Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 για τις φετινές Πανελλήνιες από το υπουργείο Παιδείας.
Τα μηχανογραφικά έχουν κατατεθεί εδώ και λίγες εβδομάδες και η αγωνία χιλιάδων υποψηφίωνστο ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ!
Τα μηχανογραφικά έχουν κατατεθεί εδώ και λίγες εβδομάδες και η αγωνία χιλιάδων υποψηφίωνστο ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ!
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα αποκλείεται να εκδοθούν πριν τις 25 Αυγούστου. Ως πιθανές ημερομηνίες για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 θεωρούνται η 27η, η 28η ή το αργότερο η 29η Αυγούστου. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι ο πρόσθετος φόρτος εργασίας της έκδοσης αποτελεσμάτων για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι, οι Βάσεις 2018 αναμένεται να ανακοινωθούν τρεις έως πέντε ημέρες πιο μετά, από τον αρχικό προγραμματισμό.
Συνολικά, για το 2018, οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ) είναι 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Κατά συνέπεια η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις. Ο αριθμός εισακτέων έμεινε σταθερός στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονία ς, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.
Ειδικότερα:
Α) Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.
Β) Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.
Γ) Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.
Εκτιμήσεις
Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βάσεων του 2018 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική πτώση σε παραδοσιακά δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων όπως οι Ιατρικές και τα Πολυτεχνεία.
Ταυτόχρονα όμως στα παιδαγωγικά τμήματα εκτιμάται άνοδος ακόμα και κατά 2.000 μόρια.
Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» η Ιατρική της Αθήνας φαίνεται ότι δεν κρατάει το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ και τα άλλα δημοφιλή τμήματα όπως η Βιολογία και η Φαρμακευτική θα καταγράψουν σοβαρές απώλειες.
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές
Περισσότεροι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, με υψηλότερους βαθμούς όμως. Η Νομική Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως και οι σχολές Ψυχολογίας θα σημειώνουν άνοδο ακόμη έως και 150 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Αισθητή πτώση αναμένεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο, με τις πολυτεχνικές σχολές να δέχονται σοβαρά πλήγματα. Οι πολυτεχνικές σχολές θα καταγραφούν απώλειες ακόμα και 300 μορίων. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς οι θέσεις που διατίθενται είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων. Γι’ αυτόν τον λόγο και φέτος θα συναντήσουμε πάλι φαινόμενα εισαγωγής εισακτέων με 2.500 μόρια.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Οι Ιατρικές σχολές εκτιμάται ότι θα χάσουν από 100 έως και 300 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας δεν αναμένεται να διατηρηθεί στα 19.000 μόρια. Η φαρμακευτική και η Οδοντιατρική μπορεί να δεχτούν εισακτέους με βαθμολογία γύρω στα 18.000 μόρια.
4ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής
Αναμένονται αυξομειώσεις και μικρή άνοδος των εισακτέων στις Οικονομικές σχολές, ειδικά στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί τον μεγαλύτερο γρίφο που έχουν να λύσουν οι φετινοί εκτιμητές. Η πανεπιστημιοποίηση των δύο ΤΕΙ σίγουρα ενισχύει τη θέση των τμημάτων στα μάτια των υποψηφίων, όμως άγνωστο είναι αν οι υποψήφιοι θα αντιδράσουν άμεσα.
Οι εκτιμήσεις του προέδρου της ΟΕΦΕ
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης έδωσε τις αναλυτικές εκτιμήσεις του για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
1ο Πεδίο: «Στο πρώτο πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών, είχαμε λίγο ευκολότερα θέματα από πέρυσι, ενώ έχουμε μια αύξηση των εισακτέων, άρα αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω όμως στις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές».
2ο Πεδίο: Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εκτιμά πως αναμένεται πτώση «που ξεκινάει από τις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές», καθώς «εμφάνισαν αυξημένη δυσκολία τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Γλώσσας».
3ο Πεδίο: «Βουτιά» πάντως αναμένεται στο τρίτο πεδίο, αυτό των επιστημών υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των φροντιστών. «Σε όλα τα μαθήματα έχουμε χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο δεν υπάρχει και αύξηση των εισακτέων».
4ο Πεδίο: «Το τέταρτο πεδίο θα εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις με μια μικρή ενδεχομένως άνοδο στις λεγόμενες μεσαίες σχολές, κάτι που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», εκτίμησε ο κ. Βαφειαδάκης. Για τις στρατιωτικές σχολές, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ έκανε λόγο για «καθοδικές τάσεις σε όσες βρίσκονται στο δεύτερο πεδίο» ενώ προέβλεψε μικρή άνοδο για τις, κοινές σε όλα τα πεδία, σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.