Αλυσιδωτές αντιδράσεις,
προκάλεσε η πρόκληση από την Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας στα Ίμια,
όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού. Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.
Είχαν προηγηθεί και νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. "Χρειάζεται ψυχραιμία", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το περιστατικό έλαβε διεθνή διάσταση με την Κομισιόν να καλεί την Άγκυρα να "αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας"και την Ιταλία να στέλνει φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ την ώρα που ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε προειδοποίηση στον Τσαβούσογλου.
Η φωτογραφία-ντοκουμέντο
Φωτογραφία του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που εμβολίστηκε από το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής UMUT αναδεικνύει τη ζημιά που προκλήθηκε από το επεισόδιο στο Αιγαίο.
Στην εικόνα, που δημοσιεύεται από την ιστοσελίδα militaire,
φαίνεται όλη η έκταση της ζημιάς και τονίζεται ότι το εν λόγω σκάφος του Λιμενικού βρίσκεται σε υπηρεσία μόλις ένα χρόνο.
"Αν δεν έκανα ελιγμό θα με βούλιαζαν"
"Αν δεν έκανα ελιγμό θα με βούλιαζαν"φέρεται να είπε κατά πληροφορίες ο κυβερνήτης του πλοίου του Λιμενικού. "Χρειάζεται ψυχραιμία"σημείωσε αρμόδια κυβερνητική πηγή μιλώντας στο protothema.gr και τόνισε ότι τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί και δεν εγκαταλείπουν τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.
"Ήταν μια εν ψυχρώ προσπάθεια των Τούρκων να βουλιάξουν το ελληνικό πλοίο. Δεν ήταν μια απλή παρενόχληση ή παρεμπόδιση του πλοίου του Λιμενικού που περιπολούσε στα Ίμια σαν το επεισόδιο με την κανονιοφόρο Νικηφόρος"αποκαλύπτει ανώτατη κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το protothema.gr.
Έντονο διάβημα του υπ. Εξωτερικών προς την Τουρκία
"Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται", ανέφερε στο διάβημά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει συμμάχους και εταίρους σχετικά με το συμβάν, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ προέβη επίσης στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην ΕΕ (η οποία ήδη έδρασε) και το ΝΑΤΟ.
Απειλές Ερντογάν
Ξεκάθαρη απειλή προς την ελληνική πλευρά απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια.
"Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε εκδήλωση του κόμματός του στην Άγκυρα.
Απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη του AKP, ο κύριος Ερντογάν πανηγύριζε για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στην Συρία, όταν είπε: "Να μην νομίζουν ότι δεν προσέχουμε (παρατηρούμε) τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια".
Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το συμβάν
Το συμβάν σημειώθηκε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν τουρκική ακταιωρός, που πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) 090 "ΓΑΥΔΟΣ"του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Αυτό αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το λιμενικό σώμα και προσθέτει ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο ελληνικό πλοίο και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός μεταξύ των 27 στελεχών του πληρώματος. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού το οποίο ενημέρωσε άμεσα τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΠΑΘ 090 "ΓΑΥΔΟΣ", που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Σώματος και καλύπτει από τον Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχει ήδη φθάσει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά, συγκεκριμένα στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Λιμενικού.
Η κατασκευή του συγκεκριμένου σκάφους συγχρηματοδόθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία.
Εάν οι τεχνικοί του Λιμενικού κρίνουν ότι το σκάφος χρειάζεται δεξαμενισμό θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγηθεί σε κάποιο ιδιωτικό ναυπηγείο.
Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών
Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι "το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων".
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία "πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας". Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι "η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών". Επεσήμανε, ακόμη "την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους".
Φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει η Ιταλία
Φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ φέρεται να στέλνει η Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.
Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO "Sea Guardian"στην Ανατολική Μεσόγειο και, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.
Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρόεδρο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, να εκφράζει την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων από τουρκικά πλοία.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, ο Ντεσκλάζι δήλωσε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.
"Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί", τόνισε.
Αυστηρό μήνυμα από τον ιταλό ΥΠΕΞ
Την ίδια ώρα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιλυθεί άμεσα η αντιπαράθεση που εμποδίζει την ιταλική εταιρεία στις ερευνές της. Η Ιταλία "αναμένει να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων"τόνισε ο ιταλός ΥΠΕΞ.
Οι δύο υπουργοί, που βρίσκονται στο Κουβέιτ σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS, συμφώνησαν ότι η σχέση εμπιστοσύνης των δύο χωρών δεν πρέπει να διακυβευθεί λόγω και πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα.