Εκεί που περπατάτε αμέριμνοι στον δρόμο ή βλέπετε τηλεόραση, ξαφνικά... χικ!
Ο αλκοόλ μοιάζει συχνά να εμφανίστηκε από του πουθενά, όμως στην πραγματικότητα είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν τους ανεξέλεγκτους σπασμούς του διαφράγματος.
Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος, η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι, το αλκοόλ, το έντονο στρες και το ανθρακικό των αναψυκτικών είναι μερικοί από τους πιο συχνούς.
Όταν μιλάμε για τον λόξιγκα φυσικά αυτό που μας απασχολεί είναι πώς να τον σταματήσουμε γρήγορα. Δυστυχώς δεν υπάρχει (ακόμα) φάρμακο που να «γιατρεύει» τον λόξιγκα, επομένως η μόνη μας ελπίδα είναι τα διάφορα «κόλπα» που βοηθούν να χαλαρώσουν το διάφραγμα και οι φωνητικές χορδές ώστε να επιστρέψει η αναπνοή στον φυσιολογικό της ρυθμό.
Μερικές δοκιμασμένες τεχνικές προτείνει η γιατρός Μισέλ Μακόμπερ. Μία από αυτές είναι να προσπαθήσετε να «σκουντήξετε» τη σταφυλή (η μικρή προεξοχή που κρέμεται στο πίσω μέρος του λαιμού) με ένα κουτάλι ή με τη λαβή μιας οδοντόβουρτσας.
Μια άλλη λύση είναι να φάτε ένα κομμάτι ψωμί, να καταπιείτε μια κουταλιά ζάχαρη ή να πιείτε ένα ποτήρι νερό σκυμμένοι.
Αυτά τα τέσσερα «κόλπα» ηρεμούν τον αντανακλαστικό σπασμό του διαφράγματος, εξηγεί η γιατρός. Προσοχή να μην τραυματίσετε τη σταφυλή, π.χ. αν χρησιμοποιήσετε κουτάλι ή αν το ψωμί είναι πολύ ξερό.
Επειδή πιθανότατα το έχετε απορία, αξίζει στο σημείο αυτό να πούμε ότι το να σας τρομάξει κάποιος δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει την επιθυμητή ανακούφιση από τον ενοχλητικό λόξιγκα. Βέβαια, ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε, αφού όπως αναφέρει ο Φαϊζάλ Ταγουάμπ, γιατρός με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ, αν κάποιος σας τρομάξει είναι πολύ πιθανό η προσοχή σας να αποσπαστεί από τον λόξιγκα κι έτσι το σώμα (και επομένως και το διάφραγμα) να χαλαρώσει.
Αν δοκιμάσετε όλα τα παραπάνω και παρ’ όλα αυτά ο λόξιγκας επιμένει για περισσότερο από τρεις ώρες, οι ειδικοί συνιστούν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Πηγή: onmed.gr