Τα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να είναι απλώς κάτι που χρειάζεσαι σε συγκεκριμένες περιόδους. Ποιο απ’ όλα όμως; Βάλαμε τους τρεις βασικούς «παίκτες» στο μικροσκόπιο.
Σίδηρος
Αυτό το ζωτικής σημασίας μέταλλο βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο σου το σώμα. «Επίσης, συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Σε περιπτώσεις έλλειψής του, όπως στη σιδηροπενική αναιμία, ο οργανισμός εκδηλώνει συμπτώματα κόπωσης, αδυναμίας, μειωμένης συγκέντρωσης ή διάθεσης και τριχόπτωσης» εξηγεί η διατροφολόγος Κλαίρη Παπαβασιλείου.
Πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές που περιέχουν σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί και σκούρα πράσινα λαχανικά. Συνδύασέ τα με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού γιατί η βιταμίνη C συμβάλλει στην απορρόφησή του.
Να πάρεις συμπλήρωμα; Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο, οπότε συζήτησέ το με το γιατρό σου.
Βιταμίνες της ομάδας Β
Παίζουν ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας από το φαγητό σου. «Οι βιταμίνες του συμπλέγματος
Β, ειδικότερα η Β12, συμβάλλουν στην πνευματική εγρήγορση και την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Οι καλύτερες πηγές είναι το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά και θα σου δώσουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεσαι.
Να πάρεις συμπλήρωμα; Προσπάθησε να τις προσλαμβάνεις από τη διατροφή σου. Ένα συμπλήρωμα δε θα κάνει κακό, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Ω3 λιπαρά οξέα
«Οι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα έχουν χαμηλότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιοπαθειών» επισημαίνει η ειδικός.
How to: Γέμισε το πιάτο σου με σολομό, σαρδέλα, πέστροφα, ρέγκα δύο φορές την εβδομάδα.
Να πάρεις συμπλήρωμα; «Αν δεν τρως ψάρι, τότε πιθανότατα θα χρειαστείς συμπλήρωμα, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του διαιτολόγου» λέει η ειδικός.
Κλαίρη Παπαβασιλείου, διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc , missbloom.gr