Η εξάπλωση των ηλεκτρονικών συσκευών επικοινωνίας κατέστησε ιδιαίτερα κοινή την ανταλλαγή μηνυμάτων ερωτικού περιεχομένου.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας στους επτά εφήβους αναφέρει ότι έστειλε sms με σεξουαλικό περιεχόμενο, διαδικασία γνωστή με τον όρο «sexting», ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι δέχθηκε τέτοια μηνύματα, σε μεγάλη έρευνα αμερικανικής παιδιατρικής επιθεώρησης μεταξύ 110.000 εφήβων από όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο μεταξύ εφήβων έχει απασχολήσει πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, με τα πρωτοσέλιδα του Τύπου να προειδοποιούν για τους κινδύνους του sexting.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η αστυνομία του Σατογκέ, έξω από το Μόντρεαλ, εγκαινίασε εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Το sexting είναι πορνογραφία», στοχεύοντας τους μαθητές 12 με 17 ετών. Στη Βρετανία, αστυνομική διεύθυνση της κεντρικής Αγγλίας προειδοποιούσε πρόσφατα γονείς, ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν δίωξη εάν τα παιδιά τους ανταλλάσσουν άσεμνες εικόνες μέσω κινητού τηλεφώνου. Το φαινόμενο του sexting εμφανίζει έξαρση την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της εξάπλωσης της χρήσης «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Αντίθετα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το σεξ μεταξύ εφήβων παρουσιάζει υποχώρηση την ίδια χρονική περίοδο και ότι περίπου 15% των εφήβων στέλνουν και λαμβάνουν sexts (μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο). Την ίδια ώρα, ποσοστό 41% των εφήβων είναι σεξουαλικά δραστήριοι, σύμφωνα με έρευνα του 2018 της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ.
Η κοινή λογική θέλει τα αγόρια να είναι συνήθως αυτά που ζητούν τέτοια μηνύματα, ενώ τα κορίτσια να είναι οι αποστολείς τους, με το περιεχόμενο αυτό να είναι συνήθως γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο. Το πόρισμα της έρευνας διέψευσε, όμως, την αντίληψη αυτή, δείχνοντας ότι αγόρια και κορίτσια επιδίδονται σε sexting σε ίσα ποσοστά. Παιδοψυχίατροι επισημαίνουν ότι η εθελούσια ανταλλαγή τέτοιων μηνυμάτων αποτελεί φυσιολογικό συστατικό της σεξουαλικής συμπεριφοράς των εφήβων, σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο. Παρότι το sexting έχει συνδεθεί με παρορμητικές και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, η σύνδεσή του με ψυχιατρικά προβλήματα, όπως η μοναξιά και η κατάθλιψη, δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.
Σε σύγκριση με τα αγόρια, τα κορίτσια ανέφεραν ότι νιώθουν μεγαλύτερη πίεση να προχωρήσουν σε sexting, ανησυχώντας παράλληλα ότι θα αποκτήσουν φήμη «εύκολης» αν στέλνουν τέτοια μηνύματα, ή «σεμνότυφης» αν το αποφεύγουν. Τα αγόρια, από τη μεριά τους, αντιμετωπίζουν το sexting ως ευκαιρία επίδειξης της δημοτικότητάς τους. Σε πολλές χώρες, η ανταλλαγή προσωπικών γυμνών φωτογραφιών, χωρίς τη ρητή άδεια του εικονιζόμενου αποτελεί αδίκημα. Η έρευνα, όμως, έδειξε ότι 12,5% των εφήβων προωθούν τέτοιες εικόνες, χωρίς την άδεια του εικονιζόμενου.
Η μελέτη συστήνει στους γονείς να συζητήσουν ανοικτά με τα παιδιά τους για το θέμα του sexting, αλλά και για τις υγιείς ερωτικές σχέσεις, την πίεση από τον κοινωνικό περίγυρο, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τη σεξουαλικότητα.
Πηγή: kathimerini.gr