Σοκ και δέος έπαθαν εκατομμύρια Τούρκοι
όταν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο «εθνικό μητρώο» της χώρας στο οποίο «μπήκαν» για να αναζητήσουν τις ρίζες τους, ανακάλυψαν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους κατάγεται από Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους.
Το δημοτικό μητρώο της Τουρκίας δημοσιοποιήθηκε για την εδραίωση της μουσουλμανικής εθνικιστικής ταυτότητας , αναφέρει αρθρογράφος των NYT.
Η αγωνιώδης προσπάθεια εκατομμυρίων Τούρκων
που εισήλθαν ηλεκτρονικά στο σύστημα μέσω ειδικής εφαρμογής στο ευρύ κοινό, αποσκοπούσε στην προώθηση της έννοιας του μουσουλμανικού εθνικισμού ως κεντρικής σημασίας για την τουρκική ταυτότητα, γράφει ο KayaGenç στους NewYorkTimes.
Μόνο που η «κατραπακιά» ήρθε στα «κεφάλια» των Τούρκων αξιωματούχων του υπουργείου εσωτερικών διότι πολλά εκατομμύρια Τούρκοι απλά ανακάλυψαν ότι δεν είναι Τούρκοι , ούτε ήταν ποτέ …αλλά εξισλαμισμένοι Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, κά.
Το άνοιγμα του μητρώου περιείχε έγγραφα που χρονολογούνται από το 1880, και από τον Φεβρουάριο προκάλεσε έντονο δημόσιο ενδιαφέρον . Ο ιστότοπος που συνέδεε τον χρήστη με τα δεδομένα «κράσαρε» μέσα σε λίγες ώρες, καθώς εκατομμύρια Τούρκοι έσπευσαν να ανακαλύψουν την καταγωγή τους.
Πολλοί έπαθαν σοκ όταν διαπίστωσαν ότι είχαν ελληνικές, εβραϊκές ή αρμενικές ρίζες. Μια έκθεση του 2012 στην εφημερίδα AnnalsofHumanGeneticsέδειχνε ότι η προέλευση των κατοίκων στην Τουρκία ήταν 38% ευρωπαϊκή, 35% από Μέση Ανατολή, 18% Νότια Ασία και μόνο 9% Κεντρική Ασία.
Αυτό δεν ταιριάζει απόλυτα όμως με τις εθνικιστικές κορώνες της νυν νέο-οθωμανικής κυβέρνησης αλλά και προηγούμενων που μιλούσαν για Τούρκους πολίτες στην καταγωγή .
Η οθωμανική ρητορική αυτή αφήγηση έλαβε ελάχιστα υπόψη τις πολυπλοκότητες του γενεαλογικού δέντρου των Τούρκων , δηλώνοντας με άγνοια κινδύνου ότι οι περισσότεροι Τούρκοι προήλθαν από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας, ενώ οι άλλες εθνοτικές επιρροές, εξαιρουμένης της ουσιώδους κουρδικής συνιστώσας του πληθυσμού της Τουρκίας ήταν αποκλίνουσες και επικίνδυνες.
Τι θα συμβεί λοιπόν μετά από το «άνοιγμα» των καταλόγων μητρώου του τουρκικού πληθυσμού που τηρούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό τόσες δεκαετίες ;
Ένας καθηγητής ανθρωπολογίας που μίλησε στην αρμενική εφημερίδα «Agos» περιέγραψε την κίνηση ως «επαναστατική» και «σοβαρό σημάδι ομαλοποίησης» για να «θαφτεί» ο μύθος της τουρκικής εθνοτικής καθαρότητας.
Άλλοι ανησυχούν όμως. Κάποιοι Τούρκοι αριστεροί, όπως έγραψε ο Genç, φοβούνται ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλετισμό, ή ακόμα και σε εμφύλιο πόλεμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Genç, το άνοιγμα του αρχείου γίνεται καλύτερα κατανοητό από την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να αναδιαμορφώσει τις ιδέες των Τούρκων για τον εαυτό τους , οδηγώντας τους Τούρκους σε αυτό που τους ενώνει περισσότερο και έχει σχέση με την μουσουλμανική θρησκεία.
«Η χρονική στιγμή της νέας εφαρμογής καταγωγής των Τούρκων είναι πράγματι μέρος ενός πολιτικού υπολογισμού», αναφέρουν ξένοι ειδικοί , « ειδικά μετά την Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν στη βόρεια Συρία και με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν το 2019, η κυβέρνηση ελπίζει να προχωρήσει στην εδραίωση τον μουσουλμανικού εθνικισμού ως την κεντρική τουρκική ταυτότητα», τονίζουν οι ίδιοι.
Επίσης, σύμφωνα με καθηγητή ανθρωπολογίας , όλο αυτό είναι ένας τρόπος με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες τουρκικές «δημοκρατικές» κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν διαχωρίσει σχολαστικά την θρησκευτική επιρροή στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση:
«Το κράτος, στη νέα του αγκαλιά του Ισλάμ, έχει την εμπιστοσύνη να επιτρέψει στους πολίτες να ανακαλύψουν τις εθνοτικές τους ρίζες. Οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά και τις ρίζες τους, και να βρουν ακόμη και εκεί έναν λογικό λόγο των κινήσεων της εξωτερικής πολιτικής της νέας τουρκικής κυβέρνησης », τονίζει ο ίδιος.
Ποιοί είναι ποιοι λοιπόν στην Τουρκία;……στην οποία η «κολλητική ταινία»» που θα συνδέει πλέον τα πάντα θα είναι το Ισλάμ , κάτι το οποίο θα αναγκάσει χιλιάδες Τούρκους που δεν το ασπάζονται, είτε να ξεκινήσουν «αντάρτικο», είτε να αποχωρήσουν από την χώρα.
Πηγή: pentapostagma.gr