Γιατί προτείνεται η παραπομπή τους σε δίκη και η παράταση της προσωρινής τους κράτησης – Πώς αντέδρασαν τα θύματά τους
«Αμετανόητος, άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές» ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Μαρτυρικές» οι καταθέσεις εναντίον του Πέτρου Φιλιππίδη: Οι βαρείς αυτοί χαρακτηρισμοί που αποτελούν κόλαφο για τους δύο γνωστούς καλλιτέχνες, δίνουν το στίγμα των προτάσεων των εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με τις πολυσυζητημένες υποθέσεις για τις οποίες βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες. Ετσι, με διαφορά μόλις 48 ωρών, ο δρόμος προς το εδώλιο του κατηγορουμένου άνοιξε διάπλατα και για τους δύο, με την πιθανότητα της άμεσης αποφυλάκισής τους να απομακρύνεται πλέον ακόμη περισσότερο.
Την ώρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετούσε τη θεατρική παράσταση που ανέβηκε στις Φυλακές Τρίπολης με τη συμμετοχή ομάδας κρατουμένων και δεχόταν τα συγχαρητήρια όσων την παρακολούθησαν, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το όλο εγχείρημα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξή του, η αρμόδια εισαγγελέας συνέτασσε, λεπτομερώς, την πρόταση-καταπέλτη για την τύχη του: να δικαστεί για τέσσερις βιασμούς, κάποιοι εκ των οποίων αφορούν και σε ανήλικους – και να παραταθεί η προσωρινή κράτησή του.
«Η επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που έχει αναπτύξει για να προσεγγίσει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματά του δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα, ώστε η διατήρηση της προσωρινής του κράτησης να κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της εισαγγελικής πρότασης προς το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο καλείται να τον παραπέμψει σε δίκη δεδομένου ότι «σε βάρος του προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την πράξη του βιασμού κατά συρροή που του αποδίδεται και οι εξηγήσεις και οι αποδείξεις με τις οποίες ο ίδιος προσπάθησε να αποδομήσει το εναντίον του κατηγορητήριο δεν ήταν πειστικές».
Η παραπάνω πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε δεκτή με ανακούφιση από μηνυτές του και όχι μόνον: «Υπάρχει μια γενικότερη ικανοποίηση από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση. Νιώθουν ότι η Δικαιοσύνη είναι αποφασισμένη να διαλευκάνει όλες αυτές τις σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε κρίνονται ως ιδιαίτερα βάσιμες», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Βλάχος, συνήγορος δύο εκ των τεσσάρων ατόμων που στρέφονται δικαστικά εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι θύματά του δηλώνουν κι άλλα άτομα, των οποίων οι υποθέσεις ωστόσο δεν θα φτάσουν ποτέ στο δικαστήριο, καθώς έχουν παραγραφεί λόγω χρονικού ορίου.
Οσο για την επιλογή του γνωστού σκηνοθέτη, ηθοποιού και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να ακολουθήσει μια επιθετική υπερασπιστική γραμμή καταθέτοντας, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, σωρεία μηνύσεων εναντίον τόσο των τεσσάρων που τον κατηγορούν όσο και των μαρτύρων που ενίσχυσαν με τις καταθέσεις τους τους ισχυρισμούς του, ο κ. Βλάχος σημειώνει: «Εχει μηνύσει του πάντες. Αυτό είναι δικαίωμά του και θέμα υπερασπιστικής τακτικής. Οσον αφορά πάντως τις δικές μου υποθέσεις, οι τρεις ουσιώδεις μάρτυρες δεν πρόκειται να κλονιστούν από τις μηνύσεις του, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα κριθούν σε δεύτερο χρόνο».
Ο κ. Βλάχος εκτιμά πως «η πρόταση της εισαγγελέως είναι πλήρως τεκμηριωμένη και πως θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας». Υπογραμμίζει, επιπλέον, με έμφαση ότι η πρόταση αυτή προήλθε μετά από μια ανάκριση που δεν ήταν ιδιαίτερα εξονυχιστική: «Είχε χρόνο να συγκαλύψει τα στοιχεία. Το λάπτοπ του δεν βρέθηκε, ενώ το κινητό του τηλέφωνο ζητήθηκε από τον αδελφό του να το παραδώσει μετά από δέκα ημέρες! Η πρώτη κατ’ οίκον έρευνα ήταν επιφανειακή, καθώς τα σημαντικά στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια επόμενης έρευνας που διεξήχθη υπό την πίεση δημοσιευμάτων. Παρότι, λοιπόν, είχε όλο τον χρόνο να εξαφανίσει στοιχεία, τα στοιχεία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τελικά δείχνουν ότι οι κατηγορίες δεν είναι αβάσιμες. Δεν ξύπνησαν ξαφνικά τέσσερις άνθρωποι που δεν συνδέεται ο ένας με άλλο και άρχισαν να τον κατηγορούν… Σε αυτές προστίθενται και οι καταγγελίες που είναι μεν παραγεγραμμένες λόγω χρόνου, είναι όμως δεδομένες».
Οσον αφορά τώρα τώρα στο χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης της υπόθεσης, το βούλευμα σχετικά με την παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Λιγνάδη αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο, δεδομένου ότι η δίκη πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την παρέλευση του 12μήνου από τη σύλληψή του, που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021. Η δε απόφαση σχετικά με το αν θα συνεχίσει να κρατείται, πιθανώς να έρθει νωρίτερα.
Δεν πείθουν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη
Μπορεί ο Πέτρος Φιλιππίδης να αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του αποδίδοντάς τες σε μανία εκδίκησης εκ μέρος των τριών γυναικών ηθοποιών που βρίσκονται απέναντί του, η εισαγγελέας που ανέλαβε να μελετήσει την υπόθεση, ωστόσο, εκφράζει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη γι’ αυτό και προτείνει την παραπομπή του σε δίκη για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, αλλά και την παράταση της προσωρινής του κράτησης.
«Πρόκειται για τρία θύματα, τα οποία καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα, καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα, θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση.
Βαρύνουσες φαίνεται πως κρίθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, απ’ όπου προέκυψαν επαναλαμβανόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται «μαρτυρικές»: «Σε βάρος του προκύπτουν καταγγελίες που δεν είναι φανταστικά γεγονότα αλλά βιωματικές αφηγήσεις οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τις μαρτυρικές καταθέσεις τρίτων προσώπων».
Αντιθέτως, οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του ηθοποιού δεν κρίνονται αντικειμενικές, καθώς, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, προέρχονται από άτομα που συνδέονται μαζί του με στενή προσωπική ή επαγγελματική σχέση -χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύζυγός του- και οι ισχυρισμοί τους δεν αφορούν ιδία γνώση, αλλά όσα έχει υποστηρίξει σε αυτούς ο ίδιος ο κατηγορούμενος.
Να θυμίσουμε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις Φυλακές Τρίπολης από τον Ιούλιο, μετά τις καταγγελίες για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, το 2008, και δύο απόπειρες βιασμού που φέρονται να τελέστηκαν το 2010 και το 2014 αντίστοιχα. Και οι τρεις γυναίκες είναι συνάδελφοί του, ενώ δύο από αυτές κατήγγειλαν πως δέχτηκαν επιθέσεις μέσα στο καμαρίνι του. Σκηνικό δηλαδή το οποίο προσομοιάζει με τα όσα είχαν περιγράψει στις καταγγελίες τους οι ηθοποιοί Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη, που πρώτες βρήκαν το θάρρος να τον καταγγείλουν, παρά το γεγονός ότι οι δικές τους υποθέσεις ήταν χρονικά παραγεγραμμένες.
Σε αντίθεση με τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται ακόμη σοκαρισμένος από το γεγονός της προφυλάκισής του, μια κατάσταση από την οποία έχει προσπαθήσει να ξεφύγει με όλα τα μέσα που διαθέτει, ακόμη και με την αλλαγή συνηγόρου υπεράσπισης. Οπως έγινε γνωστό, από τα τέλη Σεπτέμβρη ο ηθοποιός δεν εκπροσωπείται πλέον από τον Θέμη Σοφό και την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Λίγες ημέρες πριν από τη διακοπή της συνεργασίας του με τον κ. Σοφό είχε απορριφθεί το αίτημα που είχε υποβάλει στις αρχές Αυγούστου για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους, να επιστρέψει δηλαδή στο σπίτι του με βραχιολάκι. Το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν πως ο κατηγορούμενος εμφανίζει «σταθερή ροπή και εθισμό στην τέλεση συναφών εγκλημάτων», ότι «από την ιδιαίτερη σκληρότητα και αναλγησία που αυτός επέδειξε κατά τις επιθέσεις του, χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση των θυμάτων του, προκύπτει ότι ο ίδιος διακατέχεται από ανεξέλεγκτες γενετήσιες ορμές, συνεπεία των οποίων αδυνατεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του».
Παρ’ όλα αυτά, ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν σκοπεύει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, να κινηθεί νομικά εναντίον των γυναικών που τον κατήγγειλαν, αλλά, αν χρειαστεί, θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά του ενώπιον του δικαστηρίου.
Πηγή: protothema.gr