Quantcast
Channel: Λογοτεχνικό Περιβόλι!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23949

Εσείς γνωρίζετε ποια βιταμίνη μπορεί να επαναφέρει την όσφρηση;

$
0
0


Μια βιταμίνη που περιέχεται σε πλήθος τροφίμων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν Βρετανοί επιστήμονες, ούτως ώστε να «δώσουν πίσω» την όσφρηση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται ακόμα από την ανοσμία που τους προκάλεσε η COVID-19

Τη θεραπεία για την αποκατάσταση της όσφρησης ασθενών που ανέρρωσαν από COVID-19 αλλά ταλαιπωρούνται από ανοσμία αναζητούν στη βιταμίνη Α ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. H επικείμενη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων όπου θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα ρινικών σταγόνων με το μικροθρεπτικό στοιχείο, θα ξεκινήσει τη συγκέντρωση εθελοντών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Βάση για το νέο και ελπιδοφόρο ερευνητικό σχέδιο που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία αποτέλεσε μια γερμανική μελέτη που απέδωσε πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στη βιταμίνη και που τώρα θα διερευνηθεί αν μπορεί να προαγάγει την επιδιόρθωση των κατεστραμένων από τον ιό ιστών στη ρινική κοιλότητα.

Εάν επαληθευτεί η υπόθεση, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της όσφρησης σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που ζουν ακόμη με την επιπλοκή που άφησε η νόσος COVID-19 στη σημαντική αίσθηση, ανακουφίζοντας και από το ψυχικό βάρος που συνοδεύει το επίμονο σύμπτωμα. Υπολογίζεται ότι το 96% των ασθενών θα ανακτήσουν την όσφρησή τους μετά τους 12 μήνες, σύμφωνα με γαλλική μελέτη τον Ιούνιο, ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει πως για μερίδα των ασθενών το χρονικό διάστημα για την επαναφορά της οσφρητικής λειτουργίας είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η αξία της βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη, ρετινάλη), ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την όραση καθώς επίσης προφυλάσσει την υγεία του δέρματος αλλά και του επιθηλιακού ιστού σε όργανα του σώματος όπως η μύτη. Η βιταμίνη Α περιέχεται μόνο σε ζωικής προέλευσης τροφέ, ενώ τα καροτενοειδή, που είναι μορφές προβιταμίνης Α, περιέχονται μόνο σε τροφές φυτικής προέλευση.

Καλές πηγές του μικροθρεπτικού στοιχείου είναι το τυρί, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το γάλα και το γιαούρτι, ενώ τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο αποτελούν επίσης καλή επιλογή, καθώς ο οργανισμός το μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ενδεικτικά, εντάξτε στη διατροφή σας πολύχρωμα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και οι κόκκινες πιπεριές και κίτρινα φρούτα όπως μάνγκο, παπάγια και βερίκοκα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,7mg για τον άνδρα και 0,6mg για τη γυναίκα για τις ηλικίες 19 έως 64 ετών.

Προσοχή: Μεγάλη πρόσληψη της βιταμίνης, δηλαδή περισσότερο από 1,5 mg την ημέρα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία των οστών, καθιστώντας τα πιο εύθραυστα κατά το γήρας, ισχυρίζονται ορισμένοι ερευνητές. Οι γυναίκες, λόγω της προδιάθεσής τους για οστεοπόρωση, πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Παράλληλα, καθώς η υπερσυγκέντρωση της βιταμίνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο, συστήνεται προσοχή στις εγκύους και ιδίως αναφορικά με τρόφιμα άφθονα σε ρετινόλη όπως το συκώτι. Μας αναφέρει το ygeiamou.gr

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23949

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>