Quantcast
Channel: Λογοτεχνικό Περιβόλι!
Viewing all 24794 articles
Browse latest View live

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Φιλέλληνα Γκύντερ Γκας ένα του ποίημα και λίγα λόγια για την πολυσύνθετη προσωπικότητά του…

$
0
0



Με αφορμή την σημερινή  επέτειο θανάτου του  Φιλέλληνα  Γερμανού Νομπελίστα ποιητή ,
Γκύντερ Γκας ,  που απεβίωσε στις 13 Απριλίου 2015 στο Λίμπεκ της Γερμανίας, σε ηλικία 87 ετών, αναρτώ στο ιστολόγιό μου το ποίημά του με τίτλο :
«Η ντροπή της Ευρώπης»,
που κάθε Έλληνας πρέπει να διαβάζει, για να ανέβει το ηθικό του, ειδικά σήμερα, που βρίσκεται ή χώρα μας έσχατη των εσχάτων της Ντροπής της Ευρώπης, που ασυνείδητοι πολιτικοί την ηλιόλαμπρη Χώρα μας, παρέδωσαν αμαχητί  στους ξένους δυνάστες…
Στους στίχους του, η Ελλάδα σαν  λίκνο του Πολιτισμού, η Αντιγόνη και ο Σωκράτης.
Αλλά και η σημερινή κρίση και η επισήμανση στην Ευρώπη ότι :
«Από τη χώρα που σου έδωσε το λίκνο και βρίσκεται κοντά στο χάος, μένεις μακριά».
Ας διαβαστεί προσεκτικά η προφητεία του , ότι η:



Το  συγκεκριμένο ποίημα υπερασπίζεται τους Έλληνες και την Ελλάδα, και στηλιτεύει την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της χώρας.
 Ο  Γκύντερ Γκρας διαμαρτύρεται επειδή η Ελλάδα «σαν  χρεοφειλέτης δακτυλοδείχνεται γυμνή», μια «χώρα καταδικασμένη στη φτώχεια», «στο χάος κοντά, επειδή στις αγορές δεν ανταποκρίνεται».



  Η Ελλάδα “είναι χώρα χωρίς δικαιώματα, που η δικαιούχα εξουσία της σφίγγει το λουρί όλο και περισσότερο.” Το ποίημα αποτελείται από δώδεκα δίστιχα και είναι εμφανές ότι ο λογοτέχνης κατέβαλε μεγαλύτερη προσπάθεια να του δώσει λυρική μορφή από ότι στο επίμαχο ποίημα για την πολιτική του Ισραήλ. Πολλοί συνάδελφοι του δεν του είχαν ασκήσει μόνον έντονη κριτική για το περιεχόμενο αυτού του ποιήματος, αλλά τον κατηγορούσαν και για ατέλειες και προχειρότητα.
Στην  ποιητική του παρέμβαση κατηγορεί τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ότι της κόβουν την «ανάσα ζωής» με τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν κάθε τόσο. Σε αντίθεση με τον αρχαίο φιλόσοφο Σωκράτη, που μετά την καταδίκη του σε θάνατο χωρίς να φέρει καμία αντίσταση είχε πιει το κώνειο, ο Γκύντερ Γκρας συλλαμβάνει με ποιητικούς όρους τις αντιστάσεις στην πολιτική λιτότητας:
 «Πιες, επιτέλους πιές! ουρλιάζουν οι χειροκροτητές των κομισάριων, αλλά ο Σωκράτης με οργή επιστρέφει σε σένα το ξέχειλο ποτήρι.»
Το ποίημα του Γκύντερ Γκρας μελοποιήθηκε από το μουσικό σχήμα Arpeggiosmp στη Θεσαλονίκη τον Ιούνιο του 2012.
«Η ντροπή της Ευρώπης»  του Γκίντερ Γκρας
σε μετάφραση της Πατρίτσια Αδαμοπούλου.

Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που
Σου χάρισε το λίκνο.
Όσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα
εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.
Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το
ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.
Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία
που Εσύ φυλάττεις.
Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά,
τον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.
Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα,
ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.
Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της
σφίγγει το ζωνάρι.
Σ'Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ'όλη τη Χώρα πένθος
τύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.
Όμως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη
λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.
Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με
οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ως επάνω.

Θα καταραστούν εν χορώ, ό,τι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον Όλυμπό τους η δική Σου
έληση ζητάει ν'απαλλοτριώσει.
Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα,
Ευρώπη, εδημιούργησε.




Λίγα λόγια για το βιογραφικό του:
Ο Γκύντερ Γκας  υπήρξε  Γερμανός ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, γλύπτης και γραφίστας, η φωνή της μεταπολεμικής Γερμανίας, όπως αποκαλείται.
Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, βραβευμένος με Νόμπελ το 1999.

 Το 1999 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το συνολικό του έργο

Η ζωή του ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 1927.
Μια ζωή γεμάτη σκαμπανεβάσματα, μεγάλες στιγμές και απορρίψεις.
Οι καθολικοί γονείς του διατηρούσαν στο Ντάντσιχ ένα κατάστημα με εδώδιμα αποικιακά προϊόντα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε ένα μικρό διαμέρισμα «μεταξύ Αγίου Πνεύματος και Χίτλερ», όπως γράφει ο βιογράφος του, Μίχαελ Γιργκς. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μόλις 17 ετών.

Σε νεαρή ηλικία ακόμη εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τις τέχνες. Σπούδασε γλυπτική και γραφιστική, έπαιζε σε συγκρότημα τζαζ μουσικής, ταξίδευε τακτικά, ώσπου το 1956 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι μαζί με την πρώτη του σύζυγο. Εκεί ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα και το 1959 εξέδωσε το μυθιστόρημά του «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο». Ένα έργο που τάραξε τα νερά της συντηρητικής Γερμανίας, γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε ταινία. 40 ολόκληρα χρόνια αργότερα τιμήθηκε για το συνολικό του έργο με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Τα μυθιστορήματα αλλά και τα ποιήματά του πραγματεύονται πολιτικά ζητήματα και κοινωνικές ανατροπές.

Ο Γκύντερ Γκρας παρέμεινε δημιουργικός και πολυτάλαντος μέχρι το τέλος. Το 2012 στην 64η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, σε ηλικία 85 ετών, παρουσίασε την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Τα εφήμερα». Πρόκειται για μια σειρά προσωπικών αλλά και πολιτικών ποιημάτων. Ανάμεσα στα δεύτερα συγκαταλέγεται και το ποίημα «Η ντροπή της Ευρώπης», που πρωτοδημοσιεύθηκε το Μάιο της ίδιας χρονιάς προκαλώντας αίσθηση. Σε αυτό ο Γκρας στηλιτεύει την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Αθήνας και υπενθυμίζει το τεράστιο πνευματικό χρέος της Ευρώπης στην Ελλάδα. Συγγραφέας, ποιητής, γραφίστας, γλύπτης: αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές ιδιότητές του. Ορισμένες φορές εικονογραφούσε και ο ίδιος τα βιβλία του.
Συχνά έστρεφε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας. Για πολλά χρόνια θεωρούνταν στη Γερμανία ένα είδος «ηθικής αυθεντίας». Η αποκάλυψη της συμμετοχής του σε ηλικία 17 χρονών στα SS προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός των γερμανικών συνόρων. Ξαφνικά αυτός που υποστήριζε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με το «γάντι» λόγω του εθνοσοσιαλιστικού της παρελθόντος, θεωρήθηκε υποκριτής.
Τον Απρίλιο του 2012 ακολούθησε ένα δεύτερο σκάνδαλο. Ο Γκρας δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί», στο οποίο ασκούσε κριτική στην πολιτική του Ισραήλ. Προειδοποίησε για ισραηλινή πυρηνική επίθεση εναντίον του Ιράν και χαρακτήρισε το Ισραήλ, το πυρηνικό του οπλοστάσιο και την πολιτική του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ τον συμπεριέλαβε στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων ενώ του επέρριψαν κατηγορίες και για αντισημιτισμό.
Παρ’ όλα αυτά ο Γκύντερ Γκρας παρέμεινε πρότυπο για πολλούς νεότερους συναδέλφους του. Αυτοί που τον γνώρισαν προσωπικά τον χαρακτηρίζουν ευαίσθητο άνθρωπο με χιούμορ, που αγαπάει τη τζαζ μουσική. Οι φίλοι του γνωρίζουν επίσης ότι λάτρευε τη μαγειρική, το καλό κόκκινο κρασί και το τσιγάρο, το οποίο αρνιόταν να κόψει παρά την προχωρημένη του ηλικία. Σήμερα, σε ηλικία 87 ετών, ο μεγάλος γερμανός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στο Λύμπεκ της Γερμανίας.
Παγκόσμια γνωστός έγινε το 1959 με το μυθιστόρημά του «Το τενεκεδένιο Ταμπούρλο» (εκδ. Οδυσσέας), ένα σατιρικό πανόραμα της γερμανικής πραγματικότητας στο πρώτο ήμισυ του αιώνα μας, που έγινε και κινηματογραφική ταινία από τον συμπατριώτη του Φόλκερ Σλέντορφ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Γάτα και Ποντίκι» (εκδ. Διογένης) και «Σκυλίσια Χρόνια» (εκδ. Διογένης), που συμπλήρωσαν την «Τριλογία του Ντάτσιχ», με την οποία εδραίωσε τη φήμη του.

Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, ο Γκύντερ Γκρας αναμίχθηκε έντονα στη γερμανική πολιτική τη δεκαετία του ’60 υπό τη σημαία των σοσιαλδημοκρατών του Βίλι Μπραντ. Από τότε έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και λόγους, ονειρευόμενος μία Γερμανία χωρίς φανατισμούς και ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Αντιτάχθηκε σθεναρά στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999, όπως και στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Στην Ελλάδα είναι αρκετά γνωστός, καθώς πολλά έργα του βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ενώ άρθρα με την υπογραφή του βρίσκονται συχνά στις στήλες των ελληνικών εφημερίδων. Εκτός από την «Τριλογία του Ντάντσιχ», στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Η Πρόβα της εξέγερσης των Πληβείων» (εκδ. Δωδώνη), «Ο κατακλυσμός» (εκδ. Δωδώνη), «Ο Μπουτ το Ψάρι» (εκδ. Οδυσσέας), «Ένα Ευρύ Πεδίο» (εκδ. Οδυσσέας ) και «Δυσοίωνα Κοάσματα» (εκδ. Οδυσσέας).

Το 1999 γίνεται ο έβδομος γερμανός, που βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το δοκίμιο «Ο αιώνας μου» (εκδ. Οδυσσέας), μια ματιά στην ιστορία του 20ου αιώνα που φεύγει και το 2002 το μυθιστόρημά του «Σαν τον κάβουρα», που θίγει ένα θέμα ταμπού για τους γερμανούς: Τη βύθιση από ρωσικό υποβρύχιο του μεταγωγικού «Βίλχελμ Γκούστλοφ», που μετέφερε γερμανούς στρατιώτες πίσω στην πατρίδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 12 Αυγούστου 2006, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ), που ήταν αφιερωμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι», αποκάλυψε ότι στα δεκαεφτά του, υπηρέτησε για διάστημα μικρότερο των δύο μηνών στα ναζιστικά Waffen-SS. Μέχρι τότε ήταν γνωστό ότι στη διάρκεια του πολέμου είχε υπηρετήσει στην αντιαεροπορική άμυνα. Πάντως, ο Γκρας διευκρίνισε ότι στο διάστημα αυτό δε συμμετείχε σε καμία εγκληματική δράση και δεν έριξε καμία σφαίρα. Η αποκάλυψη αυτή για το παρελθόν του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων ιστορικών και δημοσιογράφων, αλλά και και την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του λογοτεχνικού κόσμου.

Στις 26 Μαΐου 2012 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» το ποίημα του 
«Η ντροπή της Ευρώπης», αφιερωμένο στην Ελλάδα των μνημονίων.

Ο Γκίντερ Γκρας πέθανε στις 13 Απριλίου 2015 στο Λίμπεκ της Γερμανίας, σε ηλικία 87 ετών.

                                    Λογοτεχνικό περιβόλι!

14-4 «Η σκέψη της ημέρας με ένα όμορφο τραγούδι » επιλογή της Ρένας Τζωράκη και η στήλη Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε Σαν σήμερα 14-4.

$
0
0
                     

                                                                                  


Η σκέψη της ημέρας:

Η ταυτότητα της ημέρας:


H 14η Απριλίου είναι η 104η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Υπολείπονται 261 ημέρες.
Αργίες και εορτές



Ορθόδοξη Εκκλησία:

Αποστόλων Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου, εκ των Εβδομήκοντα
Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος της εν Αλεξανδρεία
Μαρτύρων Αντωνίου, Ιωάννου και Ευσταθίου εκ Λιθουανίας
Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας Τριφυλίας και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803)
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βιλένσκ της Ρωσίας.
Καθολική Εκκλησία:

  Αγίου Βενέδικτου, προστάτη των ανυπάντρων και των γεφυροποιών.

 Αγίας Δομνίνας.

Αγίας Λιντβίνας, προστάτιδας των παγοδρόμων.

  Οσίου Πέτρου Γονθάλεθ, προστάτη των ναυτικών.

Θυμάμαι –Δεν ξεχνώ. Τί  έγινε Σαν Σήμερα 14 Απριλίου:

Τα πιο σημαντικά γεγονότα :
43 π.Χ. - Μάχη του Φόρουμ Γκαλόρουμ: ο Μάρκος Αντώνιος πολιορκώντας στη Μόντενα το δολοφόνο του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο Αλμπίνο, νικά τις δυνάμεις του Πάνσα, αλλά στη συνέχεια ηττάται από το στρατό του Ίρτιου.
69 - Ο Βιτέλλιος οδηγεί τις λεγεώνες του Ρήνου σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθου.
966 - Ο παγανιστής ηγέτης των Πολωνών, Μιέσκο Α', ασπάζεται το χριστιανισμό.
1028 - Ο Ερρίκος Γ', γιος του Κορράδου Β'της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γίνεται βασιλιάς των Γερμανών.
1849 - Η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μετά από επανάσταση υπό τον Λάιος Κόσουθ.
1865 - Πυροβολείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και πεθαίνει την επόμενη μέρα.
1912 - Στο παρθενικό του ταξίδι, το υπερωκεάνειο Τιτανικός συγκρούεται με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό, παρασύροντας στο θάνατο 1500 επιβάτες.
1915 - Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Αρμενία.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γιουγκοσλαβία παραδίνεται μετά τη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου.
1964 - Ανακοινώνεται ότι 25.000 αυθαίρετα κτίρια κατασκευάστηκαν στην Αθήνα κατά τις δύο τελευταίες προεκλογικές περιόδους, ενώ σπό το 1950 υπολογίζεται ότι έχουν κτιστεί, μόνο στην Αθήνα, περίπου 400.000 αυθαίρετα.
1981 - Το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.
2003 - Ολοκληρώνεται, ως προς το σκέλος της χαρτογράφησης, το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου Γονιδιώματος.
2013 - Το ΚΚΕ ολοκληρώνει τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του, και ανακοινώνει πως η συνεδρίαση εξέλεξε νέο Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. τον οικονομολόγο και πρώην διευθυντή του Ριζοσπάστη, Δημήτρη Κουτσούμπα αντικαθιστώντας την μακροβιότερη αρχηγό του κόμματος (22 χρόνια) Αλέκα Παπαρήγα.
Γεννήσεις:

1126 - Αβερρόης, Ανδαλουσιανός φιλόσοφος και ιατρός
1527 - Αβραάμ Ορτέλιους, Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος
1578 - Φίλιππος Γ', βασιλιάς της Ισπανίας
1629 - Κρίστιαν Χόυχενς, Ολλανδός φυσικός
1769 - Μπαρτελεμί Ζουμπέρ, Γάλλος στρατηγός
1862 - Πιότρ Στολίπιν, Ρώσος πολιτικός
1868 - Πέτερ Μπέρενς, Γερμανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής
1892 - Βηρ Γκόρντον Τσάιλντ, Αυστραλός αρχαιολόγος
1918 - Σαΐντ Μοχάμετ Τζαφάρ, πρόεδρος των Κομορών
1925 - Ροντ Στάιγκερ, Αμερικανός ηθοποιός
1927 - Άλαν Μακντιάρμιντ, Νεοζηλανδός χημικός
1935 - Έριχ φον Ντένικεν, Ελβετός συγγραφέας
1936 - Φρανκ Σέρπικο, Αμερικανός αστυνομικός
1940 - Τζούλι Κρίστι, Βρετανίδα ηθοποιός
1941 - Πιτ Ρόουζ, Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ
1943 - Φουάτ Σινιόρα, Λιβανέζος πολιτικός
1944 - Ιωάννης Χατζηφώτης, Έλληνας φιλόλογος
1945 - Ρίτσι Μπλάκμορ, Άγγλος κιθαρίστας (The Outlaws, Deep Purple, Rainbow και Blackmore's Night)
1945 - Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι, Σαμοανός πολιτικός
1946 - Μιχάλης Σαρρής, Κύπριος οικονομολόγος και πολιτικός
1947 - Ντομινίκ Μποντί, Γάλλος δημοσιογράφος και πολιτικός
1948 - Αναστάσιος Παπαληγούρας, Ελληνας πολιτικός
1975 - Έιμι Ντουμάς, Αμερικανίδα παλαιστής
1975 - Κώστας Νεμπεγλέρας, Ελληνας ποδοσφαιριστής
1979 - Μάριος Ηλία, Κύπριος ποδοσφαιριστής
1988 - Βασίλης Πλιάτσικας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1996 - Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι:
1109 - Φούλκων Δ', κόμης του Ανζού
1205 - Λουδοβίκος, κόμης του Μπλουά
1711 - Λουδοβίκος, Γάλλος πρίγκιπας
1759 - Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Γερμανός συνθέτης
1917 - Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ, Ρώσος δημιουργός της Εσπεράντο
1930 - Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος συγγραφέας
1935 - Έμμυ Ναίτερ, Γερμανίδα μαθηματικός
1964 - Ρέιτσελ Κάρσον, Αμερικανίδα βιολόγος και συγγραφέας
1975 - Φρέντρικ Μαρτς, Αμερικανός ηθοποιός
1986 - Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας.





Ποιός –ποιά γιορτάζει σήμερα14-4; Διαβάστε τις ξεχωριστές ευχές που στέλνει το Λογοτεχνικό περιβόλι στους σημερινούς εορτάζοντες και την συμβουλή μας για μια καλύτερη ζωή....

$
0
0




Σήμερα, 14η  Απριλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας,
 τιμά  την  μνήμη   
Των:
Ιωάννου Οσίου, Αριστάρχου
 και
Αγίας μάρτυρος Θωμαίδος της εν Αλεξανδρεία.


Γιορτάζουν οι:
Αρίσταρχος, Τρόφιμος, Θωμαίδα.



Το Λογοτεχνικό περιβόλι στέλνει  θερμές ευχές  και Χρόνια πολλά  στους σημερινούς εορτάζοντες ,
και τους εύχεται Χρόνια πολλά
Χρόνια Ευλογημένα  γεμάτα:
Υγεία , Αγάπη, καλοτυχία   και Πληρότητα.
Η συμβουλή  που δίνει το Λογοτεχνικό περιβόλι στους σημερινούς εορτάζοντες για μια καλύτερη και με ποιότητα Ζωή:




Εύχομαι από καρδιάς κάθε μέρα της ζωής σας ,
 να είναι μια ξεχωριστή γιορτή, για σας !
Κάθε σας επιθυμία ευχή μου!
        Ρένα Τζωράκη
©

Αν θέλετε να στείλετε  χρόνια πολλά με όμορφες εικόνες και μαντινάδες στους αγαπημένους σας φίλους και φίλες που γιορτάζουν,
πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:
Κι άλλες μαντινάδες   εδώ:
Ευχές για χρόνια πολλά:
Διαβάστε περισσότερα ονόματα για το  τι σημαίνει το όνομά σας:




«Μεσιτείες» της Κικής Δημουλά

$
0
0





Με γυροφέρνει η άνοιξη
αλλά εγώ άλλη φορά, πορεία δεν αλλάζω για ένα έαρ.

Ας μοιάζει μ’ οτιδήποτε το σούρουπο.
Δεν θα ποτίζω με το αίμα μου ομοιότητες.


Τα όνειρα που είδα αποδειχτήκαν ανυπόληπτα:
πήγαν και μ’ άλλους ύπνους.

Όχι δεν παίρνω άλλο διαταγές.
Όταν μου λέγανε τα σύννεφα ταξίδευε, ταξίδευα
κι όταν μου λέγανε τα όνειρα περίμενε, περίμενα.

Όχι, δεν παίρνω άλλες διαταγές.
Τα δούλεψα πιστά τα διαλυτά.
Με γυροφέρνει από χθες η άνοιξη.

Μια νεραντζιά με κοίταξε με διάθεση υπόπικρη,
και μου ‘κλεισε το δρόμο μια μυρωδιά επιστροφής.

Με παζαρεύει η τοκογλύφος μνήμη:
για να μου δώσει έναν Μάιο παλιό
μαζί και με τις νεραντζιές,
για να μου δώσει κυρίως τη μορφή,
που στη μεταφορά της
από σταθμό της λύπης σε σταθμό
χτυπήθηκε στα μάτια και στο στόμα
-γι αυτά πληρώνεις-, μου παίρνει ένα μέλλον.”
(Από τα  Ποιήματα, εκδόσεις Ίκαρος.)



Η προσευχή της ημέρας(14-4) από το Λογοτεχνικό περιβόλι.

15-4 «Η σκέψη της ημέρας με ένα όμορφο τραγούδι » επιλογή της Ρένας Τζωράκη και η στήλη Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε Σαν σήμερα 15-4.

$
0
0
                         
 


 Η σκέψη της ημέρας:


Η ταυτότητα της ημέρας:

Η 15η Απριλίου είναι η 105η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (106η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 260 ημέρες.
Αργίες και εορτές:
Ορθόδοξη Εκκλησία
Λεωνίδου, επισκόπου Αθηνών
Μάρτυρος Κρήσκεντος του εν Μύροις της Λυκίας
Μαρτύρων Θεοδώρου πρεσβυτέρου και Παυσολυπίου
Μαρτύρων Αναστασίας και Βασιλίσσης
Μαρτύρων Μαξίμου και Ολυμπιάδος
Πατέρνου
Μστισλάβου - Θεοδώρου, πρίγκηπος του Κιέβου
Οσίου Βασιλείου, του εκ Μολδαβίας, του Θαυματουργού
Οσίου Διονυσίου του Περεγιασλάβλ
Αγίου Ανανίου, μητροπολίτου Λακεδαιμονίας.

Θυμάμαι –Δεν ξεχνώ. Τί  έγινε Σαν Σήμερα 15 Απριλίου:

Τα πιο σημαντικά γεγονότα :
1071 - Το Μπάρι, η τελευταία βυζαντινή κτήση στη Νότια Ιταλία, παραδίδεται στον Ροβέρτο Γυισκάρδο.
1395 - Μάχη του ποταμού Τέρεκ: ο Ταμερλάνος νικά τον Τοχταμίς της Χρυσής Ορδής. Η πρωτεύουσα της Χρυσής Ορδής, Σαράι, ισοπεδώνεται και ο Ταμερλάνος εγκαθιστά έναν κυβερνήτη-μαριονέτα στο θρόνο της Χρυσής Ορδής. Ο Τοχταμίς διαφεύγει στη Λιθουανία.
1450 - Μάχη του Φορμινί: Προς το τέλος του Εκατονταετούς Πολέμου, η γαλλική επίθεση σχεδόν εξολοθρεύει τις αγγλικές δυνάμεις, τερματίζοντας την αγγλική κυριαρχία στη βόρεια Γαλλία.
1632 - Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο νικούν το στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον ποταμό Λεχ.
1738 - Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η ιταλική όπερα Ξέρξης του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.
1755 - Εκδίδεται στο Λονδίνο το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας του Σάμιουελ Τζόνσον.
1817 - Ιδρύεται στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ το Αμερικανικό Σχολείο Κωφών, το πρώτο αμερικανικό σχολείο για κωφούς.
1850 - H Αγγλία άρει το ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων (Υπόθεση Πατσίφικο).
1861 - Ο Αβραάμ Λίνκολν ζητά 75.000 εθελοντές για να καταστείλει την εξέγερση που σύντομα μετεξελίχθηκε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
1865 - Ο Αβραάμ Λίνκολν πεθαίνει αφού πυροβολήθηκε το προηγούμενο βράδυ από τον ηθοποιό Τζον Γουίλκς Μπουθ.
1896 - Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1912 - Το βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός βυθίζεται στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 2:20 το πρωί, δύο ώρες και σαράντα λεπτά μετά την πρόσκρουση σε παγόβουνο. Επιβίωσαν μόνο 710 από τους 2.224 επιβαίνοντες.
1927 - Αρχίζει η μεγάλη πλημμύρα του Μισσισσιππή, η πιο καταστροφική πλημμύρα ποταμού στην ιστορία των Η.Π.Α.
1942 - Ο Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου παρασημοφορεί τη Μάλτα και το λαό της για τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1950 - Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου.
1951 - Ελλάδα. Πραγματοποιούνται οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές στις οποίες και έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες. Στην Αθήνα δήμαρχος εκλέχθηκε ο Κώστας Κοτζιάς, όπου έλαβε ποσοστό το 51,5% των ψήφων.
1961 - Ανακοινώνεται σχέδιο επέκτασης του δικτύου των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων από το Νέο Ηράκλειο μέχρι το Χαλάνδρι, μέσω της παλαιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου.
1963 - Ανακοινώνεται ότι οι Έλληνες εργάτες στη Γερμανία ανέρχονται σε 80.719, έναντι 276.761 Ιταλών, 94.049 Ισπανών και 18.588 Τούρκοι.
1986 - Οι Αγγλοαμερικανοί βομβαρδίζουν τη Λιβύη σκοτώνοντας άμαχους με τη δικαιολογία αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση σε κλαμπ της Γερμανίας.
Γεννήσεις:
1282 - Φρειδερίκος Δ', δούκας της Λωρραίνης
1367 - Ερρίκος Δ', βασιλιάς της Αγγλίας
1452 - Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός καλλιτέχνης και εφευρέτης
1469 - Γκουρού Νανάκ Ντεβ, Πακιστανός θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής του Σιχισμού
1642 - Σουλεϊμάν Β', Οθωμανός σουλτάνος
1646 - Χριστιανός Ε', βασιλιάς της Δανίας
1684 - Αικατερίνη Α', αυτοκράτειρα της Ρωσίας
1707 - Λέοναρντ Όιλερ, Ελβετός μαθηματικός
1772 - Ετιέν Ζοφρουά ντε Σεν Ιλέρ, Γάλλος φυσιοδίφης
1793 - Φρίντριχ Γκέοργκ Βίλχελμ φον Στρούβε, Γερμανός αστρονόμος
1797 - Αδόλφος Θιέρσος, Γάλλος πολιτικός
1843 - Χένρι Τζέιμς, Αμερικανός συγγραφέας
1856 - Ζαν Μορεάς, Έλληνας ποιητής
1858 - Εμίλ Ντιρκέμ, Γάλλος κοινωνιολόγος
1874 - Γιοχάνες Σταρκ, Γερμανός φυσικός
1894 - Νικίτα Χρουστσόφ, Σοβιετικός πολιτικός
1896 - Νικολάι Σιμιόνοφ, Ρώσος χημικός
1912 - Κιμ Ιλ Σουνγκ, Βορειοκορεάτης πολιτικός
1920 - Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, Γερμανός πολιτικός
1930 - Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ, Ισλανδή πολιτικός
1931 - Τούμας Τράνστρεμερ, Σουηδός συγγραφέας
1933 - Ντέηβιντ Χάμιλτον, Άγγλος φωτογράφος και σκηνοθέτης
1933 - Ελίζαμπεθ Μοντγκόμερυ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1935 - Σταύρος Παράβας, Έλληνας ηθοποιός
1938 - Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας
1942 - Κεν Λέι, Αμερικανός επιχειρηματίας
1949 - Άλλα Πουγκατσιόβα, Ρωσίδα τραγουδίστρια
1951 - Κώστας Σμοκοβίτης, Έλληνας τραγουδιστής
1958 - Μέμος Ιωάννου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1959 - Έμμα Τόμσον, Αγγλίδα ηθοποιός
1978 - Ώστιν Άρις, Αμερικανός παλαιστής
1982 - Άλμπερτ Ριέρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1983 - Ντούντου Σεαρένσε, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1985 - Έιμι Ράιντ, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1986 - Κουίνσι Οβούσου-Αμπέγιε, Γκανέζος ποδοσφαιριστής
1990 - Έμμα Γουάτσον, Αγγλίδα ηθοποιός
1992 - Έιμι Ντάιαμοντ, Σουηδή τραγουδίστρια.
Θάνατοι:
1415 - Μανουήλ Χρυσολωράς, Έλληνας λόγιος
1446 - Φιλίππο Μπρουνελλέσκι, Ιταλός αρχιτέκτονας
1558 - Χιουρέμ, σύζυγος του Σουλεϊμάν Α'του Μεγαλοπρεπούς
1764 - Μαρκησία ντε Πομπαντούρ, Γαλλίδα ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ'της Γαλλίας
1765 - Μιχαήλ Λομονόσοφ, Ρώσος επιστήμονας και συγγραφέας
1865 - Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1882 - Ανρί Zιφάρ, Γάλλος εφευρέτης
1896 - Γεώργιος Βιζυηνός, Έλληνας συγγραφέας
1902 - Ζυλ Νταλού, Γάλλος γλύπτης
1912 - Τόμας Άντριους, Ιρλανδός ναυπηγός
1928 - Τζέιν Έλεν Χάρισον, Αγγλίδα λόγια
1938 - Σέσαρ Βαγιέχο, Περουβιανός ποιητής
1942 - Ρόμπερτ Μούζιλ, Αυστριακός συγγραφέας
1980 - Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας
1982 - Χριστόφορος Στράτος, Έλληνας πολιτικός
1986 - Ζαν Ζενέ, Γάλλος συγγραφέας
1990 - Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδή ηθοποιός
1993 - Τζων Τούζο Γουίλσον Καναδός γεωφυσικός και γεωλόγος
1998 - Πολ Ποτ, Καμποτζιανός δικτάτορας
2000 - Έντουαρντ Γκόρι, Αμερικανός εικονογράφος
2012 - Μάρεϊ Ρόουζ, Αυστραλός κολυμβητής.


Ποιός –ποιά γιορτάζει σήμερα15-4; Διαβάστε τις ξεχωριστές ευχές που στέλνει το Λογοτεχνικό περιβόλι στους σημερινούς εορτάζοντες και την συμβουλή μας για μια καλύτερη ζωή....

$
0
0





Σήμερα, 15η  Απριλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας,
 τιμά  την  μνήμη  του
  Λεωνίδου, επισκόπου Αθηνών.

Γιορτάζουν οι:
Λεωνίδας και η Λεωνιδία.



Το Λογοτεχνικό περιβόλι στέλνει  θερμές ευχές  και Χρόνια πολλά  στους σημερινούς εορτάζοντες ,
και τους εύχεται Χρόνια πολλά
Χρόνια Ευλογημένα  γεμάτα:
Υγεία , Αγάπη, καλοτυχία   και Πληρότητα.
Η συμβουλή  που δίνει το Λογοτεχνικό περιβόλι στους σημερινούς εορτάζοντες για μια καλύτερη και με ποιότητα Ζωή:



Εύχομαι από καρδιάς κάθε μέρα της ζωής σας ,

 να είναι μια ξεχωριστή γιορτή, για σας !

Κάθε σας επιθυμία ευχή μου!
        Ρένα Τζωράκη
©

Αν θέλετε να στείλετε  χρόνια πολλά με όμορφες εικόνες και μαντινάδες στους αγαπημένους σας φίλους και φίλες που γιορτάζουν,
πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:
Κι άλλες μαντινάδες   εδώ:
Ευχές για χρόνια πολλά:
Διαβάστε περισσότερα ονόματα για το  τι σημαίνει το όνομά σας:




16-4 «Η σκέψη της ημέρας με ένα όμορφο τραγούδι » επιλογή της Ρένας Τζωράκη και η στήλη Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε Σαν σήμερα 16-4.

$
0
0
                                      





Η σκέψη της ημέρας:

Η ταυτότητα της ημέρας:

H 16η Απριλίου είναι η 106η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (107η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 259 ημέρες.
Αργίες και εορτές:
Στον Κόσμο:

«Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου»
«Παγκόσμια Ημέρα Φωνής»

Ορθόδοξη Εκκλησία

Μαρτύρων Φήλικος, επισκόπου Βυζαντίου, Ιανουαρίου πρεσβυτέρου, Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου
Μάρτυρος Θεοδότης και των θυγατέρων αυτής Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας
Ειρήνης μάρτυρος
Μάρτυρος Λεωνίδη του εν Νέα Επιδαύρω Ναυπλίας και του υπ` αυτόν πνευματικού χορού: Βασιλίσσης, Γαλήνης (η Γαληνής), Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαρίσσης (ή Χαριέσσης) και Ειρήνης (†258)
Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Βουρλιώτου (†1772)
Οσιομάρτυρος Χριστόφορου του εν Αδριανουπόλει (†1818)
Ομολογητών Αγάθωνος, Ευτυχίας, Κασίας και Φιλίππας
Ιωάννου, του δια Χριστόν σαλού
Νεομαρτύρων Χριστοδούλου και Αναστασίας, των εν Αχαΐα αθλησάντων
Οσίας Θεοδώρας-Βάσσης, πριγκιπίσσης του Νόβγκοροντ
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεσθημανή, εν Ρωσία
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου του Ταμπώφ, εν Ρωσία
Αμβροσίου του Ομολογητού, πατριάρχου Γεωργίας.

Θυμάμαι –Δεν ξεχνώ. Τί  έγινε Σαν Σήμερα 16 Απριλίου:

Τα πιο σημαντικά γεγονότα :
1346 - Ο Στέφανος Δουσάν ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.
1520 - Ξεσπά στην Ισπανία η εξέγερση των Κομμουνάρων εναντίον του Καρόλου Ε'.
1582 - Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάνδο ντε Λέρμα ιδρύει τη Σάλτα στην Αργεντινή.
1746 - Διεξάγεται η μάχη του Κάλλοντεν μεταξύ των υποστηριζόμενων από τους Γάλλους Ιακωβιτών και των βρετανικών δυνάμεων του Οίκου του Αννόβερου.
1780 - Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ στο Μύνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας.
1799 - Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας νικά τους Τούρκους στη μάχη του όρους Θαβώρ.
1896- Ανακαλύπεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

1908 - Ιδρύεται το Εθνικό Μνημείο Φυσικών Γεφυρών στη Γιούτα των Η.Π.Α.
1917 - Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας από την Ελβετία όπου ήταν εξόριστος.
1919 - Ο πολωνικός στρατός εξαπολύει επίθεση για να καταλάβει το Βίλνιους στη σημερινή Λιθουανία.
1922 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Ραπάλλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις.
1924-Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».
1947-Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.

1961 - Άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ για παροχή ελληνικής στρατιωτικής και αστυνομικής συνδρομής στην Κύπρο, καταγγέλει ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.
1964 - Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου "Ο Μέγας Αλέξανδρος"της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως "δράκος του Σέιχ Σου", Αριστείδης Παγκρατίδης.
2003 - Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.
 Γεννήσεις:
1319 - Ιωάννης Β', βασιλιάς της Γαλλίας
1682 - Τζων Χάντλεϋ, Άγγλος μαθηματικός
1844 - Ανατόλ Φρανς, Γάλλος συγγραφέας
1867 - Γουίλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός αεροπόρος
1886 - Έρνεστ Τέλμαν, Γερμανός πολιτικός
1888 - Μιχάλης Δώριζας, Έλληνας ακοντιστής
1889 - Τσάρλι Τσάπλιν, Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης
1896 - Τριστάν Τζαρά, Ρουμάνος ποιητής
1921 - Πίτερ Ουστίνοφ, Άγγλος ηθοποιός
1927 - Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'
1937 - Τζορτζ Στιλ, Αμερικανός παλαιστής
1937 - Λυν Ρ. Σάικς, Αμερικανός γεωλόγος
1940 - Μαργαρίτα Β', βασίλισσα της Δανίας
1942 - Νίκος Γιούτσος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1947 - Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1950 - Μπίλι Γουέστ, Αμερικανός ηθοποιός
1955 - Ερρίκος, Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου
1960 - Ραφαέλ Μπενίτεθ, Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου
1968 - Βίκι Γκερέρο, Αμερικανίδα παλαιστής και μάνατζερ
1970 - Γκαμπριέλ, Αγγλίδα τραγουδίστρια
1971 - Σελίνα, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1976 - Σου Κι, Ταϊβανέζα ηθοποιός
1981 - Ανέστης Αγρίτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1985 - Ταγιέ Ταϊβό, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής
1990 - Βαγγέλης Μάντζαρης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
69 - Μάρκος Σάλβιος Όθων, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1828 - Φρανθίσκο Γκόγια, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
1850 - Μαρί Τισό, Γαλλίδα καλλιτέχνις
1859 - Αλεξίς ντε Τοκβίλ, Γάλλος ιστορικός
1883 - Κάρολος Β', δούκας της Πάρμας
1947 - Ρούντολφ Ες, Γερμανός αξιωματικός των SS
1958 - Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Αγγλίδα κρυσταλλογράφος
1968 - Φέι Μπέιντερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1970 - Ρίτσαρντ Τζόζεφ Νόιτρα, Αυστριακός αρχιτέκτονας
1972 - Γιασουνάρι Καβαμπάτα, Ιάπωνας συγγραφέας
1978 - Φιλιμπέρ Τσιρανάνα, πρόεδρος της Μαδαγασκάρης
1991 - Ντέιβιντ Λην, Άγγλος σκηνοθέτης
1996 - Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας εφοπλιστής.
Θάνατοι:
1828-Φρανθίσκο Χοσέ ντε Γκόγια Υ Λουθιέντες, γνωστότερος ως Γκόγια, ισπανός ζωγράφος.

1996-Σταύρος Νιάρχος, εφοπλιστής και επιχειρηματίας, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

2008-Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο
«το σύνδρομο της πεταλούδας».




"Τα Εικονίσματα "της Ζωής Καρέλλη

$
0
0






Tα μάτια στις βυζαντινές εικόνες,
αγίων και μαρτύρων, τα εκστατικά,
είναι διαφορετικά απ'των αρχαίων αγαλμάτων.


- Ω δόξα της πατρίδας μου διπλή κι'απέραντη
χαρά η προσφορά, ανθρώπινη,
δική σου παρηγοριά και διδαχή σου.

Σ'ολόκληρη την όρθωση, την άρθρωση
του ωραίου σώματός των, είναι υπεροπτικά
σχεδόν, τα ελληνικά αγάλματα
και στην ευγενική θωριά, το βλέμμα
δείχνει αλλού να θεωρεί.

Oι άγιοι μονάχο δε σ'αφήνουνε,
το στρογγυλό τους μάτι ολάνοιχτο,
κι'ωσάν έκπληκτο, σε παρακολουθεί
σε μυστικήν, ενδόμυχη ατένιση σε οδηγεί
για να πιστέψεις στο δικό τους όραμα
με πάσαν την υποταγή.

Όχι πια φοβισμένη,
μα φωτισμένη απ'της ψυχής το νόημα
που αντελήφθη και ομολογεί.

Τα πιο σπουδαία αποφθέγματα του Τσάρλιν Τσάπλιν με αφορμή την επέτειο γεννήσεώς του …

$
0
0



Σαν σήμερα , στις 16 Απριλίου  του 1889  ήρθε στη Ζωή ο δημοφιλέστερος  Άγγλος  ηθοποιός  και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου, που απέκτησε διεθνή φήμη ενσαρκώνοντας τον Σαρλό, και σκόρπισε και σκορπά άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

 Με αφορμή λοιπόν την επέτειο γεννήσεώς του αναρτώ στο ιστολόγιό μου τα   λόγια Σοφίας του ,που πραγματικά προβληματίζουν…

Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη του κόσμου.
Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη.
A day without laughter is a day wasted.
Πάντα μ’ αρέσει να περπατώ στη βροχή, έτσι κανένας δεν μπορεί να με δει που κλαίω.
Τα ναρκωτικά είναι καλά για να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια, ώστε δεν αξίζει να ξεφεύγεις από αυτήν.
Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο, αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο.
Το βασικό γνώρισμα του μεγάλου ηθοποιού είναι ότι του αρέσει πολύ ο εαυτός του όταν παίζει ένα ρόλο.
Υπάρχει κάτι που είναι εξίσου αναπόφευκτο με το θάνατο. Και αυτό είναι η ζωή.
Το μόνο που χρειάζομαι για να κάνω μια κωμωδία είναι ένα πάρκο, ένας αστυνόμος και ένα ωραίο κορίτσι.
Η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα.
Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, είναι όλα επιχείρηση. «Ένας φόνος σε κάνει κακό. Χιλιάδες φόνοι σε κάνουν ήρωα.» Οι αριθμοί αγιοποιούν.
Τα ναρκωτικά είναι καλά για να φύγεις από την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια, ώστε δεν αξίζει να την αποφεύγεις.
Και η αμαρτία μας ήρθε από  τον ουρανό, ίσως τελικά εξυπηρετεί κάποιον τελικό σκοπό, τί θα έκαναν οι παπάδες χωρίς αυτή;
Τι είπε στην ομιλία του ο Τσάρλι Τσάπλιν μιλώντας στα 70ά του γενέθλια για τις δικές του εμπειρίες ζωής….
Ένα κείμενο που αξίζει να το διαβάσετε…


1. «Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω ενάντια στην αλήθεια της ζωής μου.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.
2. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε τι δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος, όταν του επέβαλλα τις επιθυμίες μου. Ακόμα περισσότερο όταν δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και ούτε ήταν έτοιμος ο άνθρωπος, ακόμα και αν αυτός ήμουν εγώ.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
3. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ για μια άλλη ζωή και έβλεπα γύρω μου ότι τα πάντα μου έλεγαν να μεγαλώσω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.
4. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι σε κάθε περίσταση ήμουν στο κατάλληλο μέρος και πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Αυτό με έκανε να γαληνέψω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΛΗΘΕΙΑ.
5. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ό,τι μου αρέσει και με γεμίζει χαρά, ό,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά. Με το δικό μου τρόπο και με τους δικούς μου ρυθμούς.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.
6. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιεινό για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και οτιδήποτε με απομάκρυνε από τον εαυτό μου. Παλιά αυτό το έλεγα «υγιή εγωισμό».
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΤΑΓΑΠΗ.
7. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλλα πολύ λιγότερο.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΠΛΟΤΗΤΑ.
8. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή που ξέρω ότι ΟΛΑ συμβαίνουν.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.
9. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι οι σκέψεις μου με έκαναν ένα άτομο μίζερο και άρρωστο. Όταν επικαλέστηκα τη δύναμη της καρδιάς μου, η λογική μου βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο.
Σήμερα αυτό το λέω ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
10. Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τον εαυτό μας ή με τους άλλους.
Αυτό το λέμε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.
11. Ξέρω ότι από τις εκρήξεις στο Σύμπαν γεννιούνται νέα αστέρια.
Σήμερα ξέρω ότι ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ».




Η σφραγίδα της ημέρας 16-4-2016 με την Υπογραφή του Ουτιδανού Έλληνα

$
0
0



Τόσος σάλος για το τίποτε…
Τόσα λόγια  επιφάνειας και χάνουμε της Ζωής την Ουσία…

Χορτάσαμε πια από κηρύγματα ,από λόγια κίβδηλα Αγάπης και Φαρισαϊσμού…
Ένας θεατρινισμός όλη μας η ζωή…
Ας μην λησμονούμε στις 12 Δεκεμβρίου του 1452 μ.Χ. έγινε στην Αγία Σοφία της Βασιλεύουσας, το απαράδεκτο "ενωτικό συλλείτουργο"με τον Καρδινάλιο Ισίδωρο σαν απεσταλμένο του πάπα, όπου και ακούστηκε το αιρετικό "Φιλιόκβε".
Ο Κωνσταντίνος, θεωρούσε πως ήταν η εσχάτη, απελπισμένη, ενέργεια να περισώσει την Πόλη, από τους Τούρκους που την κύκλωναν απειλητικά.
Πέντε μήνες μετά η Πόλη έπεσε...
Δυστυχώς δεν διδασκόμαστε από την Ιστορία μας και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη και τις ίδιες κακοδοξίες...


Ουτιδανός  Έλληνας

Ευχές για μια όμορφη Κυριακή με φωτογραφικά αποφθέγματα που ανατάσσουν το πνεύμα και δίνουν τροφή για την ψυχή...

Η προσευχή της ημέρας(17-4) από το Λογοτεχνικό περιβόλι.

17-4 «Η σκέψη της ημέρας με ένα όμορφο τραγούδι » επιλογή της Ρένας Τζωράκη και η στήλη Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε Σαν σήμερα 17-4.

$
0
0
                                   


Η σκέψη της ημέρας:
Η ταυτότητα της ημέρας:

Η 17η Απριλίου είναι η 107η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (108η σε δίσεκτα έτη).
Υπολείπονται 258 ημέρες.
Αργίες και εορτές:
Στον κόσμο:
Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης.
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας.

Ορθόδοξη Εκκλησία:

Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία (†344) και των συν αυτώ Αβδελά πρεσβυτέρου, Γοζαθάτ η Γουζθαδάτ, και ετέρων χιλίων εκατόν πεντήκοντα μαρτύρων
Ανικήτου (†β΄ αι.) και Αγαπητού (†536), επισκόπων Ρώμης
Μάρτυρος Αδριανού του Νέου, εν Κορίνθω αθλήσαντος (†251)
Μακαρίου αρχιεπισκόπου Κορίνθου, του Νοταρά (†1805)
Μάρτυρος Φουσίκ και της θυγατρός αυτού
Μάρτυρος Αζάτ του ευνούχου
Οσίων αυταδέλφων Αποστόλου και Θεοχάρους, των εν Άρτη ασκησάντων
Μετακομιδή τιμίων λειψάνων Οσίου Αλεξάνδρου, του εκ Ρωσίας
Οσίου Ζωσιμά, ηγουμένου εν Σολόφκι της Ρωσίας
Οσίου Παϊσίου, του δια Χριστόν σαλού του εκ Ρωσίας.
Εφραίμ του Μεγάλου.
Θυμάμαι –Δεν ξεχνώ. Τί  έγινε Σαν Σήμερα 17 Απριλίου:

Τα πιο σημαντικά γεγονότα :
1080 - Πεθαίνει ο βασιλιάς Χάραλντ Γ΄ της Δανίας και τον διαδέχεται ο Κνούτος Δ΄ της Δανίας, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο πρώτος Δανός που αγιοποιείται.
1492 - Η Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος υπογράφουν τις Συνομολογήσεις της Σάντα Φε για το ταξίδι του στην Ασία.
1521 - Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Δίαιτας της Βορμς, ξεκινά η δίκη του Μαρτίνου Λούθηρου για τις διδασκαλίες του. Αρχικά φοβισμένος, ζητά χρόνο για να σκεφτεί πριν απαντήσει και του δίνεται μία ημέρα.
1524 - Ο Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο φτάνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το λιμάνι της Νέας Υόρκης.
1797 - Οι πολίτες της Βερόνα στην Ιταλία αρχίζουν οκταήμερη εξέγερση εναντίον των γαλλικών δυνάμεων κατοχής.
1861 - Η Βιρτζίνια αποφασίζει την απόσχιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεται η 8η Πολιτεία που εντάσσεται στις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής.
1895 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Σιμονοσέκι μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του Α'Σινοϊαπωνικού Πολέμου και η ηττημένη Δυναστεία Τσινγκ αναγκάζεται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κορέα και να παραχωρήσει εδάφη στην Ιαπωνία.
1912 - Ρωσικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ κατά απεργών εργατών σε κοιτάσματα χρυσού στη βορειοανατολική Σιβηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 150 άτομα.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας παραδίνεται στη Γερμανία.
1961 - Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: μία ομάδα Κουβανών εξορίστων, χρηματοδοτημένων και εκπαιδευμένων από τη CIA, εισβάλει στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα με σκοπό την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1961 - Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον Καναδά.
1961 - O Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι Τα Παιδιά του Πειραιά, που ακουγόταν στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν.
1964 - Αποστρατεύεται αιφνιδιαστικά ο αρχηγός Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος Πέτρος Σακελλαρίου και αντικαθίσταται από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Γεννηματά.
1969 - O Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ καθαιρείται από πρώτος γραμματέας του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας.
1970 - Το διαστημόπλοιο Απόλλων 13 επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη, παρά τη μεγάλη βλάβη που προξένησε έκρηξη στις δεξαμενές του.

Γεννήσεις:
1277 - Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1598 - Τζιοβάνι Ριτσιόλι, Ιταλός αστρονόμος
1897 - Θόρντον Ουάιλντερ, Αμερικανός δραματουργός
1909 - Αλαίν Ποέρ, Γάλλος πολιτικός
1910 - Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός
1918 - Γουίλιαμ Χόλντεν, Αμερικανός ηθοποιός
1919 - Τσαβέλα Βάργκας, Κοστορικανή τραγουδίστρια
1940 - Ζίγκφριντ Γερούζαλεμ, Γερμανός τενόρος
1942 - Κένας Αρόι, πρόεδρος του Ναουρού
1954 - Ρόντι Πάιπερ, Καναδός παλαιστής
1972 - Τζένιφερ Γκάρνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1981 - Χάνα Πακάρινεν, Φινλανδή τραγουδίστρια
1985 - Ρούνι Μάρα, Αμερικανίδα ηθοποιός
1986 - Ρομέν Γκροζάν, Γάλλος οδηγός αγώνων
1989 - Βούλα Παπαχρήστου, Ελληνίδα αθλήτρια.

Θάνατοι:

328 - Αλέξανδρος Α', Πατριάρχης Αλεξανδρείας
485 - Πρόκλος, Έλληνας φιλόσοφος
1080 - Χάραλντ Γ', βασιλιάς της Δανίας
1427 - Ιωάννης Δ', δούκας της Βραβάντης
1441 - Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Πανδούλφος Μαλατέστα
1696 - Μαντάμ ντε Σεβινιέ, Γαλλίδα συγγραφέας
1711 - Ιωσήφ Α', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1790 - Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός πολιτικός, εφευρέτης και διπλωμάτης
1902 - Φραγκίσκος Α', βασιλιάς της Ισπανίας
1942 - Ζαν Μπατίστ Περέν, Γάλλος φυσικός
1982 - Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Έλληνας συγγραφέας
1984 - Μαρκ Γουέιν Κλαρκ, Αμερικανός στρατηγός
1985 - Τάκης Μηλιάδης, Έλληνας ηθοποιός
1993 - Τουργκούτ Οζάλ, Τούρκος πολιτικός
2010 - Άννα Καλουτά, Ελληνίδα ηθοποιός
2011 - Νίκος Παπάζογλου, Έλληνας τραγουδοποιός
2012 - Δημήτρης Μητροπάνος, Έλληνας τραγουδιστής
2014 - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Κολομβιανός συγγραφέας.



«Ιθάκη »του Κωνσταντίνου Καβάφη

$
0
0





Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.


Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)



 
                        

                                 




18-4 «Η σκέψη της ημέρας με ένα όμορφο τραγούδι » επιλογή της Ρένας Τζωράκη και η στήλη Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε Σαν σήμερα 18-4.

$
0
0
                     
 

Η σκέψη της ημέρας:

Η ταυτότητα της ημέρας:

Η 10η Απριλίου είναι η 108η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (109η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 257 ημέρες.



Αργίες και εορτές
Στον κόσμο:

 "Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών."
 "Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Στρατιωτικών Δαπανών."
 
Ορθόδοξη Εκκλησία

Ιωάννου Ησυχαστού και Ναυκρατίου του Στουδίτου, του Ομολογητού
Μάρτυρος Σάββα του στρατηλάτου
Οσίας Αθανασίας της εξ Αιγίνης (†1526)
Ιερομάρτυρος Κυρίλλου ΣΤ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†1821)
Νεομάρτυρος Ιωάννου του ράπτου, του εξ Ιωαννίνων (†1526)
Οσιομάρτυρος Ιωάννου του Κουλικά
Οσίων Ακακίου Β΄ επισκόπου Μελιτηνής, Κοσμά επισκόπου Χαλκηδόνος του ομολογητού, Ευθυμίου του θαυματουργού
Οσίου Ματθαίου ή Ματθία
Οσίου Ευθυμίου, Φωτιστού της Καρελίας
Οσίου Ζωσιμά, του εκ Ρωσίας
Οσίων Αντωνίου και Φήλικος, των εκ Ρωσίας
Οσίου Βασιλείου, του εκ Γεωργίας, του Θαυματουργού
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου του Μαξίμου, εν Βλαντιμίρ της Ρωσίας.


Θυμάμαι –Δεν ξεχνώ. Τί  έγινε Σαν Σήμερα 18 Απριλίου:
Τα πιο σημαντικά γεγονότα :

1025 - Ο Βολέσλαος Α’ ο Ανδρείος γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Πολωνίας.
1506 – Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της σημερινής Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
1518 – Η Μπόνα Σφόρτσα στέφεται βασίλισσα της Πολωνίας.
1521 - Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον της Δίαιτας της Βορμς, ο Μαρτίνος Λούθηρος αρνείται να αποκηρύξει τις διδασκαλίες του, παρά τον κίνδυνο του αφορισμού.
1738 - Ιδρύεται η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη.
1831 - Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
1857 - Εκδίδεται το "Βιβλίο των Πνευμάτων"του Αλλάν Καρντέκ, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Πνευματισμού στη Γαλλία.
1880 - Ένας σίφωνας F4 χτυπά το Μάρσφιλντ στο Μιζούρι, σκοτώνοντας 99 ανθρώπους και τραυματίζοντας 100.
1897 - Κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1902 - Το Κετσαλτενάνγκο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γουατεμάλας, καταστρέφεται από σεισμό.
1906 – 1906-Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.
1909 - Οσιοποιείται η Ιωάννα της Λωραίνης από τον Πάπα Πίο Ι'.
1912 - Το RMS Carpathia φέρνει 705 επιζώντες του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη.
1915 - Κατά τη διάρκεια του Α'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός καταρρίπτεται και προσγειώνεται στις γερμανική πλευρά των γραμμών.
1932-Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.
1941 – Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Κορυζής.
1951-Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που θα αποτελέσει τον προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1954 – Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1960 - Συνέρχεται στην Αθήνα το Παγκόσμιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 1.200 επιστημόνων απ'όλο τον κόσμο.
1964 - Καταργείται ο έλεγχος των πιστοποιητικών φρονημάτων για την έκδοση διαβατηρίων.
1980 – Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.
1988-Επιχείρηση «Αλογάκι της Παναγίας». Ναυμαχία μεταξύ Αμερικανικού και Ιρανικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, κατά τη διάρκεια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980-1988). Διάρκεσε μία ημέρα και ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιρανοί χάνουν 2 πολεμικά και 6 περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί ένα ελικόπτερο.
1996-Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.
2004-Θλιβερά επεισόδια εκτυλίσσονται πριν από το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο του πρωταθλητή, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η αστυνομία. Δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που δεν διαθέτουν εισιτήριο, επιδίδονται σε πετροπόλεμο και συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν χρήση καπνογόνων και δακρυγόνων, μετατρέποντας για ώρες την περιοχή γύρω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» σε πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίζονται εννέα αστυνομικοί και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού. Για την ιστορία, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2.
Γεννήσεις:
1480 – Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φερράρας, ήταν η νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου 6ου, που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης.
1590 – Αχμέτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
1772 – Ντέηβιντ Ρικάρντο, Άγγλος οικονομολόγος
1901 – Λάσλο Νέμετ, Ούγγρος συγγραφέας
1917 – Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας
1927 – Σάμιουελ Χάντιγκτον, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας
1935 – Κώστας Φέρρης, Έλληνας σκηνοθέτης
1941 – Μάικλ Ντ. Χίγκινς, Ιρλανδός πολιτικός
1970 – Σαάντ Χαρίρι, Λιβανέζος πολιτικός
1970 – Τατιάνα Στεφανίδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια
1973 – Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, Αιθίοπας αθλητής
1983 - Νατάσσα Μποφίλιου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1985 – Λούκας Φαμπιάνσκι, Πολωνός ποδοσφαιριστής
1990 – Βόιτσεχ Σέσνι, Πολωνός ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι:
1473 - Φίλιππος Α', μητροπολίτης της Μόσχας
1690 - Κάρολος Ε', δούκας της Λωρραίνης
1802 – Έρασμος Δαρβίνος, Άγγλος ιατρός και βοτανολόγος
1898 – Γκυστάβ Μορώ, Γάλλος ζωγράφος
1904 – Σάμνερ Πέιν, Αμερικανός σκοπευτής
1905 - Χουάν Βαλέρα ι Αλκαλά Γκαλιάνο, Ισπανός συγγραφέας
1941 – Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός της Ελλάδας
1943 – Ισορόκου Γιαμαμότο, Ιάπωνας ναύαρχος
1945 – Γουλιέλμος του Βιντ, πρίγκηπας της Αλβανίας
1951 – Όσκαρ Καρμόνα, Πορτογάλος στρατιωτικός και πολιτικός
1955 – Άλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός
1986 - Γεώργιος Παπαϊωάννου, Έλληνας πολιτικός
1988 - Οκτάυ Ριφάτ, Τούρκος συγγραφέας
1991 – Μένιος Κουτσόγιωργας, Έλληνας πολιτικός
2002 – Θορ Χέιερνταλ, Νορβηγός εξερευνητής
2011 – Ολουμπάγιο Αντεφέμι, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής
2014 - Σταύρος Καραμανιώλας, Έλληνας στιχουργός.

Οι ευχές της Ρένας Τζωράκη και το Λογοτεχνικό της περιβόλι για την εβδομάδα που μπήκε 18-4 με όμορφες εικόνεςε και αποφθέγματα, που εξυψώνουν το Πνεύμα μας…

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση , από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, που δεν πρέπει να την χάσετε για κανένα λόγο…

$
0
0



Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να γνωρίσουμε τους συγγραφείς του κάθε Δήμου της Κρήτης και το έργο τους, οργανώνει, με τη συνδρομή του Δήμου Φαιστού, τριήμερο γνωριμίας με τους συγγραφείς του Δήμου Φαιστού και το έργο τους στους Βόρους, στις 3, στις Μοίρες, στις 4, και στον Ζαρό, στις 5 Ιουνίου 2016, και σας προσκαλεί να το παρακολουθήσετε.
Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, Βόροι (Συνεδριακός χώρος Κέντρου Ερευνών  Βόρων)
17.30   Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κ.
           Κώστα Μουτζούρη
Καλωσόρισμα – ευλογία από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο Δουλουφάκη
Καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Φαιστού κ. Γεώργιο Αρμουτάκη
Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Τ.Δ. Βόρων κ. Κων/νο Φασουλάκη  
Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Μουσείου Βόρων κ. Χριστόφορο Βαλλιάνο
Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόρων κ. Μανόλη
Ασκοξυλάκη
Χαιρετισμός από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς κ. Δέσποινα Χατζή – Βαλλιάνου
Α   ΣΥΝΕΔΡΙΑ    Προεδρεύει ο Χριστόφορος Βαλλιάνος
18.10  Ανδρέας Λενακάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Ιωσήφ Λεκάκη,
            της Μαρίας Λεκάκη και του Αντωνίου Λενακάκη
18.30  Κώστας Μουτζούρης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γιώργου
            Κολυμπιανάκη, του (+) Στυλιανού Μαράκη και της Ευαγγελίας
            Λαμπιθιανάκη – Παπαδάκη
18.50  Μιχάλης Σφακιανάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Βασίλη
            Ασκοξυλάκη, του Γιάννη Ασκοξυλάκη, του (+) Νικολάου Κατσαράκη και
             του (+) Θεοδόση Καραγιωργάκη
19.10  Μαρία Φραγκιαδάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Αντωνίου
            Σοφουλάκη, του Μιχάλη Νικολιδάκη και της Ελένης Νικολιδάκη
19.30  Ο λόγος στους συγγραφείς
19.50 – 20.10  Διάλειμμα
Β   ΣΥΝΕΔΡΙΑ      Προεδρεύει ο Αριστόδημος Παπαδάκης
20.10  Επιτροπάκη Βούλα, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Πολυχρόνη
            Στιβακτάκη, του Μιχάλη Σφακιανάκη και του Γιάννη Στεφανάκη
20.30  Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του
            Χριστόφορου Βαλλιάνου, του Ανδρέα Λενακάκη και του Γκάρεθ Όουενς.
20.50  Μαρία Κυδωνάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Κικής Τζωρτζακάκη
            - Λυμπεροπούλου, του Αλκιβιάδη Σταυριανάκη και του Αριστοτέλη Εμμ.
             Παπαγιαννάκη
21.10  Ευαγγελία Πετρουγάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του (+) Θέμου
            Κορνάρου και της Έλλης Ασκοξυλάκη
21.30 – 21.50  Ο λόγος στους συγγραφείς
Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, Μοίρες ( Πνευματικό Κέντρο )
Γ  ΣΥΝΕΔΡΙΑ       Προεδρεύει ο Δημήτρης Σάββας
8.50  Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού κ.
          Ιωάννη Νικολακάκη
         Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της εθελοντικής ομάδας νέων Δήμου Φαιστού «
         ΔΡΩ » κ. Γιάννη Καψαλάκη
9.00  Εύα Καπελάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Ευχαριστής
          Κουκουμπεδάκη, του Λεωνίδα Σαρουλάκη και του Γιάννη Ζαχαριουδάκη
9.20  Μιχάλης Παπαηλιάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Σοφίας
            Καργάκη, της Κωστούλας Τρουλλινάκη, του Γιάννη Γιατρομανωλάκη και
             του Δημήτρη Τσικριτσή
9.40  Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Νικολάου
            Ανδρουλιδάκη, της Ροδούλας Ανδρουλιδάκη, της Χρυσούλας Τσικριτσή –
             Κατσιανάκη και της Χαρούλας Τσικριτσή - Μπαρνιά
10.00  Κώστας Τσικνάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Αντώνη Μαρκάκη,
           του Γιώργου Σταματάκη και του Ανδρέα Μπαμπιωνιτάκη

10.20  Ο λόγος στους συγγραφείς
10.40 – 11.00  Διάλειμμα
Δ   ΣΥΝΕΔΡΙΑ        Προεδρεύει ο Κώστας Τσικνάκης
11.00  Ουρανία Ρινακάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Ευαγγελίας
            Παπαδογιαννάκη, του Στέλιου Χαμηλάκη και του Λευτέρη Γουλιελμάκη
11.20  Ευαγγελία Παπαδογιαννάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γεωργίου
             Παπαδογιαννάκη, του (+) Μύρωνα Ζαχαράκη και του (+) Τιμόθεου
             Κουμαντάκη
11.40  Ειρήνη Βογιατζή, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γεωργίου Πατεράκη,
             του ( +) Νίκου Σπυριδάκη και του Μιχάλη Παπαηλιάκη
12.00  Ελένη Κωβαίου, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Κώστα Λενακάκη, της
            Ελένης Ψηλομανουσάκη – Πιλατάκη και της Στέλλας Κανάκη
12.20  Ο λόγος στους συγγραφείς
12.40. 13.00   Διάλειμμα
Ε  ΣΥΝΕΔΡΙΑ       Προεδρεύει η Κλειώ Μαρκάκη
13.00  Δημήτρης Σάββας, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Κώστα Τσικνάκη,
            της Κλειώς Μαρκάκη και του Γεωργίου Ζωγραφάκη
13.20  Βέρα Δανακάλη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γιάννη Πανταγιά, της
           Μαρίας Κουτσάκη, του Αντωνίου Φραγκάκη και του παν. Παρθενίου
            Βουλγαράκη
13.40 Μαρία Ζωγραφάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γιάννη
            Θεοδωράκη, του Μανόλη Μακρυδάκη, του Μανόλη Μαλεφιτσάκη και του
             Δημήτρη Παπαδάκη
14.00 Ευαγγελία Ανδρουλιδάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Ζαχαρία
             Μαθιουδάκη, του Εμμανουήλ Αυγουστάκη, του Λευτέρη Μαυρογιαννάκη
             και της Αριάδνης Ταβερναράκη
 14.20 – 14.40  Ο λόγος στους συγγραφείς
ΣΤ  ΣΥΝΕΔΡΙΑ        Προεδρεύει ο Ζαχαρίας Καψαλάκης
18.00  Βαγγέλης Παναγιωτάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Χρυσής
            Βιλανάκη – Pietrak, του Αντώνη Λεμονάκη, του Κων\νου Γιαννακάκη και του
            Εμμανουήλ Ι. Ασσαριωτάκη
18.20 Δέσποινα Τζανιδάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του (+) Νικολάου
            Σταυρουλάκη, της Μάρως Γεωργιλαδάκη, του Αποστόλη Παυλίδη και της
            Πελαγίας Παχάκη - Δακανάλη
18.40 Κλειώ Μαρκάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του (+) Μανόλη
            Μαρκάκη, του Νίκου Μαρκάκη και της (+) Κατίνας Καλοχριστιανάκη –
            Δαμιανάκη
19.00  Γιάννης Γιατρομανωλάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Κώστα
             Θεοδωράκη, του  Στέλιου Τζωρτζάκη  και της Καλλιόπης Αλπαντάκη
19.20  Ο λόγος στους συγγραφείς
19.40 – 20.00  Διάλειμμα
Ζ   ΣΥΝΕΔΡΙΑ        Προεδρεύει η Ειρήνη Βογιατζή
20.00  Κώστας Τσικνάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Νίκου Τσικνάκη,
            του Αλέξη Σαββάκη, της Μαρίας Μπιτσακάκη – Ψιλάκη και του Διονύση
            Νικολούδη
20.40  Τίτος Ταβερναράκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Μελίνας
           Χριστοδουλάκη, του Κωνσταντίνου Καργάκη και της Μαρίας Καδιανάκη
21.00 Ζαχαρίας Καψαλάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Δημήτρη Σάββα,
            του Αντώνη Μανδαλάκη και του Μύρωνα Τζαρδή
21.20  Μαρία Πατρελάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Εύας Μαθιουδάκη,
           της Μαρίας Μαθιουδάκη, του Φιλοκτήτη Ταβερναράκη, της Ευαγγελίας
           Καπελάκη, του Δημήτρη Δασκαλάκη, του Γεωργίου Συγγελάκη, της Αντωνίας
           Πατεράκη, του Κωνσταντίνου Σαρουλάκη, της Μαρίας Τρουλλάκη, της
           Ελένης Συγγελάκη – Βολανάκη και  της Βαγγελιώς Ανδρουλιδάκη
21.40 – 22.00  Ο λόγος στους συγγραφείς
              Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, Ζαρός
                              ( Πνευματικό Κέντρο )
Η   ΣΥΝΕΔΡΙΑ       Προεδρεύει ο Γιάννης Δημητρακάκης
9.50  Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Γεώργιο
           Φυλακτάκη
           Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Ζαρού κ. Γεώργιο
           Δαμιανάκη
           Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ζαρού κ. Γιάννη
           Κοκαράκη
10.00  Κώστας Αποστολάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γιώργη
            Γιατρομανωλάκη και της Ιωάννας Γιατρομανωλάκη
10.20  Μύρων Τζαρδής, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του (+) Γεωργίου
            Φραγκουλιτάκη (Σκουτελογιώργη), του Στυλιανού Ταβερναράκη και του
            Μανόλη Δακανάλη
10.40  Μιχάλης Παπαηλιάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Ελευθερίου
            Καλπουτζάκη, του Στέλιου Παπαδάκη και του Γεωργίου Μαράκη.
11.00  Δέσποινα Αυγουστινάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γιάννη
            Αναγνωστάκη, του Δημήτρη Κοτζάκη, του Αντώνη Κουκλινού και του
            Βασιλείου Φρογάκη
11.20   Ο λόγος στους συγγραφείς
11.40 – 12.00   Διάλειμμα
              Θ   ΣΥΝΕΔΡΙΑ         Προεδρεύει ο Κώστας Αποστολάκης
12.00  Ζαμπία Παπαδάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Φανούριου
           Κοκαράκη, του Νέαρχου Κοκαράκη, του Δημήτρη Παπαδάκη και του (+)
           Γεωργίου Σταματάκη (Λεαντρογιώργη )
12.20  Ευγενία Περυσινάκη, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Μανόλη
            Δουλγεράκη, του Γεώργιου Φραγκάκη, του Γιώργου Παπαδάκη και του ( + )
            Πελοπίδα Σαριδάκη
12.40  Μανόλης Αλεξάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του Γεωργίου
            Πετράκη, του Μηνά Τσικριτσή και του Γεωργίου Στεφανίδη
13.00  Ανδρέας Λενακάκης, Γνωριμία με το συγγραφικό έργο του (+) Γιώργου
            Μαλεφιτσάκη, του Ζαχαρία Καψαλάκη, του Μιχάλη Σπυριδάκη, του Μιχάλη
            Αποστολάκη και του Βασίλη Μαθιουδάκη
13.20  Ο λόγος στους συγγραφείς
13.40  Αυτοπαρουσίαση συγγραφέων οι οποίοι, ενδεχομένως, δεν έχουν περιληφθεί
            στο πρόγραμμα
14.00  Παρεμβάσεις – Συζήτηση
14.20  Απολογισμός
14.30 (Απο) Χαιρετισμοί
Σημείωση 1η :Θα θέλαμε οι συγγραφείς να προσφέρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου (ή των βιβλίων τους) και από ένα ανάτυπο των δημοσιευμένων εργασιών τους για τη βιβλιοθήκη του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Φαιστού.
Σημείωση 2η :Παρακαλούμε τους συγγραφείς να προμηθεύσουν με τα βιβλία τους τα βιβλιοπωλεία της περιοχής, για να τα έχουν προς διάθεση (πώληση) στην εκδήλωση.
Οργανωτική Επιτροπή:
Κώστας Μουτζούρης                            
Ανδρέας Λενακάκης                        
Ιωάννης Νικολακάκης                        
 Γιάννης Δημητρακάκης
Κώστας Αποστολάκης                        
 Ελένη Κωβαίου
Αταλάντη Μιχελογιαννάκη                  
 Κώστας Τσικνάκης
Βαγγελιώ Ανδρουλιδάκη                      
 Ευαγγελία Πετρουγάκη
Κωστής Ψυχογυιός                              
Ειρήνη Βογιατζη
Ειρήνη Χαϊνάκη                                    
 Μανώλης Ανδρουλιδάκης                
Ευγενία Περυσινάκη                              
Δημήτρης Σάββας
Χρίστος Σάββας

"Όσο μπορείς"του Κωνσταντίνου Καβάφη

$
0
0




Κι αν δεν μπορής να κάμης την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζης
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.


Μην την εξευτελίζης πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία-
ώσπου να γίνη σα μια ξένη φορτική.

Ποιός –ποιά γιορτάζει σήμερα18-4; Διαβάστε τις ξεχωριστές ευχές που στέλνει το Λογοτεχνικό περιβόλι στους σημερινούς εορτάζοντες και την συμβουλή μας για μια καλύτερη ζωή....

$
0
0






Σήμερα, 18η  Απριλίου, γιορτάζει ο
Ήφαιστος.


Το Λογοτεχνικό περιβόλι στέλνει  θερμές ευχές  και Χρόνια πολλά  στους σημερινούς εορτάζοντες ,
και τους εύχεται Χρόνια πολλά
Χρόνια Ευλογημένα  γεμάτα:
Υγεία , Αγάπη, καλοτυχία   και Πληρότητα.
Η συμβουλή  που δίνει το Λογοτεχνικό περιβόλι στους σημερινούς εορτάζοντες για μια καλύτερη και με ποιότητα Ζωή:


Εύχομαι από καρδιάς κάθε μέρα της ζωής σας ,
 να είναι μια ξεχωριστή γιορτή, για σας !
Κάθε σας επιθυμία ευχή μου!
        Ρένα Τζωράκη
©

Αν θέλετε να στείλετε  χρόνια πολλά με όμορφες εικόνες και μαντινάδες στους αγαπημένους σας φίλους και φίλες που γιορτάζουν,
πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:
Κι άλλες μαντινάδες   εδώ:
Ευχές για χρόνια πολλά:
Διαβάστε περισσότερα ονόματα για το  τι σημαίνει το όνομά σας:



Viewing all 24794 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>