Ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στον λαιμό, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε μια τεράστια ποικιλία σωματικών λειτουργιών αν δεν λειτουργεί σωστά, ενώ, αν είστε γυναίκα άνω των 35 οι πιθανότητες για να εκδηλώσετε κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς είναι ακόμα μεγαλύτερες (ακόμα και πάνω από 30%).
Γι'αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνα τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί όπως πρέπει, ώστε να ενημερώσετε αναλόγως τον προσωπικό σας γιατρό και να σας προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
Θυρεοειδής: Δείτε 4 σημάδια δυσλειτουργίας του, τα οποία πολλοί άνθρωποι αγνοούν:
Είστε διαρκώς κουρασμένοι
Η έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.
Αν έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει γίνει κάποια άλλα αλλαγή στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό η μειωμένη παραγωγή ορμόνης από τον θυρεοειδή να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ανεβάζει την ψυχολογική σας διάθεση.
Έχετε μειωμένη λίμπιντο
Η μειωμένη (ή και μηδενική) σεξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή ορμόνης συμβάλλει στην ανάλογη πτώση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (αύξηση σωματικού βάρους, μειωμένη ενέργεια κλπ) μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Το δέρμα σας είναι ξηρό
Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και με φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι πιθανό να οφείλεται σε μειωμένο μεταβολισμό (που προκαλείται από πολύ μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ο οποίος μπορεί να μειώσει την εφίδρωση. Όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία από την φυσική εφίδρωση, μπορεί γρήγορα να γίνει ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμές.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το http://www.health.com
Πηγή: iatropedia.gr