Quantcast
Channel: Λογοτεχνικό Περιβόλι!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23949

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στο ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, , ΜΕ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑΣ!

$
0
0

 



Η σκέψη της ημέρας σήμερα  , 11 -10-2017  από  το Λογοτεχνικό περιβόλι της Ρένας Τζωράκη©:


Η ταυτότητα της ημέρας:
H 11η Οκτωβρίου είναι η 284η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (285η σε δίσεκτα έτη).
Υπολείπονται 81 ημέρες.
 Σε όλους όσους έχουν γενέθλια σήμερα , το Λογοτεχνικό περιβόλι τους εύχεται χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!



Διεθνείς και Παγκόσμιες Γιορτές:
Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.

Τα πιο σημαντικά γεγονότα της 11ης Οκτωβρίου :





1138 – Ισχυρός σεισμός χτυπά το Χαλέπι της Συρίας.
1531 – Ο Ούλριχ Ζβίγγλιος σκοτώνεται σε μάχη με τα ρωμαιοκαθολικά καντόνια της Ελβετίας.
1582 – Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1614 – Ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Άντριεν Μπλοκ και 12 έμποροι από το Άμστερνταμ ζητούν με έγγραφό τους από το ολλανδικό Κοινοβούλιο το δικαίωμα να είναι οι μόνοι, που θα κάνουν εμπόριο στις ολλανδικές αποικίες της Βορείου Αμερικής.
1811 – Ο Αμερικανός εφευρέτης Τζον Στίβενς και ο γιος του Ρόμπερτ Λίβινγκστον Στίβενς θέτουν σε κίνηση το πρώτο ατμοκινούμενο φέρι μποτ.
1826 – Ο Κριεζώτης με 300 διαλεχτούς άνδρες καταλαμβάνει την Ακρόπολη των Αθηνών.
1828 – Η Μαντώ Μαυρογένους αποκρούει επίθεση Αλγερινών πειρατών.
1862 – Εκθρόνιση του Όθωνα. Μετά την επανάσταση των αντικαθεστωτικών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, καταργείται η Βασιλεία και ο Όθωνας, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία βρίσκονται στο πλοίο «Αμαλία» για περιοδεία ανά την επαρχία, επιστρέφοντας στο Σαρωνικό υποχρεώνεται από τους Άγγλους να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Έτσι στις 12-10-1862 αναχωρεί με το αγγλικό πλοίο «Σκύλα» και στις 17-10-1862 φτάνει στη Βενετία. Τελικά πέθανε σε ηλικία 52 ετών στη Βαμβέργη της Βαυαρίας, όπου έζησε με τη μικρή του ακολουθία σε αφάνεια.
1899 – Αρχίζει ο Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς στη Νότια Αφρική ανάμεσα στους Βρετανούς αποίκους και τους Ολλανδούς των επαρχιών Τρανσβάαλ και Όραντζ Φρι Στέιτ, οι οποίοι ονομάζονταν Αφρικάνερ ή Μπόερς.
1909 – Μονομαχούν με άσφαιρα πυρά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Τουφεξής. Κατόπιν, αποχωρούν ξεχωριστά, χωρίς να συμφιλιωθούν.
1911 – Μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια σκοτώνει 700 άτομα.
1912 – Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού) απελευθερώνει την Κοζάνη από τους Τούρκους.
1912 – Ο Υπολοχαγός αεροπόρος Δημήτριος Καμπέρος, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης (και βομβαρδισμού) στο μέτωπο της Θεσσαλίας, εισέδυσε σε βάθος 60 χιλιομέτρων μέσα στο εχθρικό έδαφος, με αποτέλεσμα τα σφοδρά πυρά του τουρκικού πεζικού να τρυπήσουν τις πτέρυγες του Farman του, χωρίς άλλες συνέπειες.
1912 – Ο Στέφανος Δραγούμης διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης.
1913 – Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Χουέρτα διαλύει το Κογκρέσο.
1916 – Οι Γάλλοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο του ελληνικού ναυτικού.
1921 – Ο Σέρβος πρίγκιπας Αλέξανδρος παραιτείται από το γιουγκοσλαβικό στέμμα.
1922 – Μικρασιατική Καταστροφή: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου.
1931 – Εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους του Λονδίνου, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση των μισθών.
1935 – Στρατιωτικός νόμος στην Ελλάδα έπειτα από κίνημα. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ καταργείται με ψήφισμα της Βουλής η αβασίλευτη δημοκρατία.
1939 – Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ λαμβάνει ένα γράμμα με την υπογραφή του Άινστάιν, στο οποίο ο φυσικός του ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι ΗΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας.
1942 – Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα βορειοδυτικά των ακτών του Γουανταλκανάλ ο στόλος των ΗΠΑ κατανικά τον ιαπωνικό.
1943 – Γερμανικό τμήμα 20 αντρών συγκρούστηκε με λόχο ανταρτών του ΕΛΑΣ στην περιοχή Τρικάλων και εξοντώθηκε. Απώλειες ανταρτών: 1 αξιωματικός και 1 αντάρτης νεκροί.
1944 – Συνθηκολόγηση Βουλγαρίας.
1945 – Ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.
1949 – Ο Henry Morris της East Life γίνεται ο πρώτος Βρετανός που σημειώνει γκολ σε παγκόσμιο κύπελλο. Στον αγώνα Σκωτία – Β. Ιρλανδία στο Μπέλφαστ για τα προκριματικά του κυπέλλου του 1950 σημειώνει χατ-τρικ στο 8-2 στην τελευταία του εμφάνιση με τα χρώματα της Eθνικής Σκωτίας.
1950 – Η Κομμουνιστική Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εισβολή στα εδάφη της Βόρειας Κορέας.
1951 – Η US Boxing Association ανακοινώνει κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι πρωταθλητές πρέπει να υπερασπίζονται τον τίτλο τους το λιγότερο μία φορά μέσα σε 6 μήνες, αλλιώς τον χάνουν.
1952 – Προκηρύσσονται στην Ελλάδα γενικές βουλευτικές εκλογές για την 16η Νοεμβρίου. Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημητρίου Κιουσόπουλου.
1954 – Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους.
1956 – Σύγκρουση κομμουνιστών και εθνικιστών στο Χονγκ Κονγκ, με 40 νεκρούς.
1957 – Ιδρύεται η Γενική Γραμματεία Εξωσχολικού Αθλητισμού, μετέπειτα ΓΓΑ, και υπάγεται απ’ ευθείας στον πρόεδρο της κυβέρνησης με το Νομοθετικό Διάταγμα 3769/57, που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ την επόμενη μέρα. Στις 4 Μαΐου 1968 θα επανασυσταθεί με το διάταγμα 397.
1958 – Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να εκτοξεύσουν πύραυλο στη Σελήνη. Η NASA είχε εκτοξεύσει τον «Πρωτοπόρο 1» στη Σελήνη, αλλά αυτός απέτυχε να φτάσει.
1959 – Στο Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ αναγγέλλει ότι η μητέρα Ελισάβετ Άννα Σέτον θα είναι η πρώτη Αμερικανίδα που θα ανακηρυσσόταν οσία από την Καθολική Εκκλησία.
1962 – Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού: Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ συγκαλεί την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας ύστερα από 92 χρόνια.
1962 – Τριάντα οκτώ τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και 500 οικοδόμων στην Αθήνα. Επακολουθούν συλλήψεις και καταδίκες.
1966 – Εισαγγελική δίωξη κατά πολιτικών και ιδιωτών για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ με ανακριτή τον πρωτοδίκη Σωκράτη Σωκρατίδη. Το παραπεμπτικό βούλευμα διατυπώνει κατηγορίες εναντίον των πρώην υπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Παύλου Βαρδινογιάννη και Στυλιανού Χούτα, ενώ από τους ιδιώτες διώκεται, μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, Γεώργιος Κατσιφάρας.
1967 – Σύνοδος στην Αθήνα της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής.
1967 – Ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Μαινγουαντγάλ παραιτείται για λόγους υγείας.
1968 – Εκτοξεύεται το «Απόλλων 7», το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο , εγκαινιάζοντας το αμερικανικό πρόγραμμα κατάκτησης της Σελήνης.
1969 – Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος 79 κολεγίων απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο Νίξον, προκειμένου να επισπεύσει την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ.
1973 – Τους 2.000 φτάνουν οι νεκροί στη Χιλή, τον ένα μήνα από τη μέρα, που ανέλαβε την εξουσία η χούντα του Αουγούστο Πινοσέτ.
1975 – Δυτική Γερμανία-Ελλάδα 1-1 στο Ντίσελντορφ. Το γκολ του Γιώργου Δεληκάρη δεν αρκεί για να στείλει την Ελλάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε βάρος της πρωταθλήτριας κόσμου.
1976 – Η οργάνωση «Αμπού Νιντάλ» πλήττει τις πρεσβείες της Συρίας στο Ισλαμαμπάντ και στη Ρώμη.
1976 – Στην Κίνα, η χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, Τσιανγκ Τσινγκ και τρία ακόμα μέλη της «Συμμορίας των Τεσσάρων», συλλαμβάνονται με την κατηγορία, ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα.
1978 – Η πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία της Εθνικής ποδοσφαίρου επί της Φιλανδίας με 8-1, με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια, για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών. Τα γκολ Μαύρος 3, Δεληκάρης 2, Νικολούδης 2 και Γαλάκος.
1980 – Οι Σοβιετικοί Ριουμίν και Ποπόφ επιστρέφουν στη Γη με το «Σαλιούτ 6», έπειτα από 186 ημέρες παραμονής στο Διάστημα.
1981 – Ένας άγνωστος νεαρός, με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτηριστικά, ανοίγει την συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στη Νέα Υόρκη. Το όνομά του Πρινς.
1982 – Δημιουργείται το Ολυμπιακό Κέντρο Ερευνών μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.
1982 – Στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, καλύτερη ταινία ανακηρύσσεται ο «Άγγελος» του Γιώργου Κατακουζηνού. Το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου μοιράζονται οι Εύα Κοταμανίδου και Όλια Λαζαρίδου.
1983 – Ένοχος δωροδοκίας από την εταιρία Λόκχιντ ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων κηρύσσεται ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Κακουέι Τανάκα.
1984 – Η αστροναύτης δρ. Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που περπατά στο διάστημα.
1984 – Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης του ΙRA, σε ξενοδοχείο του Μπράιτον, όπου διέμενε. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο μπάνιο, η οποία, όμως εξερράγη δυο λεπτά αφού η Θάτσερ είχε βγει από αυτό με αποτέλεσμα να σωθεί.
1986 – Συνάντηση κορυφής Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.
1989 – Έρχονται στα χέρια με την αστυνομία έξω από το Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη οι υποστηρικτές του πρώην μητροπολίτη Λάρισας Θεολόγου.
1990 – Το ΝΑΤΟ ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για την ίδρυση του στρατηγείου της Λάρισας.
1991 – Αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες.
1992 – Πραγματοποιείται στην Κύπρο αντικατοχική πορεία στην κατεχόμενη Μόρφου.
1993 – Πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά στο Όσλο ο Νορβηγός εκδότης Γουίλιαμ Νιγκάαρντ, ο εκδοτικός οίκος του οποίου μετέφρασε και εξέδωσε στη Νορβηγία τους «Σατανικούς Στίχους» του Σαλμάν Ρουσντί.
1993 – Στη Ρωσία, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 62% των κατοίκων της Μόσχας τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής καταστολής του Κοινοβουλίου, που είχε διατάξει ο Πρόεδρος Γέλτσιν.
1994 – Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την αστυνομία της Γαλλίας, ότι κακοποιεί ή δολοφονεί τους κρατουμένους της, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
1995 – Παραιτείται από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας.
1996 – Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στους αγωνιστές για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, τον επίσκοπο Κάρλος Χιμένες Μπέλο και τον ακτιβιστή Ζοζέ Ράμος Όρτα.
1996 – Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μποξ Wilfredo Benitez βρίσκεται σε κώμα στο σπίτι του στο Σαν Χουάν σε ηλικία 38 ετών.
1998 – Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση το «Νόμο Καποδίστρια» (συνένωση κοινοτήτων κλπ.). Επανεκλέγεται με 57,2% Δήμαρχος Αθηναίων ο Δ. Αβραμόπουλος.
1998 – Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επανεκλέγεται ο Χ. Αλίγιεφ.
1998 – Από κατάρριψη κονγκολέζικου αεροσκάφους Μπόινγκ 727 των αερογραμμών του Κονγκό από αντάρτες στο Κίντου, βρίσκουν το θάνατο 40 άτομα.
1999 – Από βουτιά λεωφορείου σε χαράδρα στο Ελ Σαλβαδόρ, σκοτώνονται 46 άτομα.
1999 – Περίπου 55.000 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα που δίνεται προς τιμήν του τεχνικού της πρωταθλήτριας Ευρώπης Sir Alex Ferguson στον οποίο η Μικτή Κόσμου κερδίζει με 4-2 την Manchester United (Viali, Careca 2, Hughes – Sheringham, Scholes).
1999 – Ο Ιταλός Giuseppe Bergomi φορά για τελευταία φορά την φανέλα της Ίντερ σε φιλικό παιχνίδι, “Ίντερ του σήμερα” (Ronaldo, Vieri, Zamorano, Perucci, Ferrara) με “Ίντερ του παρελθόντος” (Rummenigge, Muller, Klinsmann, Brehme, Mattheus, Altobeli, Rossi, Konti, Donantoni, Kauzio, Jenga) 5-5, που γίνεται προς τιμήν του στο «Σαν Σίρο». Ο 36χρονος αμυντικός έχει αγωνιστεί σε 756 παιχνίδια, 519 με την Ίντερ στο καμπιονάτο και 81 με την Eθνική Ιταλίας.
2000 – Στο Λονδίνο, Γυναίκα του Αιώνα ανακηρύσσεται η Ρωσίδα αστροναύτισσα, Βαλεντίνα Τερέσκοβα.
2000 – Διεξάγεται αγώνας προς τιμήν του Μίμη Παπαϊωάννου στο Στάδιο Νίκος Γκούμας. Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ (Στέλιος Σεραφείδης, Δημήτρης Σαραβάκος, Χρήστος Αρδίζογλου, Λύσανδρος Γεωργαμλής κ.α.) χάνουν από τους παλαίμαχους της Γερμανίας (Schuster, Reinhart, Herman, Ferster, Berthold κ.α.) με 1-5. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φορούν φανέλες με το νούμερο “10” και το όνομα «Παπαϊωάννου» στην πλάτη.
2001 – Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Βρετανό συγγραφέα ινδικής καταγωγής, Βίντιαντουρ Σουρατζπνασάντ Νάιπουλ, 69, γεννημένο στο Τρινιντάντ.
2001 – Τις σφοδρότερες ως τώρα επιθέσεις δέχεται το Αφγανιστάν, με στόχους την Καμπούλ και το Κανταχάρ. Οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι το πρώτο θύμα από την πλευρά τους είναι ο Αμερικανός σμηνίας Εβάντερ Άντριους, που σκοτώθηκε σε δυστύχημα στην Αραβική Χερσόνησο.
2001 – Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Τουράμ, κοντά στο Τζελαλαμπάντ σκοτώθηκαν 100 και πλέον άνθρωποι.
2001 – Στο Κουβέιτ ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός από επίθεση αγνώστου, ο οποίος τους σκότωσε φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
2001 – Ο Φίλιππος Κασιδόκωστας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στα τρίσποντα με 1.300 γενικό Μουαγέν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπιλιάρδου Νέων, που διεξάγεται στην ισπανική πόλη Κάντια. Ο αθλητής μας κερδίζει το 5ο ελληνικό χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό τουρνουά.
2002 – H Ελλάδα υπογράφει το πρωτόκολλο κατά της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, μέσω του ΟΗΕ. Το εν λόγω πρωτόκολλο έχει κυρωθεί από 45 χώρες.
2002 – Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει επίσημα ότι η έκρηξη στο γαλλικό δεξαμενόπλοιο «Λίμπουργκ» στην Υεμένη, οφείλεται σε τρομοκρατικό χτύπημα.
2002 – Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώνονται και περίπου 15 τραυματίζονται σοβαρά από ισχυρή έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Φιλανδίας, Ελσίνκι.
2002 – Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Αμερικανό πρώην ΥΠΕΞ Τζίμι Κάρτερ.
2002 – Διαγράφεται από τη μαύρη λίστα των χωρών που ξεπλένουν βρόμικο χρήμα (της οργάνωσης για την πάταξη της οικονομικής διαφθοράς) η Ρωσία.
2002 – Από έκρηξη σε αστυνομικό σταθμό στην Τσετσενία σκοτώνονται 13 άνθρωποι.
2002 – Απεβίωσε ύστερα από τροχαίο ο σύζυγος της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, Αθανάσιος Παπαρήγας.
2003 – Η Ελλάδα νικά την Βόρεια Ιρλανδία 1-0 (Τσιάρτας) στη Λεωφόρο και το όνειρο της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2004 στην Πορτογαλία γίνεται πραγματικότητα, για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1980. Στον αγώνα αυτό ακούγεται για πρώτη φορά η σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη για την Εθνική. Μετά τη λήξη ο συνθέτης θα δηλώσει προφητικά, ελπίζω να τα πάμε καλά στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό. Ο ύμνος που έγραψα για την Εθνική είναι ένας γούρικος ύμνος, για να βάζουμε γκολ. Η Εθνική μας με εύστοχο πέναλτι, που εκτελεί ο Βασίλης Τσάρτας στο 69΄ παίρνει κατευθείαν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Πορτογαλίας, επιτρέποντας μας να επιστρέψουμε στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από απουσία 24 χρόνων. Το καλοκαίρι του 2004 η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.
2003 – Το γάμο αντί του θρόνου επιλέγει ο Ολλανδός πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο, ο οποίος παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στο θρόνο για χάρη της εκλεκτής της καρδιάς του (η τελευταία αποκαλύφθηκε ότι είχε σχέση με το νονό του εγκλήματος στη χώρα, ο οποίος είχε πεθάνει το 1991).
2003 – Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώνονται από ανατροπή λεωφορείου στο Περού.
2003 – Δύο άνθρωποι σκοτώνονται και αρκετοί τραυματίζονται κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ανθρακωρύχων και ανδρών της βολιβιανής αστυνομίας. Οι ταραχές έλαβαν χώρα στην περιοχή Βεντίγιας, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ανθρακωρύχοι για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη πώληση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, μέσω ενός λιμανιού στη γειτονική Χιλή.
2003 – Πραγματοποιείται με επιτυχία στη Ρώμη ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη σε μια πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Τα πέντε μηνών κοριτσάκια, μόλις ξυπνούν από τη νάρκωση αναζητούν αμέσως το ένα το άλλο. Την ίδια μέρα στο Ντάλας του Τέξας μια ακόμα χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού δύο σιαμαίων αγοριών από την Αίγυπτο, ηλικίας δύο ετών, των Άχμεντ και Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Τα σιαμαία δεν μπορούσαν να δουν το ένα το άλλο καθώς ήταν ενωμένα στο κεφάλι επί της βρεγματικής χώρας.
2004 –
2004 – Ολοκληρώνεται, έπειτα από 8 μήνες, η δίκη του ΕΛΑ. Tο Tριμελές Eφετείο Kακουργημάτων καταδίκασε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους σε κάθειρξη 1.174 ετών έναντι 972 ετών που είχε ζητήσει στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Eλευθέριος Πατσής.
2004 – Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως εορτάζει στην Πόλη τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της.
2004 – Η Αλίνα Καμπάεβα, αστέρι της γυμναστικής, ανακοινώνει την απόφασή της να τερματίσει την καριέρα της.
2004 – Υποβιβάζεται στην Α2 εξαιτίας χρεών η ιστορική ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου.
2005 – Διεξάγονται ιστορικές εκλογές στη Λιβερία. Οι πολίτες συρρέουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα για την ανάδειξη προέδρου και Κοινοβουλίου στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη χώρα μετά τον τερματισμό 14 ετών εμφύλιου πολέμου.
2005 – Ιστορική πρεμιέρα για την Εθνική γυναικών στην ευρωπαϊκή Premier Division στο πινγκ πονγκ. Πρόκειται για την 1η αγωνιστική μιας διοργάνωσης που θα διαρκέσει δύο σεζόν (2005-2006 και 2006-2007).
2006 – Σιδηροδρομική τραγωδία στη Γαλλία, με 5 νεκρούς, στα σύνορα με το Λουξεμβούργο (σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία στο Ζούφτεγκεν).
2006 – Η Ινδή Κίραν Ντεσάι τιμάται με το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ.
2006 – Κατολίσθηση στη Φθιώτιδα. Από θαύμα γλίτωσαν διερχόμενοι οδηγοί που κινούνταν στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας λίγο πριν από τον Αγιο Κωνσταντίνο το πρωί, όταν το βουνό… μετακόμισε. Για την ακρίβεια ολόκληρο το πρανές του βουνού που εκτείνεται πάνω από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης κατέρρευσε μέσα στο οδόστρωμα.
2006 – Την παραίτηση της βραχύβιας δεξιάς κυβέρνησης της οποίας ηγήθηκε, ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπόλανεκ, προσθέτοντας μια νέα σελίδα στην τετράμηνη πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Το κόμμα των Δημοκρατών Πολιτών καταχωρήθηκε στο βιβλίο Γκίνες ως η πιο βραχύβια κυβέρνηση στη μετακομμουνιστική εποχή της Τσεχίας και η πρώτη που καθαιρείται, καθώς δεν έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.
Γεννήσεις:
1629 – Αρμάνδος των Βουρβόνων-Κοντί, Γάλλος ευγενής
1758 – Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς, Γερμανός ιατρός και αστρονόμος
1859 – Τζωρτζ Χόρτον, Αμερικανός διπλωμάτης
1876 – Πολ Μασσόν, Γάλλος ποδηλάτης
1884 – Έλινορ Ρούζβελτ, Αμερικανίδα πολιτικός
1885 – Φρανσουά Μωριάκ, Γάλλος συγγραφέας
1937 – Μπόμπι Τσάρλτον, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1942 – Αμιτάμπ Μπατσάν, Ινδός ηθοποιός
1945 – Ντάστι Ρόουντς, Αμερικανός παλαιστής
1947 – Λουκάς Παπαδήμος, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός
1956 – Νικάνορ Ντουάρτε Φρούτος, Παραγουανός πολιτικός
1959 – Σάββας Χιονίδης, Έλληνας πολιτικός
1962 – Αν Ένραϊτ, Ιρλανδή συγγραφέας
1965 – Ρικίσι, Αμερικανός παλαιστής
1976 – Έμιλυ Ντεσανέλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1977 – Ζερεμί Ζανό, Γάλλος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι:
965 – Μπρούνο ο Μέγας, αρχιεπίσκοπος Κολωνίας
1188 – Ροβέρτος Α’, κόμης του Ντρε
1303 – Πάπας Βονιφάτιος Η΄
1347 – Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1531 – Ούλριχ Ζβίγγλιος, Ελβετός θρησκευτικός μεταρρυθμιστής
1889 – Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, Άγγλος φυσικός
1896 – Άντον Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης
1927 – Μιχαήλ Β’, δούκας της Μπραγκάνζα
1930 – Ρόμπερτ Ντικ Γουίλσον, Αμερικανός γλωσσολόγος
1952 – Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1952 – Τζακ Κόνγουεϊ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1956 – Παύλος Βεντουρής, Έλληνας πολιτικός
1963 – Ζαν Κοκτώ, Γάλλος συγγραφέας
1988 – Αναστάσιος Τσιάρας, Έλληνας πολιτικός
2005 – Ρένα Καρθαίου, Ελληνίδα ποιήτρια
2007 – Φοίβος Ταξιάρχης, Έλληνας ηθοποιός
2007 – Σρι Τσινμόι, Ινδός πνευματικός ηγέτης και ποιητής
2008 – Γεργκ Χάιντερ, Αυστριακός πολιτικός
2010 – Νικόλαος Αρτεμιάδης, Έλληνας μαθηματικός
2016 – Τεατάο Τεανάκι, πρόεδρος του Κιριμπάτι.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 23949

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>