Τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική πρόταση που ήδη βρίσκεται στα σκαριά...
«Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ούτε μια ημέρα αν της ζητηθεί να ενεργοποιήσει από την 1/1/2019 και τη μείωση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολογήτου» υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη «πληροφορία» είναι απολύτως γνωστή και κατανοητή από τους δανειστές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να παραδεχτεί ότι η πρόβλεψή του για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι η σωστή εκτίμηση είναι αυτή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανεβάζουν το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς επιπλέον μέτρα. Μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια των (λιγότερων από) 100 ημερών που απομένουν πλέον μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου; Κι όμως, ναι, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.
Τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, δείχνουν ότι οι 7 στους 10 συνταξιούχους θα έχουν μείωση έως και 18% στο μηνιαίο εισόδημά τους, οι 2 στους 10 πρακτικά δεν θα υποστούν καμία μεταβολή ενώ ο ένας στους 10 θα έχει και κάποια αύξηση την οποία φυσικά δεν πρόκειται να εισπράξει παρά σε πέντε ετήσιες δόσεις. Αυτά τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν ότι ούτως ή άλλως, το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του συνταξιοδοτικού «πακέτου» είναι πολύ βαρύ. Επομένως, έχει δίκιο η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί –τη στιγμή που μιλάει για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία- να αντέξει και την ταυτόχρονη μείωση του αφορολογήτου που θα «μοιράσει» απώλεια εισοδήματος 650 ευρώ σε όλους τους μισθωτούς, όλους τους συνταξιούχους αλλά και μια μερίδα των αγροτών.
Η δημοσιονομική συζήτηση για το 2019 έχει δύο σκέλη: το ένα αφορά στο αν θα ενεργοποιηθεί και το «κακό πακέτο» του 2020 έναν χρόνο νωρίτερα, και το δεύτερο αφορά στο αν θα ενεργοποιηθούν τα «καλά μέτρα» που προβλέπονται για το 2019 και για το 2020 (και πότε). Επειδή ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε το ΔΝΤ μπορούν σε αυτή τη φάση να φύγουν με «άδεια χέρια» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων –η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους- υπάρχει ήδη στα σκαριά η συμβιβαστική πρόταση. Αυτή προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα παραμείνει σταθερό στα ίδια επίπεδα για το 2019 (δηλαδή στα 1900 ευρώ ως έκπτωση φόρου ή στα 8636 ευρώ σε όρους αφορολόγητου) αλλά ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το «καλό» πακέτο, εκτός και αν στην πορεία προκύψουν στοιχεία ικανοποιητικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Μια τέτοια λύση, δεν θα είχε και πολύ υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Και αυτό διότι το καλό πακέτο του 2019 προβλέπει περαιτέρω αύξηση του επιδόματος τέκνων (που έγινε από φέτος), διανομή επιδόματος στέγασης για όσους έχουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο (το οποίο μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στο 2019 και μάλιστα να συνδεθεί και με τις εκλογές) αλλά και την περίφημη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα η οποία μπορεί και να μην ξεκινήσει από τις αρχές της χρονιάς.
Πηγή: thetoc.gr