Quantcast
Channel: Λογοτεχνικό Περιβόλι!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23939

Καρκίνος του Προστάτη: 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα αφύπνισης κατά της Νόσου!

$
0
0


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει από τον καρκίνο του προστάτη. Η νόσος αφορά εκατομμύρια άντρες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί με την εμφάνισή της να επηρεάσει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Ο προστάτης είναι το όργανο (αδένας) που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό.

Ο προστατικός αδένας λοιπόν περιβάλλει την ουρήθρα και παράγει το προστατικό υγρό, το οποίο είναι βασικό συστατικό του σπέρματος. Ο προστάτης είναι ορμονοευαίσθητος, ιδίως στην τεστοστερόνη (ανδρική ορμόνη).

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται εντός του αδένα και αποτελείται από κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται και με ανεξέλεγκτο τρόπο.

- Στατιστικά στοιχεία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες και δεύτερος σε θνησιμότητα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, παρότι έχουμε σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους οι οποίες επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωσή του σε αρχικό στάδιο. Σχεδόν 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του και περίπου το 17% των ανδρών του γενικού πληθυσμού έχει πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.

- Παράγοντες κινδύνου: Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι: η ηλικία (οι 2 στους 3 καρκίνους προστάτη διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 65 ετών, ενώ βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικία των 40-50 ετών), η κληρονομικότητα (άνδρες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου προστάτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο προστάτη απ'ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός) και ο τρόπος ζωής (η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξή του).

- Συμπτώματα: Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη σε αρχικά στάδια δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Ο μόνος τρόπος να υποπτευθεί ο γιατρός την ύπαρξή του είναι η εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) αίματος και η δακτυλική εξέταση του προστάτη. Συμπτώματα όπως, αιματουρία, αιμοσπερμία, σκελετικοί πόνοι κ.λπ. εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

- Πώς γίνεται η διάγνωση: Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βασίζεται στα εξής: δακτυλική εξέταση του οργάνου και μέτρηση του PSA αίματος.

Σε περίπτωση υποψίας, η εκτέλεση διορθικού υπερηχογραφήματος και βιοψίας του προστάτη θέτουν συνήθως τη διάγνωση. Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών και η ανίχνευση δεικτών όπως -2proPSA και PCA3, χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις για τη βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας.

- Θεραπεία: Η επιλογή της θεραπείας γίνεται με βάση τον βαθμό κακοήθειας του όγκου, το μέγεθός του, την παρουσία μεταστάσεων και την ηλικία, καθώς και τη γενική κλινική κατάσταση του ασθενούς. Οι μορφές θεραπείας είναι:

1. Απλή ενεργητική παρακολούθηση: Σε άνδρες προχωρημένης ηλικίας με καρκίνο προστάτη ή με σημαντικά συνοδά νοσήματα είναι δυνατή η υιοθέτηση συντηρητικής συνεχούς παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου και μόνο στην περίπτωση εξέλιξης αυτής λαμβάνεται η απόφαση για πιο επιθετικού τύπου θεραπεία.

2. Χειρουργική θεραπεία: Συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του προστάτη, μετά των σπερματοδόχων κύστεων και της προστατικής μοίρας της ουρήθρας, καθώς και των λεμφαδένων σε περίπτωση που υπάρχουν.

Η χειρουργική θεραπεία θεωρείται σήμερα η καλύτερη θεραπεία, ελλείψει μεταστάσεων, που οδηγεί σε πλήρη ίαση. Με τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως το robot, έχουμε αύξηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

3. Η ακτινοθεραπεία (εξωτερική ακτινοβολία), η βραχυθεραπεία (εισαγωγή ραδιενεργών εμφυτευμάτων στον προστάτη) και η κρυοθεραπεία έχουν επίσης τη θέση τους στην εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, με καλά αποτελέσματα σε επιλεγμένα περιστατικά.

4. Συντηρητική θεραπεία (ορμονοθεραπεία), βασίζεται στην χορήγηση φαρμάκων τα οποία προκαλούν αναστολή παραγωγής τεστοστερόνης, της ορμόνης δηλαδή που τροφοδοτεί το καρκίνο του προστάτη.

• Πρόληψη: Έχει αποδειχθεί ότι η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μαζί με τη μείωση της πρόσληψης λίπους καθώς και η συστηματική σωματική άσκηση, μπορεί να αποτρέψει πολλές νεοπλασματικές ασθένειες όπως και τον καρκίνο του προστάτη.

Η πρόληψη περιλαμβάνει ετήσιο έλεγχο του προστάτη, με δακτυλική εξέταση του οργάνου από Ουρολόγο και μέτρηση του PSA αίματος.

Παναγιώτης Δ. Τεκερλέκης, M.D, PhD

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια αντιμετωπίσιμη νόσος στα αρχικά της στάδια, γι'αυτό και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή της μετά από ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη (15 Σεπτεμβρίου), το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ προσφέρει πακέτο προληπτικών εξετάσεων. Κάντε πράξη την πρόληψη, μάθετε περισσότερα και κλείστε ραντεβού για να εξεταστείτε.







Πηγή: onmed



Viewing all articles
Browse latest Browse all 23939

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>