«Σε επιφυλακή οι Εθνοφύλακες. Εντοπίστηκε από ομάδες περιπόλων μάχης της Εθνοφυλακής Ικαρίας, μικρό μη επανδρωμένο (Drone) που παρακολουθούσε και κατέγραφε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις γύρω περιοχές. Αμέσως σήμανε συναγερμός ειδοποιήθηκε η τοπική μονάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΕΘ ΙΚΑΡΙΑΣ στο Facebook, μια ανακοίνωση που προκαλεί ερωτηματικά.
Ποιες ενέργειες έγιναν; Καταρρίφθηκε το drone ή του επιτρέψαμε να καταγράφει και να μεταδίδει πληροφορίες εν μέσω της άσκησης Efes-2018;
Τα περιστατικά με εισβολές drones πληθαίνουν.
Κάτι πολύ άσχημο πλησιάζει….
Κάτι πολύ άσχημο πλησιάζει….
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ
Εντοπίστηκαν από ομάδες περιπόλων μάχης της Εθνοφυλακής Ικαρίας, μικρό μη επανδρομένο (Drone) που παρακολουθούσε και κατέγραφε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις γύρο περιοχές. Αμέσως σήμανε συναγερμός ειδοποιήθεικε η τοπική μονάδα.
Στην εν εξελίξει άσκηση «EFES 2018» η Τουρκία έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων των UAVs BAYRAKTAR που η ίδια κατασκευάζει και ήταν εντυπωσιακές. Οι δοκιμές για τον εξοπλισμό των BAYRAKTAR έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό και όπως φαίνεται από το βίντεο από την άσκηση EFES 2018, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα «τουρκικά μη επανδρωμένα» ενισχύεται δραματικά. Η εταιρεία που τα κατασκευάζει, τα διασυνδέει με το Εθνικό Γεωγραφικό Σύστημα που κατασκευάζεται από την εταιρεία PiriReis και Kuzgun Bilişim το οποίο δίνει την δυνατότητα στον χειριστή να λαμβάνει εικόνα σε ζωντανή μετάδοση σε σύστημα για κινητά δίκτυα επικοινωνιών. Εγινε επίδειξη του για πρώτη φορά στην αποβατική άσκηση EFES 2018.
Πέραν της βολής στην άσκηση «EFES 2018» τον Μάιο του 2016 στην αεροπορική βάση του Ικονίου είχε γίνει ακόμα μία πτήση και βολή αντιαρματικού πυραύλου από το τακτικό UAV BAYRAKTAR. Το UAV είχε κάνει βολή «έξυπνου» πυραύλου MAM-L κατασκευής της τουρκικής εταιρείας ROKETSAN πετώντας σε ύψος 18.000 ποδών (5.486 μέτρα) σε επίγειο στόχο ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 8 χιλιομέτρων (μέγιστο βεληνεκές πυραύλου).
Η πρώτη δοκιμαστική βολή πυραύλου (χωρίς όμως εκρηκτική κεφαλή) από το UAV BAYRAKTAR πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, στις 17 Δεκεμβρίου 2015 πάλι επί επίγειου στόχου σε απόσταση 8 χιλιομέτρων και από ύψος 16.000 ποδών.
Oι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει 12 UAV BAYRAKTAR, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία BAYKARMAKINA.
Oι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει 12 UAV BAYRAKTAR, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία BAYKARMAKINA.
Η απειλή δεν ακούει πλέον μόνο στο όνομα F-16 ή … F-35.
Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία αξιοποιώντας τα τεράστια «διδάγματα» που έλαβε στις πρόσφατη πολεμική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» έδωσε εντολή για την κατασκευή εκατοντάδων drone-καμικάζι για τον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό.
Oι εξελίξεις νέου τύπου στο τομέα των «μίνι»-drones από τον τουρκικό στρατό επισύρουν πολλά και διαφορετικά σενάρια χρήσης τους εμπλέκοντας για πρώτη φορά και τον βιοχημικό πόλεμο.
Οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ισχύος είναι εξαιρετικά αρνητικές πλέον, καθώς τα ANKA-S UAV που θα μπουν σε μαζική παραγωγή θα επικοινωνούν άμεσα με τον τουρκικό δορυφόρο Turksat-4B μέσω της SATCOM.
Αυτά προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν υπό την καθοδήγηση του χειριστή τους για να καταστρέφουν, οχυρωμένους στόχους, αποθήκες πυρομαχικών, θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα, σταθμούς διοικήσεως και προσωπικό κατά περιπτώσεις.
Οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει τρείς τύπους mini-drone , με τα ονόματα «Alpagu, «Κargu» και «Togan» και αφορούν σε φορητά συστήματα μικρού βάρους που αναπτύσσονται ταχύτατα και εκτελούν στη συνέχεια αναγνώριση για να καταλήξουν ως «Kamikaze» drone.
Τα drone διαθέτουν εύρος δράσης χίλια μέτρα με ταχύτητα 72 χιλιομέτρων ενώ μεταφέρουν φορτίο 6,3 κιλών.
Πηγή: pentapostagma.gr