Quantcast
Channel: Λογοτεχνικό Περιβόλι!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23914

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Οι προτάσεις και τι θα ζητήσει η Ελλάδα.

$
0
0


Με το πολιτικό “δώρο” προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε στους στους FT ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναμένεται να διεκδικήσει επιπλεον στηριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρωτης υποδοχης και λήψη μέτρων σε περιπτωση κρισης. Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμά/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρωπη απο Αφρική και Τουρκία

Στη Συνοδο, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο μάχης, με σύγκρουση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της, ενώ την ίδια ώρα η αντι-μεταναστευτική ρητορική έχει εξαπλωθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Πλέον αποτελεί την κυρίαρχη ρητορική τόσο στις χώρες του Βίσεκγραντ, όσο και στην Ιταλία, την Αυστρία και το κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, η Γερμανία , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επιθυμούν κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την κρίση, η οποία στην πράξη δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρξουν δυο μείζονα ζητήματα σήμερα:



Πρώτον, για ροές κεντρικής και δυτικης Μεσογειου:

– Γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία Γαλλια, Ιταλια. Αντίθετα, η Ιταλο- αυστριακή πρόταση είναι να επιστρέφουν στην Αφρική, με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Δεύτερον, για ροές ανατολικής μεσογείου:

– Η γερμανική πρόταση της Άγκελα Μερκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Από την άλλη υπάρχει η γραμμή του CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία “μίνι Σενγκεν”

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα:

1. Υπερασπίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τη πάγια τη θέση να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο

2. Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνο σε δίκαιη κατεύθυνση

3. Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης

4. Στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμά/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία

Δηλώσεις κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου:

«Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η καγκελάριος Mέρκελ είπε στην σύντομη δήλωσή της τα εξής:

«Χαίρομαι για το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις συζητήσεις που θα κάνουμε σήμερα και αύριο. Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασμών των ΗΠΑ και ότι η Ε.Ε αντέδρασε σε αυτούς κάτι που ήταν και σωστό. Θα συζητήσουμε για το εάν θα ξεκινήσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό ως Ευρώπη με τις ΗΠΑ ώστε να εμποδίσουμε μια κλιμάκωση των εμπορικών εμποδίων. Επίσης, αργότερα στο δείπνο θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θεμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι σφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχοντια πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. Αύριο θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης.Η Γερμανία και η Γαλλία έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο. Χαίρομαι που έχουμε καταφέραμε να επιτύχουμε κοινές απόψεις»

Με τη σειρά του ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι: «Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια , θέλει πράξεις για την μετανάστευση».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα…». Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», είπε εκφράζοντας την συμπάθειά του προς την Ιταλία «που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης» . Αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διαπραγματεύσεις και ότι το κρίσιμο θέμα των ισλανδικών συνόρων πρέπει να επιλυθεί κατά μόνιμο τρόπο. «Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία προς τον Οκτώβριο, διαφορετικά δεν θα έχουμε χρόνο να επικυρώσουμε την συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας», προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε.

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Για αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης». «Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ». “Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Κοινή δήλωση έδωσαν Ζόραν Ζάεφ – Ντόναλντ Τούσκ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Τούσκ δήλωσε πως η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα για το πως κράτη μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και στη χθεσινή του επιστολή κάλεσε τα όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τη συμφωνία μεταξύ Ζάεφ-Τσίπρα. Στη συνέχεια δήλωσε πως η ΠΓΔΜ υπό τον Ζάεφ θα συνεχίσει με σταθερά βήματα τη πορεία της προς την ΕΕ.

Αναφερόμενος στη σημερινή διάταξη ο Πολωνός Πρόεδρος είπε πως από το 2015 οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά χάρη στις συνεργασίες τις ΕΕ με τρίτες χώρες (εννοώντας τη Τουρκία), συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως η οποιαδήποτε εναλλακτική θα ήταν “χαοτική”.

Ο Πρόεδρος Τούσκ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τις “Αρχές της Μακεδονίας” για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης.

Από τη πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι εξαιρετικά νέα πως η Ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβε πως η χώρα του έχει αλλάξει σελίδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναφερόμενος στη θητεία του προηγούμενου εθνικιστή Πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Ολοκληρώνοντας δήλωσε πως η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια και δεσμεύτηκε για τη πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.




Πηγή: europost.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 23914

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>