ΗΠΑ, στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ.
1889 – Πατεντάρεται η μηχανή κινούμενων εικόνων από τον Τόμας Έντισον.
1889 – Ανοίγει τις πύλες του στο Παρίσι το θρυλικό καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ».
1893 – Εφευρίσκεται η κρέμα σταριού από την Ναμπίσκο Φουντς.
1906 – Αμερικανικές δυνάμεις φτάνουν στην Κούβα.
1907 – Μακεδονικός Αγώνας: Τα ανταρτικά σώματα των Οπλαρχηγών Παπαβιέρου και Κατσίγαρη προσβάλλουν το χωριό Παπαδιά Μοριχόβου
1908 – Η Αυστρία προσαρτά τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
1910 – Ορκίζεται κυβέρνηση στην Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο
1911 – Εξαφανίζεται ο Έλληνας μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός (μητροπολίτης), κατά τη διάρκεια περιοδείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δολοφονήθηκε σε ενέδρα από ρουμανική συμμορία.
1912 – Έναρξη Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Ο Ελληνικός Στρατός Θεσσαλίας απελευθερώνει την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη. - Ο Ελληνικός Στρατός Ηπείρου διέρχεται τον Άραχθο και καταλαμβάνει την τοποθεσία Γριμπόβου. - Αποπλέει για το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας.
1913 – Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας ο Χένρι Φορντ εγκαθιστά την επαναστατική τεχνική της «αλυσίδας γραμμής συναρμολόγησης».
1913 – Εκλέγεται Πρόεδρος της Κίνας ο Γουάν Σιχ-κάι.
1915 – Κατά τη διάρκεια του Α'Παγκοσμίου Πολέμου, οι δυνάμεις της Αντάντ στέλνουν τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, ως προειδοποίηση κατά της εισόδου της στον πόλεμο.
1917 – Καθιερώνεται στην Ελλάδα το «Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών». Το αριστείο γραμμάτων και τεχνών το θέσπισε ο Βενιζέλος το 1914 και το 1917 αποφασίστηκε να απονέμεται κάθε χρόνο σ'ένα λογοτέχνη και κάθε τρία χρόνια σε μουσικούς ή σε εικαστικές τέχνες.
1920 – Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας, λίγο μετά τη συντριπτική νίκη των πολωνικών στρατευμάτων
1925 – Αρχίζει η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πάγκαλου
1926 – Ο Babe Ruth των NY Yankees γίνεται ο πρώτος που σημειώνει 3 home runs σε αγώνα του World Series στο μπέιζμπολ
1927 – Προβάλλεται η πρώτη ταινία με ήχο (ΗΠΑ), «Ο τραγουδιστής της τζαζ» από τους αδερφούς Γουόρνερ με τον Αλ Τζόνσον και τη Μίρνα Λόι
1928 – Ο Τσιάνγκ Κάι-σεκ, γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.
1930 – Αρχίζει στην αίθουσα της Βουλής η πρώτη διαβαλκανική διάσκεψη.
1939 – Την ώρα, που στην Πολωνία οι νεκροί του Ανατολικού Μετώπου είναι 10.572, ο Χίτλερ διαβεβαιώνει ότι διεκδικεί εδάφη, που είχαν χαθεί το 1918.
1941 – Οι Βούλγαροι εκτελούν Έλληνες κατοίκους της Δράμας.
1944 – Εκτελούνται από τους Ναζί 85 Έλληνες πατριώτες στην περιοχή Υμηττού-Χαραυγής.
1945-Η Κατάρα του Τράγου. Έτσι θα μείνει στην ιστορία του μπειζ-μπολ ένα περιστατικό που λαμβάνει χώρα στο Σικάγο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα των Σικάγο Καμπς με τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς για τα πλέι-οφ, ο ιδιοκτήτης των Καμπς δίνει εντολή στην ασφάλεια να βγάλουν έξω από το γήπεδο τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο εστιάτορα της πόλης Βασίλη Σιάνη και τον τράγο του (Ο Σιάνης με τον τράγο του συνήθιζαν να παρακολουθούν μαζί τους αγώνες των Καμπς). Ο Σιάνης καταριέται την ομάδα και από τότε ως σήμερα οι Καμπς δεν έχουν κατακτήσει τον τίτλο.

1947 – Ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ στην Πύλο.
1950 – Τίθεται σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο, που ξεκινά από τον Περσικό Κόλπο και καταλήγει στις ακτές της Σιδώνας.
1951 – Βυθίζεται στη Φαλκονέρα το ατμόπλοιο «Αδρίας» (διασώζονται οι επιβάτες και το πλήρωμα).
1951 – Ο Ιωσήφ Στάλιν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ διαθέτει ατομική βόμβα.
1953 – Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για στρατιωτικές ευκολίες.
1955 – Ο Βασιλιάς Παύλος αναθέτει την πρωθυπουργία στον 48χρονο Υπουργό Δημοσίων έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην απόφαση αυτή αντιδρά ο Στέφανος Στεφανόπουλος. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 200 θετικές ψήφους, στις 10/10.
1955 – Συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους DC-4 στο Γουάιομινγκ των ΗΠΑ, με 66 νεκρούς.
1955 – Πρωτοεμφανίζεται στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού η περίφημη Citroen DS (deesse / θεά), για την οποία ο Roland Barthes αποφαίνεται ότι έπεσε από τον ουρανό, και εξασφαλίζει από την πρώτη μέρα 12.000 παραγγελίες. Σύντομα θα ανακηρυχθεί επίσημη λιμουζίνα του Γάλλου Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.
1956 – Ο Σάμπιν αναπτύσσει το εμβόλιο.
1956 – Ο Bobby Charlton ντεμπουτάρει με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Charlton Athletic στο Old Trafford και σημειώνει 2 γκολ.
1959 – 92.706 θεατές δημιουργούν ρεκόρ προσέλευσης στον 5ο αγώνα του World Series στο μπέιζμπολ μεταξύ των ομάδων Dodgers και White Sox στο Coliseum του Λος Άντζελες.
1963 – Τυφώνας σκοτώνει περίπου 4.000 άτομα στην Αϊτή.
1966 – Αρχίζουν οι εκδηλώσεις «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη.
1966 – Το LSD χαρακτηρίζεται παράνομο στις ΗΠΑ.
1968 – Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο επιχείρησης «εξυγίανσης», κουρεύονται με την ψιλή μηχανή 16 νεαροί μακρυμάλληδες «μπίτνικς».
1969 – Ο Πρόεδρος Θιέου δηλώνει, ότι η Σαϊγκόν είναι έτοιμη για κατάπαυση πυρός.
1970 – Σημειώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Προέδρου Αλφρέντο Οβάδο Κάντια. Ο αριστερός στρατηγός Χουάν Χοσέ Τόρες αυτοανακηρύσσεται Πρόεδρος.
1971 – Ανακοινώνεται από τη χούντα η κατάργηση του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων
1972 – Στο Μεξικό εκτροχιάζεται τρένο που μεταφέρει 2.000 προσκυνητές με συνέπεια να σκοτωθούν 208 άτομα. Άλλα 700 τραυματίζονται.
1973 – Αρχίζει ο αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Η Αίγυπτος και η Συρία εξαπολύουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ. Σοβαρές μάχες στο Σινά και στα υψώματα του Γκολάν. Στις 25/10, έπειτα από μεσολαβητικές προσπάθειες ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός
1976 – Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη. Πρόεδρος κηρύσσεται ο ναύαρχος Σα- Νγκαντ Τσάλοργιου.
1976 – Συντριβή αεροσκάφους της Κούβας, της Cubana CUT-1*201 έπειτα από σαμποτάζ, λίγο μετά την απογείωσή του από τα Μπαρμπάντος
1976 – Τερματίζεται η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Γκουοφένγκ, διατάσσει τη σύλληψη της «Συμμορίας των τεσσάρων» και των συνεργατών τους, θέτοντας τέλος στην Πολιτιστική Επανάσταση, που είχε οργανώσει ο Μάο Τσε Τουνγκ, προκειμένου να εξοντώσει τους αντιπάλους του, στη χώρα.
1977 – Σε ανακοίνωσή του, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναφέρει πως θα κατεβεί στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.
1978 – Ο Υπουργός Βιομηχανίας Μιλτιάδης Έβερτ δηλώνει ότι βρέθηκαν κοιτάσματα χρυσού, χωρίς να προσδιορίζει την περιοχή.
1979 – Πρώτη επίσκεψη Πάπα στο Λευκό Οίκο (Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄)
1983 – Η Ινδία διαλύει την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Παντζάμπ για να σταματήσει τη θρησκευτική και πολιτική βία στην περιοχή
1983 – Τιμάται ο Μίκης Θεοδωράκης με το βραβείο Λένιν.
1985 – Η Ανατολικογερμανίδα Μαρίτα Κοχ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ με 47.60 στην Καμπέρα της Αυστραλίας
1987 – Εκλογή της βουλευτού του ΚΚΕ Μαρία Δαμανάκη ως ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής
1988 – Σκοτώθηκαν 159 άνθρωποι σε διαδηλώσεις κατά της έλλειψης βασικών καταναλωτικών αγαθών στην Αλγερία
1989 – Κυριαρχεί στον αθηναϊκό Τύπο η συγκρότηση από τον Ανδρέα Παπανδρέου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», στην οποία μετέχουν στελέχη του επίσημου ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού χώρου, που πρόσκεινται σ'αυτό, συν τον Γιάννη Μπούτο.
1991 – Τον 8ο γάμο της πραγματοποιεί η Λιζ Τέιλορ, με τον οικοδόμο Λάρι Φορτένσκι
1991 – Την ικανοποίηση τους στις προτάσεις του Προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για πυρηνικό αφοπλισμό, εκφράζουν ΗΠΑ, Ευρώπη και ΝΑΤΟ
1992 – Στην Αλβανία, έξι ομαδικοί τάφοι με δεκάδες θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος ανακαλύπτονται στη Σκόδρα
1993 – Ο 30χρονος Μάικλ Τζόρνταν, ύστερα από 9χρονη καριέρα με τους Chicago Bulls, ανακοινώνει ότι σταματάει το μπάσκετ και ότι η απόφασή του δεν έχει σχέση με το θάνατο του πατέρα του το προηγούμενο καλοκαίρι (το πτώμα του βρέθηκε στις 13 Αυγούστου 1993). Ήταν μέλος της αρχικής πεντάδας σε όλες τις All-Star ομάδες των ΗΠΑ. Θα επιστρέψει τον Μάρτιο του 1995, φορώντας το Νο 45, και θα σταματήσει οριστικά στις 13 Ιανουαρίου 1999
1994 – Απόφαση εφετείου των Τιράνων για μείωση των ποινών των 5 καταδικασθέντων μελών της «Ομόνοιας» κατά 1-2 χρόνια
1994 – Ψηφίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ
1995 – Στον αστερισμό του Πήγασου ανακαλύπτεται το πρώτο σημαντικό αστέρι 47,9 έτη φωτός από τη Γη, εκτός του ηλίου και έχει έναν εξωηλιακό πλανήτη (51 Pegasi)
1995 – Η ισραηλινή Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τους Παλαιστίνιους για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτονομίας στη Δυτική Όχθη.
1998 – Στην Δομινίκα, ορκίζεται Πρόεδρος ο Βέρνον Σόου
1998 – Στο Πανεπιστήμιο του Γουαιμόμινγκ, στις ΗΠΑ, ο Μάθιου Σέπαρντ δέχεται επίθεση επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου.
1999 – Νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ διορίζεται ο Βρετανός Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον
1999 – Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της επιλεξιμότητας της Τουρκίας ως υποψηφίου μέλους
1999 – Την ηγεσία του στρατού στην Τσετσενία αναλαμβάνει ο Ασλάν Μασχάντοφ
1999 – Το Μαρούσι επιστρέφει στα σαλόνια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μετά από 22 χρόνια όταν νικά την ΚΚ Ζάγκρεμπ με 80-66 για το Κύπελλο Κόρατς
2000 – Σεισμός 7,1 Ρίχτερ σκοτώνει 3 άτομα στην Ιαπωνία
2000 – Παραιτείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας
2001 – Διεξάγεται για πρώτη φορά ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και την Αλγερία στο Παρίσι (διακόπτεται λόγω εισβολής Αλγερινών φιλάθλων, που ήθελαν να πανηγυρίσουν)
2002 – Έκρηξη σημειώνεται στο γαλλικό δεξαμενόπλοιο «Λίμπουργκ» στην Υεμένη, με αποτέλεσμα να αγνοείται ένας ναυτικός από το 25μελές πλήρωμα
2002 – Στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, στον α΄ γύρο προηγείται ο αριστερός Λούις ντα Σίλβα, με 46,4%.
2002 – Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάε Κβον Ντο Εφήβων και Νεανίδων στο Ηράκλειο. Η Ελλάδα κατακτά για πρώτη φορά την 2η θέση, με 7 μετάλλια, πίσω από την Κορέα. Δύο χρυσά κέρδισαν οι Παναγιωτίδης (55κ.) και Παπαγγελής (63), δύο ασημένια οι Σαχανίδου (46κ.) και Μιχαηλίδου (59) και 3 χάλκινα μετάλλια οι Παναγιωτίδης (48κ.), Ροΐδης (+78) και Καραγκούνη (+68κ.)
2002 – Στο Παγκόσμιο κύπελλο Ιππασίας CSIO, που ολοκληρώνεται στο Γουδί, με τη συμμετοχή 19 χωρών, τις μεγαλύτερες διακρίσεις για ελληνική αποστολή πέτυχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με ένα χρυσό μετάλλιο από τον Ντέμη Ντάλλη και 3 χάλκινα από τους Δημήτρη Νάτση, Δανάη Τσάτσου και Γιώτη Περίτζαλη
2003 – Σε Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας μετονομάζεται εκ νέου ο Συνασπισμός
2003 – Θρίαμβος για τα ελληνικά χρώματα στο 1ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Σκακιού, το οποίο ξεκίνησε στις 25/9 και ολοκληρώνεται στη Βηρυτό του Λιβάνου. Ο Σπύρος Καπνίσης του ΑΟ Παραδείσου Αμαρουσίου πλασαρίστηκε στην πρώτη θέση, με 7,5 βαθμούς σε 9 γύρους. Στη διοργάνωση μετείχαν 16 άνδρες και 12 γυναίκες από 13 και 8 μεσογειακές χώρες αντίστοιχα
2003 – Το πρώτο μηχάνημα που κλέβει τους κωδικούς από πιστωτικές και κάρτες μετρητών πέφτει στα χέρια των αρχών. Στον Προμαχώνα Σερρών συνελήφθησαν Βούλγαρος και Ελληνογεωργιανός που είχαν στην κατοχή τους τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική συσκευή η οποία είναι γνωστή διεθνώς ως «σκίμερ». Όπως εκτιμάται πιθανόν να είναι το πρώτο «σκίμερ» που εντοπίζεται σε όλη την Ευρώπη
2003-Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον αμερικανό Πολ Λότερμπαρ και τον βρετανό Πίτερ Μάνσφιλντ, για την ανακάλυψη της μαγνητικής τομογραφίας.
2003 – Τουλάχιστον 13 νεκροί, 9 αγνοούμενοι και 5 σοβαρά τραυματίες είναι ο απολογισμός των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στο Πορτ ο Πρενς της Αϊτής
2004 – Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε βουλευτές της ΝΔ στην ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης» στο Μοναστηράκι, αποκαλεί «νταβατζήδες» κάποιους διαπλεκόμενους, χωρίς όμως να τους κατονομάσει
2004 – Αθώος κρίνεται ο κατηγορούμενος για την υπόθεση του ΕΛΑ, Μιχάλης Κασσίμης
2004 – Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώνεται στο Ιράν
2004 – Την παλαιότερη και βαρύτερη (2,3 τόνων- χρονολογείται από το 900 π.Χ.) σαρκοφάγο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα, αποκάλυψε στην αρχαία Κόρινθο ο Guy Sanders της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών
2004 – Ομάδα αρχαιολόγων από τη Ιαπωνία και τη Μογγολία ανακοινώνουν την ανακάλυψη του παλατιού του Τζένγκις Χαν και του παρακείμενου τάφου του
2005 – Επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια εξαπολύει ο ΓΓ της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τη δημοκρατικότητα του προκατόχου του, Κωστή Στεφανόπουλου. Τα σχόλια Πουπάκη για τον κ. Κάρολο Παπούλια προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ αλλά και άλλων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου
2005 – H σύνθεση Ξένο Ρούχο των Δημήτρη Λίβανου (σύνθεση) και Χρήστου Σταυρακούδη (στίχοι) με ερμηνεύτρια τη Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου από την Αλεξανδρούπολη αποσπάει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (αναβίωσε για πρώτη φορά από το 1997)
2005 – Την παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών ανακοινώνει ο Μάικλ Χάουαρντ ενώπιον των συνέδρων του κόμματος. Κάλεσε τους Τόρις να ενωθούν πίσω από τον μελλοντικό ηγέτη τους, χωρίς όμως να εκφράσει την προτίμησή του προς κάποιον από τους υποψηφίους.
2006 – Νεκρός πέφτει ένας συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στη διάρκεια συνδικαλιστικών εκλογών στα ΕΛΤΑ, έπειτα από διαπληκτισμό ή συμπλοκή με πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και ενός τρίτου ατόμου. Οι δύο συνελήφθησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Γεννήσεις:
1773 – Λουδοβίκος Φίλιππος, βασιλιάς της Γαλλίας.
1803 – Ερρίκος Γουλιέλμος Ντόβε, Γερμανός φυσικός
1846-    Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, στον οποίο οφείλουμε το εναλλασσόμενο ρεύμα.
1887- Λε Κορμπιζιέ, Σαρλ Εντουάρ Ζανερέ - Γκρι το πραγματικό όνομά του, ελβετός μοντερνιστής αρχιτέκτονας.
1903 – Έρνεστ Τόμας Σάιντον Γουόλτον, Ιρλανδός φυσικός
1906 – Τζάνετ Γκέινορ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1914 – Θορ Χέιερνταλ, Νορβηγός εξερευνητής
1935 – Μπρούνο Σαμαρτίνο, Ιταλός παλαιστής
1948 – Γκλεν Μπράνκα, Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης
1952 – Αϋτέν Μουτλού, Τουρκάλα συγγραφέας
1960 – Υβ Λετέρμ, Βέλγος πολιτικός
1971 – Τάκης Γκώνιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
1974 – Αλέξης Γεωργούλης, Έλληνας ηθοποιός.
1980 – Αμπντουλαγιέ Μεϊτέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι:
404 Ευδοξία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκάδιου.
877 – Κάρολος ο Φαλακρός, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1014 – Σαμουήλ, τσάρος της Βουλγαρίας
1101 – Μπρούνο, Γερμανός ιδρυτής των Καρθουσιανών
1956-Τσαρλς Μέριλ, αμερικανός τραπεζίτης, συνιδρυτής της επενδυτικής τράπεζας «Merrill Lynch».
1794 - Φρίντριχ Γκόττλιμπ Μπαρτ, Γερμανός παιδαγωγός και γλωσσολόγος
1892 – Άλφρεντ Τέννυσον, Άγγλος ποιητής
1981 – Ανουάρ Σαντάτ, Αιγύπτιος πολιτικός
1989 – Μπέτι Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός
1999 – Γκορίλα Μονσούν, Αμερικανός παλαιστής
1999-Αμάλια Ροντρίγκεζ, πορτογαλίδα τραγουδίστρια των «Φάντο».



Σε ανακοίνωσή τους οι φιλόλογοι κάνουν λόγο για νέα ολέθρια και αυθαίρετη απόφαση» του υπουργείου Παιδείας. -Τι αλλάζει στο μάθημα της ιστορίας;-

$
0
0





Αλλάζει  ριζικά και το μάθημα της ιστορίας τώρα!
Μετά  τις αλλαγές των Αρχαίων  και των Θτησκευτικών  , το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει αλλαγές και στο μάθημα της Ιστορίας.
 Μελετάται να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στο λύκειο κεφάλαια της ιστορίας για τον Κυκλαδικό, τον Μινωϊκό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, τους Περσικούς Πολέμους, τον Μέγα Αλέξανδρο κ.α.

Σύμφωνα με την Εταιρία Ελλήνων Φιλολόγων, στις 20 Σεπτεμβρίου εστάλη εγκύκλιος στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την οποία το υπουργείο επιβάλει να διδάσκονται και να μην εξετάζονται στην Α’ Λυκείου τα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας για τον Κυκλαδικό, τον Μινωϊκό και τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός, Η Σημασία των Περσικών Πολέμων, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, Ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.

Σε ανακοίνωσή τους οι φιλόλογοι κάνουν λόγο για «νέα ολέθρια και αυθαίρετη απόφαση» του υπουργείου Παιδείας και καλεί την ηγεσία του να αναθεωρήσει.





Πώς αλλάζουν αλήθεια οι εποχές;

$
0
0




 
 Πριν λίγες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εθεάθη  με την παρέα του, σε μαγαζιά και δρόμους της πόλης μας , χωρίς να συνοδεύεται από προσωπικό ασφαλείας.
Σε μία από τις εξόδους του, επέλεξε γνωστή καφετέρια της παραλιακής και όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι πελάτες παρατηρούσαν τις κινήσεις του. Ένας από αυτούς τράβηξε την επόμενη φωτογραφία και αποκάλυψε μια άγνωστη πτυχή. Το πουρμπουάρ που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός στον σερβιτόρο που τον εξυπηρέτησε. Αυτό ήταν μόλις 0,50€ όπως αναφέρει. Κατά τα άλλα, ο κύριος Παπανδρέου, ντυμένος με καλοκαιρινά ρούχα, ήπιε μόνο ανθρακούχο νερό, συζήτησε με την παρέα του και στο τέλος πλήρωσε το λογαριασμό…
Πώς αλλάζουν αλήθεια οι εποχές;
Από την ιστορική φράση "λεφτά υπάρχουν πέρασε στο φιλοδώρημα των 0, 50 λεπτων!!!
Σημείωση:
Αναρωτιέμαι αφού πρώην πρωθυπουργός δίνει φιλοδώρημα 0,50 λεπτά πόσο να δίνουμε εμείς άραγε οι ανώνυμοι Έλληνες;
 Κάτι τέτοιες στιγμές αναμασάω τα λόγια της Διδώς Σωτηρίου:
«Δεν είδα γύρω μου να σέβεται κανείς τον άνθρωπο. Είδα να σέβονται τον πλούτο, τη δύναμη, την εξουσία, τη μοχθηρία, την ατιμία… »

Η φωτογραφία είναι από το zarpanews.gr 


Ούτε στο νεκροταφείο δεν αφήνουν ήσυχη την κεκοιμημένη… Της έστειλαν γράμμα για να πληρώσει την εφορία!!!

$
0
0



Είναι από τα ευτράπελα της ζωής και ταυτόχρονα μακάβρια, που όταν τα διαβάζει κάποιος έχει την εντύπωση πως γράφονται μονάχα στα μυθιστορήματα αυτές οι ιστορίες.

Και όμως είναι αληθινή αν και απίστευτη!
Το περιστατικό συνέβη στη Γαλλία, με τις φορολογικές αρχές της χώρες να στέλνουν στον τάφο μιας γυναίκας το "ραβασάκι"για πληρωμή.


Συγκεκριμένα  συνέβη στην παραθαλάσσια πόλη Σαρζό, στη Βρετάνη. Όπως δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γραμματέας του δήμου, στα χέρια του δημάρχου έφτασε προ ημερών ειδοποίηση από την εφορία με παραλήπτρια μια νεκρή γυναίκα, στη διεύθυνση "τάφος 24, σειρά Ε, δρόμος του νεκροταφείου".

Ο ταμίας του δήμου, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Quest France, επεσήμανε ότι το "ραβασάκι"αφορούσε φόρους ακινήτων. "Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχει σταλεί τέτοια ειδοποί8ηση από την εφορία. Μπορεί να είναι αστείο από κάποιον η αλλαγή της διεύθυνσης ή ένας από τους κληρονόμους δεν θέλει να πληρώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας", επεσήμανε.

Πηγή:




Μια ιδιαίτερη επιστολή από τον Πανεπιστημιακό Μάνο Στεφανίδη στη σύζυγο του Πρωθυπουργού , που αξίζει να την διαβάσουμε όλοι μας!!!!

$
0
0



Ο Πανεπιστημιακός  κος Μάνος Στεφανίδης γράφει  ανοιχτή επιστολή   στο προσωπικό του  blog  στην κα Μπαζιάνα , τη σύζυγο του Πρωθυπουργού και την αποκαλεί «Αγαπητή μου κυρία, αγαπητή συνάδελφέ μου, πλέον, και αγαπητή παλιά συντρόφισσα»
Στην επιστολή του αναφέρεται στην αναβάθμισή της σαν διδάσκουσα από απλή δασκάλα στο δημοτικό σε πανεπιστημιακό , κάνει λόγο για έλλειψη ιστορικής συνείδησης της κυβέρνησης ,αλλά και την υποκρισία σε σύγκριση με τα ιδιωτικά σχολεία.

 Κάνει δριμύ κριτική  ότι τους αρέσουν τα ακαδημαϊκά οφίκια αλλά συγχρόνως  τον αποκλεισμό των Πανεπιστημίων από την αξιολόγησή, τον ανταγωνισμό, την αριστεία, καταδικάζοντάς τα σε παρακμή.


Αξίζει να διαβάσετε όλη την επιστολή που ακολουθεί:


Αγαπητή μου κυρία, αγαπητή συνάδελφέ μου, πλέον, και αγαπητή παλιά συντρόφισσα,

Σου γράφω αυτά τα δυο φιλικά λόγια και ως γονέας και ως πολίτης. Κατ´ αρχάς καλή χρονιά και επιτυχίες στα νέα σου ακαδημαϊκά σου καθήκοντα. Σε καμάρωσα από την τηλεόραση να σε ξεναγούν στο αμφιθέατρο που θα διδάξεις οι επικεφαλής του Πανεπιστημίου Στερέας Ελλάδας. Αντιλαμβάνομαι τη χαρά και την περηφάνειά σου όπως επίσης αντιλαμβάνομαι την πικρία και τον θυμό χιλιάδων άλλων νέων ανθρώπων με τα δικά σου αλλά και με πολύ περισσότερα προσόντα οι οποίοι δεν "χώρεσαν"στο πρόσφατο νόμο που σε προβίβασε από δασκάλα της πληροφορικής στο δημοτικό σε διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι οι πάντες μιλούν, κακόπιστα αν θέλεις, για νόμο "Μπαζιάνα"εφόσον περισσεύουν και η καχυποψία, και ο φόβος για τις πράξεις ή τις παραλείψεις της "Πρώτης Φοράς Αριστερά". Και ποιος θα τους ψέξει γι’ αυτό μετά από τόσες παλινωδίες, ακυρώσεις, χαριστικούς συμψηφισμούς προς ημετέρους, νεποτισμό, κλπ.; Πως μπορείς να πείσεις όλον αυτόν τον θυμωμένο και αποκλεισμένο κόσμο, ότι οι ακαδημαϊκοί εκλογείς σου  δεν επηρεάστηκαν από την τόσο στενή σου σχέση με την εξουσία; Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Επαναλαμβάνω εδώ την άποψη που έχω διατυπώσει και παλιότερα. Ήταν πριν ένα χρόνο περίπου όταν προσπάθησα να ξεναγήσω και εσένα και τον Αλέξη και τον συνεχώς δύσθυμο υπουργό πολιτισμού στην έκθεση "Κόκκινο"στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Φαινόσουν τότε ευτυχής πλάι στον πρωθυπουργό σύζυγο σου λες και όλα τα οράματα της γενιάς μου αλλά και της γενιάς σου ήταν η εξουσία σας ως αυτοσκοπός. Η εξουσία απογυμνωμένη από οποιαδήποτε ηθική ή αισθητική. Χωρίς ζωοποιά σύμβολα σαν εκείνα που προσπάθησε να οικειοποιηθεί χτες ο πρωθυπουργός στη Καισαριανή. Το πλοίο, αγαπητή Μπέτυ, που λέγεται Ελλάς βυθίζεται αργά, βασανιστικά. Μέσα σε λίγα, μόλις, χρόνια ξαναγυρίσαμε στις εξευτελιστικές συνθήκες εξάρτησης και πολιτικής πατρωνίας που ίσχυαν ήδη από το 1830 και την δημιουργία του "πρότυπου βασιλείου" (κατά την αείμνηστη Ελένη Σκοπετέα). Ό τι κατακτήθηκε στους δυο αιώνες ελεύθερου βίου, χάθηκε στην εποχή μιας από παλιά προαναγγελθείσης κρίσης. Κι αυτό είναι κάτι που θα βαρύνει τις επόμενες γενιές. Να γιατί σας κατηγορώ. Γιατί δεν έχετε συνείδηση Ιστορίας.

Αγαπητή Μπέτυ, δεν υπάρχει αρκετή υποκρισία σε όλα αυτά; Όλοι σας μοιάζει να υποδύεστε τραγικούς ρόλους με μάσκες όμως κωμωδίας. Το λέω ευθέως. Η θέση σου ως συζύγου του πρωθυπουργού είναι απείρως σπουδαιότερη με απείρως πιο ουσιαστικά καθήκοντα από οποιαδήποτε ακαδημαϊκή τήβεννο. Είναι μια θέση πολιτική είτε θέλεις είτε όχι, πολύ υψηλών προδιαγραφών. Η κάθε σου επιλογή, κάθε σου κίνηση, αποκτά τεράστια συμβολική υπεραξία έξω στη κοινωνία. Και βέβαια υπόκειται σε ανελέητη κριτική. Πρόκειται για την ίδια κριτική που κι εμείς ασκούσαμε στους έχοντες και κατέχοντες, κατηγορώντας τους για μικροαστισμό, φαρισαϊσμό και Life style. Και να τώρα που κι εμείς -εσείς δηλαδή- διακηρύσσετε μεν την ισότητα της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά στέλνετε όλοι, με προεξάρχοντα τον Φίλη, τα παιδιά σας σε ακριβά ιδιωτικά. Γουστάρετε τα ακαδημαϊκά οφίκια αλλά συγχρόνως αποκλείετε τα πανεπιστήμια από την αξιολόγησή, τον ανταγωνισμό, την αριστεία, καταδικάζοντάς τα σε παρακμή. Αντιλαμβάνομαι πόσο περήφανος ο σύζυγός σου με τις ακαδημαϊκές σου δάφνες. Αυτές όμως δεν ισοφαρίζουν το δικό του χειροπιαστό έλλειμμα παιδείας. Εκτός κι αν όλα εξαντλούνται στην επικοινωνιακή εκμετάλλευσή και στη δημιουργία εντυπώσεων, στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. (Χωρίς να μπερδέψουμε αυτή τη φορά τη σχέση του Χέγκελ με τον Ένγκελς)!

Περίμενα άρα από σένα προς χάριν ενός υψηλού συμβολισμού να αποστείς των προσωπικών σου φιλοδοξιών τιθέμενη αλληλέγγυα προς όλους αυτούς που διαθέτουν τις φιλοδοξίες αλλά όχι και τα μέσα. Θα έχεις όλο τον χρόνο να τις εκπληρώσεις μετά αποδεικνύοντας ότι πραγματικά τις αξίζεις. Με απογοήτευσες, λοιπόν, όπως με απογοήτευσε πολλάκις και ο σύντροφος σου (και ... σύντροφος του Πολλάκη). Θυμάσαι, άραγε, την έκθεση-αφιέρωμα στον Μποστ που είχα διοργανώσει ως επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού του τότε Συνασπισμού; Γελάγαμε με τα σκίτσα του Μέντη που σάρκαζαν το εφήμερο της κάθε εξουσίας και η απατηλή αίσθηση αιωνιότητας που αυτή δημιουργεί.
Και αφτό θα περάση. Ιδού το πρόβλημα. Το ότι περάσατε εν μιά νυκτί από τον Μποστ στον Γιάν Φαμπρ χωρίς τα αναγκαία, ενδιάμεσα στάδια. Εξ ου και η χρόνια κατάθλιψη του κυρίου υπουργού. Δεν σου κάνει εντύπωση πως ενώ όλη η κυβέρνηση χαμογελάει τρισευτυχισμένη ο κ. Μπαλτάς έχει ένα ξυνισμένο ύφος σαν να ήπιε λάβδανο; Είναι μάλλον γιατί αυτός ξέρει πως η διαφορά του Έγελου από τον Ένγκελς, δηλαδή του ιδεαλισμού από το ρεαλισμό, είναι κάτι περισσότερο από ένα ν.

Θα κλείσει λοιπόν και μάλλον θα κλείσει γρήγορα κι αυτός ο κύκλος της επανάστασης της γραβάτας και των βαρουφακισμών και θα μετράμε όλοι απώλειες και διαψεύσεις καταλογίζοντας ευθύνες και καταθέτοντας πικρίες. Θα μετράμε δυστυχώς και άλλο χαμένο χρόνο, σπαταλημένο ιδεοληπτικά και ανόητα. Τότε αγαπητή Μπέτυ, τότε, όταν βρίσκεσαι μακριά από την εξουσία, ξαναδιάβασε σε παρακαλώ αυτό το γράμμα το οποίο μάλλον τώρα θα προσπεράσεις. Και μάλιστα διάβασέ το στα δικά σου παιδιά μήπως αυτά τουλάχιστον αποφύγουν τα δικά σας ολέθρια λάθη. Τα λάθη της γενιάς μου και της γενιάς σας.

Μετά τιμής και μεθ’ ευχών προσωπικών.
ΜΣ



Μια νέα επιστημονική έρευνα για το χασμουρητό...

$
0
0




 
 Μια νέα επιστημονική έρευνα ήρθε και πάλι στο φως της δημοσιότητας και αυτή τη φορά μας αποκαλύπτει για το χασμουρητό και την διάρκειά του, τι σχέση έχει με την νοημοσύνη μας....
Σύμφωνα  λοιπόν με την Αμερικάνικη έρευνα, διαπιστώθηκε πως  όσο  μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου, τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό του.
Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι το χασμουρητό, μεταφέροντας αέρα, δροσίζει τον εγκέφαλο, ενώ τον τροφοδοτεί και με έξτρα οξυγόνο.
Η φυσιολογία του χασμουρητού παραμένει ακόμη εν πολλοίς ένα μυστήριο. Το χασμουρητό «πυροδοτείται» από διάφορες αιτίες (βαρεμάρα, νύστα, κούραση, πείνα κ.α.), ενώ είναι κολλητικό και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων. Ακόμη κι αν ένας άνθρωπος μιλάει στο τηλέφωνο με κάποιον που χασμουρηθεί, μπορεί αυτομάτως να δημιουργηθεί αντανακλαστικό χασμουρητού και στον ίδιο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο 'Αντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", σύμφωνα με το "Science", παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών: ανθρώπων, ποντικιών, γατιών, αλεπούδων, καμηλών, σκαντζόχοιρων (ναι, χασμουριούνται κι αυτοί!), ελεφάντων κ.α.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα, σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.

Ο άνθρωπος, 
αν και δεν είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο, αλλά ασφαλώς είναι εκείνο με την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και με τους περισσότερους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα), διαθέτει το χασμουρητό με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από έξι δευτερόλεπτα.

Το χασμουρητό των ελεφάντων διαρκεί σχεδόν έξι δευτερόλεπτα, των χιμπατζήδων πέντε δευτερόλεπτα, ενώ των ποντικιών και αρουραίων κάτω από ένα ενάμισι δευτερόλεπτο. Γενικότερα, τα πρωτεύοντα (άνθρωπος και πίθηκοι) χασμουριούνται περισσότερο -έως 50%- σε σχέση με τα λοιπά μη πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το χασμουρητό εξελίχθηκε παράλληλα με τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο.
Έτσι, λοιπόν, αφού -υποτίθεται ότι- το χασμουρητό με τον τρόπο του προδίδει έμφυτη εξυπνάδα, χασμουρηθείτε ελεύθερα την επόμενη φορά που θα παρακολουθείτε κάποια ανιαρή συνομιλία , ή είστε άυπνοι...


                                        Λογοτεχνικό περιβόλι!

'Οταν η φωτογραφία είναι ισοδύναμη με χίλιες λέξεις. Θαυμάστε τις όμορφες εικόνες από το Λογοτεχνικό περιβόλι, σήμερα 7 Οκτωβρίου.Σχόλια για τις εικόνες : Ρένα Τζωράκη.

$
0
0



 






Όταν ο άνθρωπος δεν έχει την οικονομική  δυνατότητα να ταξιδέψει, είτε υπάρχουν διάφορα άλλα προβλήματα, ψυχολογικά, κακή διάθεση κλπ.
Εμείς  σας αλλάζουμε τη διάθεση με φωτογραφίες που κυκλοφορούν στον διαδικτυακό κόσμο  και σας δίνουν την δυνατότητα να ταξιδέψετε έστω και νοερά…
 Σας εύχομαι να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα γεμάτη αισιοδοξία, υγεία, πληρότητα και πάνω από όλα Αγάπη.
Ρένα Τζωράκη
Απολαύστε τις όμορφες Φθινοπωρινές εικόνες:




Όταν το Ουράνιο τόξο αγκαλιάζει τρυφερά τον ήλιο.
Μετά την καταιγίδα, η ηλιαχτίδα...
Κάπως έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι;

Φθινόπωρο με το πρώτο χιόνι...
Πρόωρη ερωτική συνεύρεση του Φθινοπώρου με τον Χειμώνα...
Θαυμάστε την ροδοδάχτυλη Αυγή,
τα χρώματα της ΑΓΑΠΗΣ...

Πως είναι η Αυγή στην Κοπεγχάγη;

Το δειλινό στην Κοπεγχάγη:

Τα μικρά πατουσάκια της Αθωότητας,


γιατί η αληθινή μας Πατρίδα είναι η Παιδική ηλικία και σ'αυτήν οφείλουμε να επιστρέψουμε...

 Μια θάλασσα από ροζ άνθη, να μας θυμίζει τον ρομαντισμό και την τρυφερότητα.
Πόσοι ακόμα είναι οι αναπομήναντες ρομαντικοί αλήθεια;





Μια  γατούλα- απομίμηση τίγρης...

Το μεγαλείο της μάνας φύσης ....
Όταν το μανιτάρι γίνεται ομπρέλα για να προφυλάξει την σοφή κουκουβάγια...

Μια παρέλαση από κύκνους .
 Ελπίζω, να σας έφτιαξα την διάθεση,  τις ευχές και την αγάπη μου για μια ευλογημένη μέρα!!!
Ρένα Τζωράκη.





Σαν Σήμερα 7 Οκτωβρίου – Λογοτεχνικό περιβόλι.

$
0
0







Η σκέψη της ημέρας, σήμερα  7 Οκτωβρίου:
 





Η ταυτότητα της ημέρας:
 
H 7η Οκτωβρίου είναι η 280η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (281η σε δίσεκτα έτη).
 Υπολείπονται 85 ημέρες.
Αργίες και  Παγκόσμιες εορτές:
Παγκόσμια Ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία.
Ορθόδοξη Εκκλησία:

Ιερομαρτύρων Πολυχρονίου (†δ΄αι.), Ιουλιανού και Καισαρίου διακόνου (†α΄αι.)
Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου (†290-303)
Ευσεβίου πρεσβυτέρου και Φήλικος
Οσίων Λεοντίου του υπατικού και Ιωάννου ερημίτου, Σεργίου του Ρώσου.


 Τί  έγινε Σαν Σήμερα    7  Οκτωβρίου ;

Τα πιο σημαντικά γεγονότα :


1542 - O Πορτογάλος εξερευνητής Χουάν Ροντρίγκες Καμπρίγιο ανακαλύπτει το νησί Σάντα Καταλίνα έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια.
1571 - Ο ενωμένος στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης, της Σικελίας και του Πάπα καταστρέφει τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
1582 - Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, η ημέρα αυτή παραλείπεται στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1776 - Ο Παύλος Α΄ της Ρωσίας παντρεύεται τη Μαρία Φεοντόροβνα (Σοφία-Δωροθέα της Βυρτεμβέργης).
1824 - Έλληνες τρέπουν σε φυγή 4.000 Τούρκους στη Σουβάλα Παρνασσού (Πολύδροσος Φωκίδας).
1825 - Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, προδρόμου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
1828 - Εκστρατεία του Μοριά: Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής τον Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών απελευθερώνει την Πάτρα.
1833 - Επί Βασιλείας Όθωνα καθιερώνεται ως εθνικό νόμισμα της Ελλάδας η δραχμή.
1886 - Καταργείται η δουλεία στην Κούβα.
1916 - Σημειώνεται το χειρότερο (για την ηττημένη ομάδα) αποτέλεσμα σε αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου: το Georgia Tech συντρίβει το Cumberland College of Lebanon με 222-0.
1918 - Βαλκανικό Μέτωπο: Το Α΄ Σώμα (ελληνικού) Στρατού απελευθερώνει την Δράμα.
1919 - Ιδρύεται η KLM, η παλαιότερη σήμερα αεροπορική εταιρεία.
1944 - Εβραίοι κρατούμενοι του στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου επαναστατούν: αφού ανατινάζουν ένα μέρος του Κρεματορίου 4 επιχειρούν μαζική διαφυγή. Οι 250 δραπέτες πιάνονται και εκτελούνται.
1944 - Ο Χίτλερ ανακαλεί στο Βερολίνο τον στρατάρχη Ρόμελ, ο οποίος διοικούσε τις γερμανικές δυνάμεις στην Αφρική (Africa Corp).
1949 - Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας. Πρώτος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Βίλχελμ Πικ, ενώ ο Ότο Γκρέτβολ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.
1950 - Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Βόρεια Κορέα.
1958 - Εκδηλώνεται πραξικόπημα στο Πακιστάν από τον πρόεδρο της χώρας, Ισκαντέρ Μιρζά.
1959 - Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφίζεται για πρώτη φορά, μέσω του σοβιετικού δορυφόρου Ορμπίτνικ 1.
1973 - Κύπρος - Εκδηλώνεται νέα απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου από μέλη της ΕΟΚΑ Β'με παγίδευση του δρόμου απ'όπου θα πέρναγε το προεδρικό αυτοκίνητο. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης. Η πράξη καταδικάζεται επίσημα από τις εγγυήτριες χώρες.
1979 - Αεροσκάφος της ελβετικής εταιρείας Swissair συντρίβεται στο Ελληνικό, με 14 νεκρούς επί συνόλου 142 επιβατών. Σώθηκε το δωδεκαμελές πλήρωμα.
1985 - Εκδηλώνεται πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο (ACHILLE LAURO).
1986 - Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Independent.
1993 - Η Τόνι Μόρισον γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα που βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1999 - Ιδρύεται από το Μιχάλη Χαραλαμπίδη η Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση.
2000:
Στη Γιουγκοσλαβία, ορκίζεται Πρόεδρος ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
Στο Λουξεμβούργο αναλαμβάνει Αρχηγός Κράτους ο Μέγας Δούκας Ερρίκος, 35, γιος του Ιωάννη, ο οποίος παρέδωσε το θρόνο του.
2001 - Αρχίζουν οι αεροπορικές επιδρομές κατά των Ταλιμπάν από αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν που υποβοηθούνται από βρετανικές, αυστραλιανές και καναδικές. Πρόκειται για επιθέσεις αντιποίνων για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
2003 - Ο καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο ΑΠΘ Βασίλης Σκουρής γίνεται ι ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
2004 - Παραιτείται ο Βασιλιάς της Καμπότζης, Νοροντόμ Σιχανούκ.
2005 - Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και στο διευθυντή της, τον Αιγύπτιο Μοχάμετ ελ Μπαραντέι.
2006 - To Μελέκεοκ γίνεται νέα πρωτεύουσα του Παλάου (η μέχρι σήμερα πρωτεύουσα ήταν το Κορόρ).
Γεννήσεις:

1885 - Νιλς Μπορ, Δανός φυσικός
1900 - Χάινριχ Χίμλερ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
1919 - Ζωρζ Ντιμπί, Γάλλος ιστορικός
1923 - Ζαν-Πωλ Ριοπέλ, Καναδός ζωγράφος και γλύπτης
1931 - Ντέσμοντ Τούτου, Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και ακτιβιστής
1934 - Ουλρίκε Μάινχοφ, Γερμανίδα δημοσιογράφος
1944 - Ντόναλντ Τσανγκ, Κινέζος πολιτικός
1950 - Τζακάγια Κικουέτε, Τανζανός πολιτικός
1952 - Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσος πολιτικός
1955 - Γιο Γιο Μα, Αμερικανός τσελίστας
1963 - Κωνσταντίνα, Κύπρια τραγουδίστρια
1967 - Τόνι Μπράξτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, παραγωγός και ηθοποιός
1972 - Νότης Μηταράκης, Έλληνας πολιτικός
1973 - Γκριγκόλ Μγκαλομπλισβίλι, Γεωργιανός πολιτικός
1974 - Σαρλότ Περέλι, Σουηδέζα τραγουδίστρια
1974 - Ρένα Δούρου, Ελληνίδα πολιτικός
1975 - Ράινο, Αμερικανός πολιτικός
1976 - Ζιλμπέρτο Σίλβα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1979 - Σον Άσμορ, Καναδός ηθοποιός
1982 - Θάλεια Κουτρουμανίδου, Ελληνίδα πετοσφαιρίστρια
1986 - Γκούναρ Νίλσεν, ποδοσφαιριστής από τις Νήσους Φερόες.

Θάνατοι:

336 - Πάπας Μάρκος
768 - Κωνσταντίνος Β', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
929 - Κάρολος Γ΄ της Γαλλίας, βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων
1849 - Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Αμερικανός συγγραφέας
1973 - Σάββας Παπαπολίτης, Έλληνας πολιτικός
2000 - Σπύρος Πλασκοβίτης, Έλληνας συγγραφέας και πολιτικός
2006 - Άννα Πολιτκόφσκαγια, Ρωσίδα δημοσιογράφος
2011 - Ραμίζ Αλία, Αλβανός πολιτικός
2013 - Γιώργος Αμερικάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.


Προσοχή αν πρόκειται να ταξιδέψετε με το αεροπλάνο αυτές τις μέρες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 24ωρες απεργίες – διαβάστε με προσοχή τις δύσκολες ημέρες…

$
0
0





Επικίνδυνες μέρες για το προγραμματισμένο σας  αεροπορικό ταξίδι ταξίδι είναι  η  Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, η Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, η Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και η  Πέμπτη 13 Οκτωβρίου



Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας  θα πραγματοποιήσουν την εβδομάδα που μας έρχεται απεργίες , δείχνοντας την αντίδρασή τους  με αυτό τον τρόπο στο νόμο περί αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από την Κυριακή.

Έπειτα από την άκαρπη συνάντησή που είχαν οι εκπρόσωποι των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκο, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί ότι εμμένει στις κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νόμο του ΥΠΟΜΕΔΙ που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αφορά την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Να θυμίσουμε ότι οι ελεγκτές ζητούν τη μη εφαρμογή-τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του νέου νόμου που φέρει τον τίτλο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις».

Απεργία Αεροδρόμια

Αναλυτικότερα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 24ωρες απεργίες για την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, από τις 00:01 έως τις 23:59. Τις ημέρες αυτές δεν θα εκτελείται καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Βεβαίως, οι ελεγκτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεων, έστω και την ύστατη στιγμή, εφόσον η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και της διοίκησης της ΥΠΑ παράσχουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις και δεσμευτούν για την επίλυση των παραπάνω αναφερομένων θεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κλάδος των ελεγκτών θίγεται άμεσα στα παρακάτω σημεία:

Η εναέρια κυκλοφορία απογυμνώνεται από επιτελικές αρμοδιότητες άμεσα συνδεδεμένες με την εκτέλεση του έργου της, παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SES) και υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες εντός του Athinai FIR.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και της διοίκησης της ΥΠΑ, δεν δεσμεύτηκαν στην απαίτηση του κλάδου για την ακύρωση των μετατάξεων στις μονάδες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας με προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά παρέκκλιση όλων των ισχυουσών διατάξεων και του αναγνωρισμένου προσοντολογίου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας όπως τούτο καθορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 340/2015. Δεν αναγνωρίζουν κανένα επιτελικό και διοικητικό ρόλο στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας και αδικαιολόγητα ισχυρίζονται ότι ο ρόλος των ελεγκτών εξαντλείται στις επιχειρησιακές τους μονάδες.

Δεν διευκρινίστηκε βάσει ποιας μελέτης βιωσιμότητας προέκυψε η κατανομή των τελών διαδρομής κατά 80% και 20% μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας αντίστοιχα.

Δεν παρασχέθηκε καμία διαβεβαίωση ότι δεν θίγονται κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου από την προβλεπόμενη διαχείριση και ανακατανομή των πόρων αεροναυτιλίας μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Δεν αναγνωρίζουν την εφαρμογή των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 391/2013 όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες αεροναυτιλίας και τον υπολογισμό του κόστους αφού θεωρούν ότι από τα τέλη αεροναυτιλίας χρηματοδοτούνται τα πάντα κάτι που αναιρεί την βασική αρχή σύστασης αυτών των δύο υπηρεσιών, που είναι η οικονομική αυτοτέλεια μίας εκάστης.
Πηγή:
ΑΠΕ ΜΠΕ



Μέχρι ποια ηλικία μπορούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες;

$
0
0



 Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως ο  μακροβιότερος  άνθρωπος στον πλανήτη  ήταν ο Μαθουσάλας,  έτσι όπως αναφέρεται στην Εβραϊκή Βίβλο. Σύμφωνα και με την παράδοση, ο Μαθουσάλας είχε πεθάνει σε ηλικία 969 ετών, 7 μέρες πριν τον Κατακλυσμό και αυτό γιατί  ένας  μακρύς βίος θεωρούνταν,  μια ανταμοιβή των ευσεβών και των δικαίων.
 Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαθουσάλα, ο παππούς του Νώε, πέθανε πριν από τον κατακλυσμό και άρα δεν υπέστη την τιμωρία του Θεού.
Τα δεδομένα από τότε άλλαξαν, ο κόσμος σιγά σιγά έχασε την επαφή με την Ανώτατη Πηγή , που μας δημιούργησε, επικράτησε στη Γη  η  αδικία,  ο εγωισμός , η αλαζονεία, μπήκαν και    διάφοροι άλλοι παράγοντες  που μείωσαν το προσδόκιμο ζωής, όπως οι διατροφικές συνήθειες, το άγχος, η μελαγχολία , η κατάθλιψη  κλπ…
Ο γηραιότερος άνθρωπος που πέθανε  πρόσφατα  στη Γη -τουλάχιστον με βάση τα αποδεδειγμένα στοιχεία- ήταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 122 ετών, έχοντας γεννηθεί προτού κτισθεί ο πύργος του ‘Αϊφελ.
Παρόλο που το προσδόκιμο ζωής εμφανίζει τάση ανόδου, η πιθανότητα να φθάσει κανείς -και πολύ περισσότερο να ξεπεράσει- τα χρόνια της είναι μηδαμινή.

Σύμφωνα με μια νέα -επίμαχη για μερικούς- επιστημονική έρευνα, η ανθρωπότητα πιθανώς  στοχεύει στην άνοδο της ανθρώπινης ηλικίας.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα είναι τα 115 χρόνια.
 Η πιθανότητα ενός ανθρώπου να ζήσει έως την ηλικία των 125 ετών, είναι μικρότερη από μία στις 10.000.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Βιγκ του Τμήματος Γενετικής του Κολλεγίου Ιατρικής ‘Αλμπερτ Αϊνστάιντης Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature»,ανέλυσαν τα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα και μετά εστίασαν σε ορισμένες χώρες (Ιαπωνία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία), όσον αφορά τις μέγιστες ηλικίες θανάτου που έχουν καταγραφεί στη Διεθνή Βάση Δεδομένων Μακροζωΐας.

Οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων άνω των 110 ετών.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι τόσο το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής όσο και η μέγιστη ηλικία θανάτου εμφάνισαν σταθερή αύξηση κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, χάρη στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, τις καλύτερες συνθήκες διατροφής και υγιεινής κ.α, ενισχύοντας έτσι την θεωρία ότι η διάρκεια της ζωής μας μπορεί να μην έχει κάποιο εγγενές φυσικό όριο.

Όμως, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι αυτή η σταδιακή βελτίωση στην επιβίωση έχει εμφανίσει μια επιβράδυνση κατά τις τελευταίες δεκαετίες (το αποκορύφωμα ήταν περίπου το 1980).

Ακόμη, ενώ καταγράφεται μια διαχρονική βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου από τα 70 έως τα 100 (δηλαδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζουν τόσα χρόνια), μετά τα 100 η βελτίωση μειώνεται πλέον δραστικά.

Οι άνθρωποι που φθάνουν σήμερα τα 110, δεν έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους έφθαναν στην ίδια ηλικία το 1970.

Από την άλλη, η μέγιστη ηλικία θανάτου αυξήθηκε σταδιακά μετά το 1970 (περίπου κατά 0,15 χρόνια ανά έτος) και φαίνεται να έφθασε διεθνώς σε ένα μέγιστο κατά το τέλος του 20ού αιώνα, περίπου όταν πέθανε η Ζαν Καλμάν.

Αλλά έκτοτε, στη διάρκεια του 21ού αιώνα, δεν φαίνονται περαιτέρω βελτιώσεις στη μέγιστη διάρκεια της ζωής.

Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από το θάνατο της υπεραιωνόβιας Γαλλίδας, αλλά στο μεταξύ κανείς άλλος άνθρωπος στη Γη δεν πέθανε σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτήν (τουλάχιστον με βάση τα επίσημα αρχεία), πράγμα που καθιστά την ίδια μια εντυπωσιακή στατιστική εξαίρεση.

Σήμερα η μέση μέγιστη ηλικία θανάτου είναι τα 115 έτη και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα παραμείνει ίδια για αρκετά ακόμη χρόνια. Στην εποχή μας ως γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος θεωρείται η ιταλίδα Έμα Μοράνο, 116 ετών.

Αυτές οι δύο σχεδόν παράλληλες εξελίξεις (η επιβράδυνση στη βελτίωση τόσο του μέσου προσδόκιμου ζωής, όσο και της μέγιστης ηλικίας θανάτου), κατά τους ερευνητές, είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- ότι υποδηλώνουν πως η ανθρώπινη ζωή έχει τελικά ένα φυσικό όριο στη διάρκειά της. Το όριο αυτό είναι απίθανο να το ξεπεράσει κανείς – τουλάχιστον όχι χωρίς έξωθεν βοήθεια από την επιστήμη και την τεχνολογία.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία φαίνεται πως η μέγιστη διάρκεια της ζωής -το ταβάνι, το όριο- είναι περίπου τα 115. Είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος πέρα από αυτή την ηλικία. Θα χρειάζονταν 10.000 πλανήτες σαν τον δικό μας για να βρούμε κάποιον που θα ζήσει έως τα 125 – μια πολύ μικρή πιθανότητα. Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι δεν θα ξεπερνάνε τα 115», δήλωσε ο Βιγκ.

Αντίθετα με τη μέση διάρκεια ζωής ενός είδους, η οποία μπορεί να εμφανίσει αύξηση, πολλοί βιολόγοι θεωρούν ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό. Με την άποψη αυτή όμως δεν συμφωνούν όλοι, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης και στην «οροφή» της διάρκειας της ζωής, κυρίως μέσω γενετικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων που θα επιβραδύνουν συνολικά το ρυθμό της γήρανσης.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι μολονότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επιστημονική αιτία για να μην πετύχουν τέτοιες προσπάθειες, το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, επειδή η διάρκεια της ζωής των ανθρώπων – τόσο η μέση όσο κυρίως η μέγιστη- καθορίζονται από μυριάδες διαφορετικούς γενετικούς παράγοντες.




Σαν Σήμερα 8 Οκτωβρίου – Λογοτεχνικό περιβόλι.

$
0
0






Η σκέψη της ημέρας, σήμερα  8 Οκτωβρίου:





Η ταυτότητα της ημέρας:
H 8η Οκτωβρίου είναι η 281η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (282η σε δίσεκτα έτη).
 Υπολείπονται 84ημέρες.
Αργίες και  Παγκόσμιες εορτές:
Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας


Ορθόδοξη Εκκλησία:

Ιερομάρτυρος Αρτέμονος, πρεσβυτέρου εν Λαοδικεία
Μάρτυρος Πελαγίας της παρθένου (†303)
Οσιομάρτυρος Ιγνατίου του νέου (†1814), του εκ Ζαγοράς
Οσίων Πελαγίας της από εταιρίδων (†457) και Ταϊσίας της πρώην πόρνης.



 Τί  έγινε Σαν Σήμερα    8  Οκτωβρίου ;
Τα πιο σημαντικά γεγονότα :

314 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος ηττάται από τον συναυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α'στο Αουρέλια Σιμπάλαε (σημερινό Βίνκοβτσι στην Κροατία).
451 - Αρχίζει η Σύνοδος της Χαλκηδόνας στη Χαλκηδόνα, πόλη της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία.
1075 - Ο Σβονίμηρος στέφεται βασιλιάς της Κροατίας.
1573 - Τέλος της ισπανικής πολιορκίας του Άλκμααρ. Πρόκειται για την πρώτη ολλανδική νίκη κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο.
1582 - Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1600 - Ο Άγιος Μαρίνος υιοθετεί γραπτό σύνταγμα.
1806 - Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: οι δυνάμεις της Βρετανικής Αυτοκρατορίας πολιορκούν το λιμάνι της Βουλώνης στη Γαλλία χρησιμοποιώντας ρουκέτες Κόνγκριβ, οι οποίες εφευρέθηκαν από τον Ουίλιαμ Κόνγκριβ.
1821 - Η κυβέρνηση του στρατηγού Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν ιδρύει το πολεμικό ναυτικό του Περού.
1860 - Ανοίγει τηλεγραφική γραμμή μεταξύ Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο.
1871 - Τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, μεταξύ των οποίων και η Μεγάλη Φωτιά του Σικάγου.
1904 - Αναγνωρίζεται ως πόλη το Έντμοντον στην Αλμπέρτα του Καναδά.
1906 - Ο Γερμανός Καρλ Νέσλερ λανσάρει την πρώτη λακ για στερέωση μαλλιών περμανάντ στο Λονδίνο.
1912 - Μικρό άγημα του Ελληνικού Στόλου, υπό τον Ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο, απελευθερώνει τη νήσο Λήμνο και υψώνει την Ελληνική Σημαία. Έτσι εξασφαλίζεται ο σπουδαιότατος λιμένας του Μούδρου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση σ'όλη τη διάρκεια του πολέμου.
1918 - Βαλκανικό Μέτωπο (Α'Π.Π.): Ο Ελληνικός στρατός ανακαταλαμβάνει την Καβάλα από τους Βουλγάρους.
1955 - Καθελκύεται το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το «Σαρατόγκα».
1958 - Εμφυτεύεται από τον δρα. Έικ Σένινγκ ο πρώτος εσωτερικός βηματοδότης.
1965 - Η Δ.Ο.Ε. ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, την Δυτική (GDR) και την Ανατολική (DDR).
1967 - Ο Γιώργος Κολοκυθάς γίνεται πρώτος σκόρερ και ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που διακρίνεται σε διεθνή διοργάνωση, με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ελσίνκι.
1972 - Στη Μαδαγασκάρη ο πρόεδρος Φιλιμπέρ Τσιρανάνα ηττάται σε δημοψήφισμα.
1982 - Η Πολωνία θέτει εκτός νόμου την οργάνωση «Αλληλεγγύη».
1987 - Θεμελιώνεται επίσημα το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».
1994 - Ολοκληρώνεται στην Αθήνα (για πρώτη φορά διεξήχθη στην Ελλάδα) το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης.
1996 - Ο Απόστολος Κακλαμάνης εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
1998 - Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για πρώτη φορά απονέμεται σε Πορτογάλο, το Ζοζέ Σαραμάγκου.
2000 - Ο Μίκαελ Σουμάχερ νικά στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα και χαρίζει στη Φεράρι τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών από το 1979
2001 - Αεροπορική τραγωδία με 118 νεκρούς συγκλονίζει την Ιταλία, μετά τη σύγκρουση αεροσκάφους ΜD-87 των αερογραμμών της SAS με μικρό Τσέσνα και την πτώση του πρώτου πάνω στην αποθήκη αποσκευών, στο αεροδρόμιο Λινάτε, στο Μιλάνο.
2003 - Aνακοινώνεται ο διορισμός της πρώτης γυναίκας υπουργού Eξωτερικών της Πορτογαλίας, Tερέζας Πατρίτσιο Γκουβέια.
2004 - Η Βιρμανία γίνεται ξανά μέλος του ASEAN με το όνομα Μιανμάρ.
2005 - Ο Tάσος Zαρκάδας και η Ίλια Γκούμα γίνονται οι πρώτοι Έλληνες που παίρνουν μέρος σε παγκόσμιο κύπελλο χιονοσανίδας (σνόουμπορντ), στο Άμστερνταμ.
2005 - Ισχυρότατος σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το βόρειο Πακιστάν, με 50.000 περίπου νεκρούς.
Γεννήσεις:
1884 - Βάλτερ φον Ράιχεναου, Γερμανός στρατιωτικός
1892 - Μαρίνα Τσβετάγεβα, Ρωσίδα ποιήτρια
1895 - Αχμέτ Ζόγου, βασιλιάς της Αλβανίας
1895 - Χουάν Περόν, Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός
1919 - Κιίτσι Μιγιαζάουα, Ιάπωνας πολιτικός
1930 - Πέπερ Άνταμς, Αμερικανός σαξοφωνίστας
1942 - Νγκουγιέν Μιν Τριέτ, Βιετναμέζος πολιτικός
1948 - Κλοντ Ζαντ, Γαλλίδα ηθοποιός
1948 - Μπάλντουιν Σπένσερ, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
1949 - Σιγκούρνι Γουίβερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1952 - Τάκης Κορωναίος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1968 - Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Κροάτης ποδοσφαιριστής
1969 - Τζούλια Ανν, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1970 - Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός
1974 - Κόζι Μουροφούσι, Ιάπωνας σφυροβόλος
1979 - Κριστάννα Λόκεν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1980 - Μιζ, Αμερικανός παλαιστής.

Θάνατοι:

1286 - Ιωάννης Α', δούκας της Βρετάνης
1580 - Ιερώνυμος Βολφ, Γερμανός oυμανιστής και φιλόλογος
1754 - Χένρυ Φήλντινγκ, Άγγλος συγγραφέας
1772 - Ζαν-Ζοζέφ ντε Μοντονβίλ, Γάλλος συνθέτης
1834 - Φρανσουά Αντριέν Μπουαλντιέ, Γάλλος συνθέτης
1869 - Φράνκλιν Πιρς, 14ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1967 - Κλέμεντ Άττλη, Άγγλος πολιτικός
1977 - Γιώργος Παπασιδέρης, Έλληνας τραγουδιστής
1979 - Αναστάσιος Ορλάνδος, Έλληνας αρχιτέκτονας
1979 - Βάσος Φαληρέας, Έλληνας γλύπτης
1982 - Φίλιπ Νόελ-Μπέικερ, Άγγλος πολιτικός και ειρηνιστής
1987 - Κωνσταντίνος Τσάτσος, Έλληνας πολιτικός
1992 - Βίλλυ Μπραντ, Γερμανός πολιτικός
1992 - Χρήστος Χαιρόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος, συνθέτης και συγγραφέας
1996 - Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Έλληνας συγγραφέας
1997 - Μπέρτραντ Γκόλντμπεργκ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
2004 - Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος
2007 - Κωνσταντίνος Ανδρέου, Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης
2008 - Μαρσέλ Σεβαλιέ, Γάλλος δήμιος.



Εκφράσεις που αν τις χρησιμοποιούμε καθημερινά φέρνουν το συνομιλητή μας στην ευχάριστη θέση να μην μας αρνηθεί ότι του ζητήσουμε… Διαβάστε το άρθρο και ξεκινήστε την πρακτική εφαρμογή , από σήμερα κιόλας!!!

$
0
0






Ναι καλά διαβάσατε υπάρχουν εκφράσεις, που αν τις χρησιμοποιούμε καθημερινά φέρνουν το συνομιλητή μας στην ευχάριστη θέση να μην μας αρνηθεί ότι του ζητήσουμε…
 Πόσοι από μας ζητάνε άδεια από τον εργοδότη τους και κείνος έχει αρνηθεί;
Πόσοι έχουν ζητήσει αύξηση και αντί γι’ αυτό τους περίμενε μια απόλυση;

Κι όμως υπάρχουν  μερικές φράσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας και με τη χρήση τους μπορούμε να κατευθύνουμε τον συνομιλητή μας  εκεί που εμείς θέλουμε να κατευθύνουμε την κουβέντα μας…

Σύμφωνα με τον ειδικό Nicolas Gueguenαπό το πανεπιστήμιο του Southern Brittany, ο οποίος ειδικεύεται στη συμπεριφορά του ατόμου, υπάρχουν μερικές δοκιμασμένες φράσεις, που χρησιμοποιώντας τες μπορεί να πετύχεις εύκολα τον στόχο σου.
Το "Μάλλον θα αρνηθείς αλλά..."αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φράσεις αν θες να πείσεις κάποιον να κάνει κάτι.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, ένας εθελοντής ζήτησε από 649 ανθρώπους κάποια οικονομική συνεισφορά για έναν οργανισμό που στηρίζει άρρωστα παιδιά.
 Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος με τον οποίο τους ζητήθηκε βοήθεια ήταν και αυτός που καθόρισε την προσφορά τους.

Στους μισούς από τους πολίτες ζητήθηκε βοήθεια χρησιμοποιώντας τη φράση
"Μάλλον σ΄ενδιαφέρουν οι οργανώσεις που στηρίζουν τα παιδιά με προβλήματα υγείας. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσες να μας βοηθήσεις πραγματοποιώντας κάποια δωρεά."

Παράλληλα, η φράση που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να πείσει τους άλλους μισούς ήταν:
"Μάλλον σ΄ενδιαφέρουν οι οργανώσεις που στηρίζουν τα παιδιά με προβλήματα υγείας.
Πιθανότατα να αρνηθείς, αλλά αναρωτιέμαι αν θα μπορούσες να μας βοηθήσεις πραγματοποιώντας κάποια δωρεά."

Η ανταπόκριση στο πρώτο ερώτημα δεν ήταν τόσο άμεση, καθώς μόλις το 25% των ερωτηθέντων προσέφερε κάποια οικονομική βοήθεια, η οποία έφτασε κατά μέσο όρο τα 2.44 ευρώ. Αντίθετα, η ανταπόκριση στην δεύτερη ερώτηση ήταν μεγαλύτερη, καθώς προσέφερε βοήθεια το 39% των ερωτηθέντων, με μέσο όρο 2.25 ευρώ ο καθένας.

Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν να λαμβάνουν μόνοι τους κάποια απόφαση,να είναι ανεξάρτητοι και να αισθάνονται ότι δεν χειραγωγούνται.

Έτσι, όταν κάποιος σου λέει ότι "Πιθανότατα να αρνηθείς"είναι σαν να προκαθο9ρίζει την απάντησή σου και να αφαιρεί την ελευθερία λήψης μιας απόφασης. Για να ξανακερδίζεις, λοιπόν, την ελευθερία είναι πιθανό ότι θα πέσεις στην παγίδα και θα κάνεις αυτό που σου ζητά θέλοντας να αποφασίσεις το αντίθετο απ'αυτό που σε "προτρέπει"να κάνεις.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως άλλες φράσεις που έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα είναι:
"Δεν είσαι υποχρεωμένος, αλλά..., Μπορείς να το δεχτείς ή να το απορρίψεις, αλλά..., Κάνε όπως επιθυμείς, αλλά...".

Επομένως, την επόμενη φορά που θέλετε  να ζητήσετε  κάτι χρησιμοποιήστε τις λέξεις  με σοφία και σύνεση.
Εμείς απλά σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!!!

Πηγή:

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας, που γιορτάζουμε σήμερα , δηλαδή το δεύτερο Σάββατο του μήνα Οκτωβρίου. ,

$
0
0



 


 Σήμερα είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας»,
που  διοργανώνεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Παρηγορητική Φροντίδα (WPCA), ένα διεθνές δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν όσοι εμπλέκονται με τους ξενώνες (άσυλα ανιάτων) και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, που παρέχουν παρηγορητική φροντίδα ή εν γένει με την παρηγορητική φροντίδα.

Η παρηγορητική φροντίδα, δηλαδή όλες οι επιστημονικές πράξεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του πόνου και όλων των συνοδών συμπτωμάτων, είναι συνυφασμένη με τις ανίατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το ΑΙDS, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα νευρολογικά νοσήματα, οι βαριές νεφρικές και καρδιακές ανεπάρκειες.

Ο σκοπός της παρηγορητικής φροντίδας είναι να παρέχει μια ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών μέσα από μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, που υποστηρίζει το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια στο θάνατο.
Δείτε σχετικούς  ιστότοπους:



Για τον Πόνο τα πιο σπουδαία λόγια ...

$
0
0



Μόνο όταν υποφέρεις καταλαβαίνεις πραγματικά.

Ιούλιος Βερν, 1826-1905, Γάλλος συγγραφέας.





Όταν υποφέρεις, να κοιτάς τον πόνο καταπρόσωπο. Θα σε παρηγορήσει ο ίδιος, και θα σου μάθει και κάτι.

Αλέξανδρος Δουμάς, 1802-1870, Γάλλος συγγραφέας
Ο πόνος κάνει τους δυνατούς δυνατότερους και τους αδύναμους πιο αδύναμους.


Lion Feuchtwanger, 1884-1958, Γερμανός συγγραφέας
Αυτοί που δεν υπέφεραν ποτέ, δεν ξέρουν τίποτα. Δεν ξέρουν ούτε τα καλά ούτε τα κακά. Δεν ξέρουν τους ανθρώπους. Δεν ξέρουν ούτε καν τον εαυτό τους.

François Fénelon, 1651-1715, Γάλλος κληρικός, ποιητής & συγγραφέας
Τις στενοχώριες δεν μπορείς να τις πνίξεις μες στο κρασί, ξέρουν να κολυμπάνε.

Heinz Rühmann, 1902-1994, Γερμανός συγγραφέας & ηθοποιός
Ξέρεις ποιο είναι το καλό με τις ραγισμένες καρδιές; Μπορούν να ραγίσουν μόνο μια φορά, τα υπόλοιπα είναι αμυχές.

Carlos Ruiz Zafón, 1964 -, Ισπανός συγγραφέας

Στη χώρα του πόνου, ο καθένας μας είναι μόνος. Να μπει ΠΡΩΤΟ!

May Sarton, 1912-1995, Αμερικανίδα ποιήτρια & συγγραφέας
Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στη θλίψη και στο τίποτα, θα διάλεγα τη θλίψη.

William Faulkner, 1897-1962, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1949

Η ανάμνηση της ευτυχίας δεν είναι πια ευτυχία. Η ανάμνηση της θλίψης είναι ακόμα θλίψη.

Λόρδος Βύρων, 1788-1824, Βρετανός ποιητής

Η ζωή είναι γεμάτη λύπη στο βαθμό ακριβώς που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αγαπάει άλλους ανθρώπους.

Orson Scott Card, 1951-, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Η λύπη είναι ο πλησιέστερος γείτονας της παραφροσύνης.

Αντιφάνης, 405-335 π.Χ, Αρχαίος Κωμωδιογράφος

Η ειρωνεία είναι μια θλίψη που δεν μπορεί να κλάψει, και γι’ αυτό χαμογελάει.

Jacinto Benavente, 1866-1954, Ισπανός συγγραφέας
Ο χειρότερος πόνος είναι η μοναξιά που τον συνοδεύει.
André Malraux, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός
Θα έλεγε κανείς ότι ο πόνος δίνει σε ορισμένες ψυχές ένα είδος συνειδήσεως. Είναι όπως το λεμόνι στα στρείδια.
Paul-Jean Toulet, 1867-1920, Γάλλος συγγραφέας
Όλες οι λύπες αντέχονται αν μπορεί να τις βάλεις σε μια ιστορία ή να πεις μια ιστορία γύρω από αυτές.

Karen Blixen, 1885-1962, Δανέζα συγγραφέας

 Δεν υπάρχει θλιμμένο θάρρος.

Marcel Jouhandeau, 1888-1979, Γάλλος συγγραφέας

Στη βαθιά λύπη δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς,

William Burroughs, 1914-1997, Αμερικανός συγγραφέας
Η θλίψη είναι μια χώρα. Όταν ζει κανείς μες στη θλίψη, δεν μπορεί να είναι ούτε στην παραλία ούτε στην εξοχή.

Christine Orban, 1954-, Γαλλίδα συγγραφέας


Viewing all 24763 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>