Αδύναμα μαλλιά, κόπωση, μελανιές: Ποιες διατροφικές ελλείψεις φανερώνουν
Ο οργανισμός μας χρειάζεται ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών για να λειτουργούν σωστά όλα τα επιμέρους όργανα και συστήματά του και κατ’ επέκταση για να έχουμε καλή υγεία, ενέργεια και ανεβασμένη διάθεση.
Όταν μειώνονται τα αποθέματα κάποιου θρεπτικού συστατικού, το σώμα στέλνει τα «σήματα» ώστε να μας ειδοποιήσει να διορθώσουμε την έλλειψη.
Κάθε θρεπτικό συστατικό επιτελεί συγκεκριμένους ρόλους, επηρεάζοντας κατά περίπτωση την υγεία των μαλλιών, του δέρματος ή των μυών, επομένως η έλλειψή του προκαλεί και συγκεκριμένα συμπτώματα που μας βοηθούν να την αναγνωρίσουμε πιο άμεσα.
Δείτε μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα που υποδηλώνουν διατροφικές ελλείψεις στον οργανισμό.
1. Ξεφλούδισμα της επιδερμίδας του κρανίου
Οι λευκές νιφάδες στην επιδερμίδα του κρανίου δεν σημαίνουν πάντοτε πιτυρίδα. Αν τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ίσως για το ξεφλούδισμα ευθύνεται η χαμηλή πρόσληψη λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής. Τα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 που παίρνουμε από το ψάρι, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, λειτουργούν σαν λιπαντικό στο σώμα κι έτσι η έλλειψή τους οδηγεί στην ξηρότητα, κυρίως του δέρματος και των μαλλιών.
2. Αδύναμα μαλλιά που σπάνε
Πολύ σημαντική για την υγεία των μαλλιών είναι η βιταμίνη Β7, γνωστή και ως βιοτίνη κι έτσι η έλλειψή της μπορεί να τα κάνει άτονα, αδύναμα και εύθραυστα. Ομοίως, και μια άλλη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η Β9 (φυλλικό οξύ), βοηθά ώστε τα μαλλιά να είναι δυνατά και λαμπερά. Η βιοτίνη βρίσκεται μεταξύ άλλων στο αυγό, στο τυρί, στο αβοκάντο, στην μπανάνα και στον σολομό, ενώ το φυλλικό οξύ στα όσπρια, στο σπανάκι, στο μπρόκολο, στο μάνγκο και στο πορτοκάλι.
3. Μαλλιά που γκριζάρουν
Η εμφάνιση των πρώτων λευκών τριχών είναι κατά βάση θέμα κληρονομικότητας, όμως έναν μικρό ρόλο παίζει και η διατροφή. Ο χαλκός συγκεκριμένα εμπλέκεται στην παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών. Χωρίς επάρκεια χαλκού στον οργανισμό, τα μαλλιά είναι πιθανό να αρχίσουν να γκριζάρουν νωρίτερα από το φυσιολογικό. Σημαντική ποσότητα χαλκού δίνουν τα θαλασσινά όπως τα στρείδια, καθώς και τα μανιτάρια.
4. Άφθες και πληγές στο στόμα
Όταν από τον οργανισμό λείπει βιταμίνη Β12, ένα από τα πρώτα σημάδια που εκδηλώνονται είναι οι άφθες εσωτερικά στη στοματική κοιλότητα και τα σκασίματα στις άκρες των χειλιών. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, καθώς και σε προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους, όπως δημητριακά και χυμούς. Για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε Β12 θα πρέπει να καταναλώνετε κοτόπουλο, κόκκινο κρέας και αυγά.
5. Εξανθήματα στα χέρια
Τα μικρά κόκκινα εξανθήματα στα χέρια που δεν προκαλούν φαγούρα, κατάσταση γνωστή ως θυλακική υπερκεράτωση, είναι συχνά αποτέλεσμα έλλειψης ψευδαργύρου και βιταμίνης Α στον οργανισμό. Τα δύο αυτά συστατικά είναι απαραίτητα για να είναι το δέρμα λείο και απαλό και παίζουν ρόλο-κλειδί στην επούλωση των πληγών. Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου, βάλτε στη διατροφή σας τα πουλερικά, τα ρεβίθια και τον πασατέμπο. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στις γλυκοπατάτες και στο πεπόνι κανταλούπε.
6. Κόπωση
Όλες οι διατροφικές ελλείψεις δημιουργούν ένα αίσθημα έλλειψης ενέργειας, το οποίο όμως είναι πιο έντονο όταν μειώνονται αισθητά τα αποθέματα βιταμίνης D. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρώματος της «βιταμίνης του ήλιου» μπορεί να μειώσει σημαντικά την κόπωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που ο οργανισμός μας δεν έχει την έχει την ευκαιρία να συνθέσει φυσικά τη βιταμίνη μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο.
7. Μελανιές
Κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στα χτυπήματα, καθώς κάποιοι είναι από τη φύση τους πιο επιρρεπείς να εμφανίζουν μελανιές στο δέρμα τους. Ωστόσο, αν εμφανίζετε μελανιές με το παραμικρό μπορεί επίσης να ευθύνεται μια έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό σας κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη εμπλέκεται στην παραγωγή του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη δημιουργία των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των αγγείων, με αποτέλεσμα να σπάνε πιο εύκολα και να δημιουργούνται μελανιές. Εκτός από τα εσπεριδοειδή, καλές πηγές βιταμίνης C είναι οι φράουλες, το μπρόκολο και το μάνγκο.
8. Κράμπες στα πόδια
Ως ηλεκτρολύτης, το μαγνήσιο παίζει ρόλο στις συσπάσεις των μυών. Αντίστοιχη επίδραση έχει και το δυναμωτικό ασβέστιο. Η επαρκής πρόσληψη αυτών των δύο συστατικών λειτουργεί προληπτικά ενάντια στις μυϊκές κράμπες. Πού μπορείτε να τα βρείτε; Το μεν μαγνήσιο στον πασατέμπο, στην μπανάνα και στο αβοκάντο, ενώ το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά και στα μικρά ψάρια που τρώγονται ολόκληρα.
Πηγή: Reader’s Digest & onmed.gr