Quantcast
Channel: Λογοτεχνικό Περιβόλι!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23914

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Ανδρέα Παπανδρέου , μικρές σκέψεις από το Λογοτεχνικό περιβόλι….

$
0
0



Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου 1919 γεννήθηκε, ήταν ένας πολιτικός που λατρεύτηκε από πολλούς και μισήθηκε από άλλους όσο λίγοι σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.




Μικρή αναφορά στον Ανδρέα παπανδρέου,που σαν σήμερα γεννήθηκε ...
Σαν σήμερα , 5 Φεβρουαρίου 1919 , γεννήθηκε
ο Ανδρέας Γ.Παπανδρέου , ο οποίος  ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».
Διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989και 1993-1996.
Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας».Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο. O γιος του Γεώργιος Α. Παπανδρέου ήταν από το 2004 έως το 2012 πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 ως τις 11 Νοεμβρίου 2011.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας πολιτικός που λατρεύτηκε από πολλούς και μισήθηκε από άλλους όσο λίγοι σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.

 Κυβέρνησε την Ελλάδα συνολικά περίπου 14 χρόνια αν και σαν οντότητα επηρρέασε την πορεία της χώρας από πολύ νωρίτερα.
Το 1944, ο μόλις 25 ετών Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένα από τα πέντε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του Bretton Woods που σχεδίασε ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας ως τις πετρελαϊκές κρίσεις του '70,  της οποίας ηγείται ο κορυφαίος Έλληνας οικονομολόγος Κυριάκος Βαρβαρέσος.
Έστησε στην ουσία το Ελληνικό κράτος κατόπιν κλήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1961 πριν καν πολιτευθεί. Αμφισβήτησε τον πατέρα του ανοιχτά και όταν εκείνος ήταν πανίσχυρος και όχι όταν ήταν αδύναμος όπως έπραξε ο γιός του.

Αλάνθαστος δεν υπήρξε, όπως όλοι οι άνθρωποι…
Τα περισσότερα τα παραδέχτηκε δημόσια και άλλα εξ αυτών όχι.
Έτσι και αλλιώς , δεν μου πολυαρέσει να κάνω κριτική σε έναν άνθρωπο που έχει φύγει από τη ζωή και δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, δεν είναι και δόκιμο άλλωστε.
 Ένα λάθος του όμως  , έγινε Αιτία μαρασμού για τη δύσμοιρη χώρα μας...
Μιλάω για το γόνο του, τον Γιωργάκη ή ΓΑΠ κατά πολλούς ,που πέτυχε  να  πλανήσει τον Ελληνικό λαό με την ιστορική φράση του:
"Χρήματα υπάρχουν" 
 και να ηγηθεί για δύο περίπου χρόνια  στην πατρίδα μας  και να οδηγήσει τον Ελληνικό λαό στο ΔΝΤ έτσι ώστε  σήμερα   κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας ,αυτός ο υπερήφανος λαός να σκύβει γονατιστός το κεφάλι του,
 ο ΈΛΛΗΝΑΣ , που δεν προσκύνησε ούτε τους Αρχαίους  Θεούς του....
Πού πήγε Αλήθεια εκείνο το σύνθημα του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;



Λίγα λόγια για την προφητική δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την ΕΕ και τη Γερμανία…

19 ολόκληρα  χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου,  ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών, είχε προβλέψει την αποδυνάμωση των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων προς όφελος ενός ευρωπαϊκού διευθυντηρίου με επικεφαλής την ενοποιημένη Γερμανία.
Τα λόγια του,τόσο επίκαιρα, λες και βγαίνουν,από το παρόν και όχι από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας,για να χρησιμοποιήσω την ιστορική φράση του ίδιου…
Ένα παρόν σκοτεινό, και δυσβάσταχτο για τους έλληνες πολίτες.

Η προφητική δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την ΕΕ και τη Γερμανία
«Βρίσκω ότι πάμε σ’  ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων.
«Υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το διευθυντήριο...»,
Δείτε το βίντεο:
                          

Οι διάσημες ρήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου:



 


Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου  έσβησε από τη ζωή,μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.
Κηδεύτηκε στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α'Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο θάνατός του προκάλεσε  Πανελλήνιο κύμα συγκίνησης  και πλήθη κόσμου, που κυμαίνονταν από «εκατοντάδες χιλιάδες», έως «εκατομμύρια» ,παρευρέθησαν στη κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ύστατο φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου απέτισαν ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι παρακάτω:

Μπιλ Κλίντον, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους πλέον σημαίνοντες πολιτικούς ηγέτες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και μια εξέχουσα φυσιογνωμία κλειδί για την διασφάλιση του θριάμβου της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε».
Ζακ Σιράκ, Πρόεδρος της Γαλλίας:
«Χαιρετίζω τη μνήμη αυτού του δημόσιου άνδρα με τον οποίο είχα επανειλημμένα συναντηθεί και ο οποίος διηύθυνε την ελληνική κυβέρνηση, με κύρος, για περισσότερο από δέκα χρόνια. Τιμώ την ευρωπαϊκή προσήλωσή του. Η Ελλάδα χάνει σήμερα μια από τις μεγάλες φυσιογνωμίες της. Σας παρακαλώ να διαβιβάσετε στη σύζυγό του, στην οικογένειά του, καθώς και στον ελληνικό λαό τη συγκίνησή μου και όλη μου τη συμπάθεια».
Αλέν Ζιπέ, Πρωθυπουργός της Γαλλίας:
«Χαιρετίζω τη μνήμη ενός εξέχοντος δημόσιου άνδρα, η ισχυρή προσωπικότητα του οποίου σημάδεψε την Ελληνική Δημοκρατία και πέρα απ'αυτήν, την Ευρώπη».
Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, Πρόεδρος της Ιταλίας
«Ο Αν. Παπανδρέου υπήρξε ένας μεγάλος πρωταγωνιστής της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα, θαρραλέος, μαχητής της ελευθερίας και σημαντική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Η δέσμευση και η δράση του Ελληνα πρώην Πρωθυπουργού θα παραμείνουν σταθερά σημεία αναφοράς για τον ελληνικό λαό».
Ζαν Κρετιέν, Πρωθυπουργός του Καναδά:

«Υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης και ένθερμος αγωνιστής της δημοκρατίας. Είμαστε υπερήφανοι που τον φιλοξενήσαμε στη χώρα μας για ένα σημαντικό μέρος των χρόνων που πέρασε στην εξορία».
Αντόνιο Γκουτέρες, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας:

«Σήμερα η Ευρώπη έγινε φτωχότερη χάνοντας μια μεγάλη φυσιογνωμία της πολιτικής ζωής της».

Γλαύκος Κληρίδης, Πρόεδρος της Κύπρου:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπηρέτησε την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό έχοντας πάντοτε κατά νουν το συμφέρον του ελληνικού έθνους. Η Ελλάδα, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει εθνική δοκιμασία, στερείται των υπηρεσιών ενός διαπρεπούς πολιτικού. Ιδιαίτερα η Κύπρος πενθεί για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, πέραν των άλλων, διά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, έδωσε απτά δείγματα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του και του Έθνους για την υπεράσπιση της κυπριακής ελευθερίας».
Μιλτιάδης Έβερτ, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας:
«Σ'αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων. Kι αυτό με γενναιότητα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε. Πλησίασε το λαό, είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί και με το λαό, αλλά και με τον πολίτη. Πράγματι είχε μεγάλα πολιτικά χαρίσματα».
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:
«Tο εν γένει έργον του εκλιπόντος δημοσίου ανδρός, τόσο ως ακαδημαϊκού διδασκάλου, όσο και ως πολιτικού υπήρξε πολυσχιδές και εντυπωσιακό, όντως ηγετικόν διό και την επ'αυτού δικαίαν κρίσιν θα στοιχειοθετήσει η αδέκαστος ιστορία».

Ο τάφος του Ανδρέα Παπανδρέου στο Α'Νεκροταφείο Αθηνών





Viewing all articles
Browse latest Browse all 23914

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>