ΤΟ ΓΝΩΜΙΚΟ της ΗΜΕΡΑΣ 24-9 στο ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ:
Σήμερα θα αναρτήσουμε στο ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ,
το απόφθεγμα της ημέρας:
«Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία.»
Το παραπάνω ρητό το είπε ο Τζων Κέννεντυ, 1917-1963,
Αμερικανός πρόεδρος [1961-1963]
Λίγα λόγια για τον Τζων Κέννεντυ, 1917-1963,
Αμερικανός πρόεδρος [1961-1963
Ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι (John Fitzgerald "Jack" Kennedy, 29 Μαΐου 1917 - 22 Νοεμβρίου 1963), αποκαλούμενος συχνά και με τα αρχικά του J.F.K., ήταν Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 1961 έως τη δολοφονία του το Νοέμβριο του 1963.
Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1917 στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης, σε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο πατέρας του, Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι και η μητέρα του, Ρόουζ Ελίζαμπεθ Φιτζέραλντ Κένεντι είχαν και οι δύο καταγωγή από την Ιρλανδία και αποτελούσαν μέλη της καθολικής εκκλησίας όπου αργότερα μυήθηκαν και τα εννέα παιδιά τους.
Οι συχνές μετακομίσεις της οικογένειας Κένεντι κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας του Τζον είχαν ως αποτέλεσμα τις πολλές μεταγραφές του νεαρού Τζον σε αρκετά σχολεία και όταν έφτασε πια στην εφηβεία, οι πολλές αυτές μετακινήσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Τζον ήταν διαρκώς στην σκιά του μεγάλου του αδελφού, Τζόζεφ Τζούνιορ, είχαν ως αποτέλεσμα μια επαναστατική συμπεριφορά που συχνά τον έβαζε σε μπελάδες τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
Κατά την περίοδο της εφηβικής του ηλικίας (και πιο συγκεκριμένα το 1934) ωστόσο, πέρα από αλλαγές στην συμπεριφορά του, ο νεαρός Τζον Κένεντι αντιμετώπισε και μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία αρχικά είχαν οδηγήσει τους γιατρούς να πιστέψουν πως μάλλον επρόκειτο για λευχαιμία. Ύστερα από περισσότερες διαγνώσεις ωστόσο, διαπιστώθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.
Σπουδές στην Αγγλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ
Θέλοντας να ακολουθήσει τα βήματα του μεγαλύτερου αδελφού του και ύστερα από προτροπή των γονιών του, ο Τζον Κένεντι εγκαταστάθηκε στην Αγγλία για να πραγματοποιήσει τις σπουδές του στα οικονομικά. Έτσι, έναν χρόνο μετά την περιπέτεια που αντιμετώπισε με την υγεία του – το 1935 – ο Κένεντι ξεκίνησε τις σπουδές του στο London School of Economics. Όμως, τα προβλήματα υγείας που είχε και στο παρελθόν συνέχισαν να τον βασανίζουν και τον ανάγκασαν να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να παρατήσει τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία.
Έχοντας επιστρέψει πλέον στις ΗΠΑ, ο Τζον αποφάσισε μετά από μια σύντομη νοσηλεία να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πρίνστον. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο νεαρός Τζον αναγκάστηκε – ξανά – να διακόψει τις σπουδές του για τον ίδιο λόγο, δύο μόλις μήνες μετά την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο. Η σοβαρότητα της κατάστασης τον οδήγησε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Peter Bent Brigham στην Βοστώνη.
Μερικές εβδομάδες αργότερα και αφού οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν έκριναν πως πλέον ήταν ασφαλές να του δοθεί εξιτήριο, ο Τζον εγκαταστάθηκε για λίγο καιρό στην Φλόριντα. Την άνοιξη του 1936, έχοντας περάσει μερικούς δυσάρεστους και αναμφίβολα επίπονους μήνες, ο Τζον Κένεντι μετακόμισε στην Αριζόνα, όπου εργάστηκε μαζί με τον αδελφό του στα χωράφια μιας μεγάλης φάρμας για σχεδόν έξι μήνες.
Η καινούργια αρχή
Αφήνοντας πίσω του έναν ιδιαίτερα δύσκολο χρόνο και έχοντας πλέον επιστρέψει στην Νέα Υόρκη, ο Τζον Κένεντι αποφάσισε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις σπουδές του στοχεύοντας στο Χάρβαρντ.
Στην επιστολή του στην επιτροπή του Χάρβαρντ ο νεαρός Κένεντι είχε σημειώσει:
Οι λόγοι για τους οποίους επιθυμώ να πάω στο Χάρβαρντ είναι αρκετοί: αισθάνομαι ότι το Χάρβαρντ μπορεί να μου δώσει ένα καλύτερο υπόβαθρο και μια καλύτερη φιλελεύθερη εκπαίδευση από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο. Πάντα ήθελα να πάω εκεί, νιώθω ότι δεν είναι απλώς άλλο ένα κολέγιο, αλλά είναι ένα πανεπιστήμιο που μπορεί να μου προσφέρει κάτι. Θα ήθελα να πάω στο ίδιο κολέγιο ,όπως ο πατέρας μου, για να είμαι «άνθρωπος του Χάρβαρντ» – είναι μια αξιοζήλευτη διάκριση και ελπίζω ειλικρινά να επιτευχθεί.
Καθ’ όλη την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ο Τζον απασχόλησε τον εαυτό του με μια πληθώρα δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονταν απαραίτητα με τις σπουδές του. Στο ξεκίνημα των σπουδών του έγινε μέλος της ομάδας κολύμβησης του Χάρβαρντ. Έκανε αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη, στην τότε Σοβιετική Ένωση και στην Βαλκανική Χερσόνησο.
Τα ταξίδια αυτά έγιναν μέσα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για την εκπόνηση της διατριβής του στο πανεπιστήμιο. Στην έρευνά του, ωστόσο, δόθηκε ένα απότομο τέλος, όταν η Ευρώπη βρέθηκε στα πρόθυρα του πολέμου και έτσι ο Τζον Κένεντι υποχρεώθηκε να γυρίσει πίσω στις ΗΠΑ.
Γυρνώντας στις ΗΠΑ και στις σπουδές του ο Κένεντι ξεκίνησε να εκφράζει μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Μάλιστα, υποστήριξε ανοιχτά την ανάμειξη της Αμερικής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο – μια άποψη την οποία δεν συμμεριζόταν ο πατέρας του.
Μετά την αποφοίτηση του από το Χάρβαρντ, συνέχισε τις σπουδές του στο Στάνφορντ και μετέπειτα επισκέφτηκε την Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού.
Η εκλογή του Τζον Κένεντι
Μετά την επιστροφή του από την Λατινική Αμερική, ο Τζον Κένεντι υπηρέτησε στο ναυτικό, εργάστηκε ως δημοσιογράφος για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ύστερα έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της πολιτικής. Αν και δεν προοριζόταν πάντοτε για ένα αξίωμα στον χώρο της πολιτικής, ο πρόωρος θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού του, Τζόζεφ, στον πόλεμο – ο οποίος προοριζόταν για την θέση του προέδρου των ΗΠΑ από την οικογένεια Κένεντι – τον οδήγησε προς αυτή την κατεύθυνση, όντας ο αμέσως επόμενος μεγαλύτερος γιος της οικογένειας.
Το 1952, μετά την επιτυχία του στις εκλογές, ανέλαβε καθήκοντα γερουσιαστή στην Μασαχουσέτη και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την Τζάκι Μπούβιερ, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά. Το 1958 ο Τζον Κένεντι κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του και δυο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την προετοιμασία για την διεκδίκηση της προεδρίας.
Στις 2 Ιανουαρίου του 1960 ο Κένεντι ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία με το κόμμα των Δημοκρατών. Τον επόμενο χρόνο ο Τζον Κένεντι κατόρθωσε να νικήσει στις εκλογές παρά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί αρχικά σχετικά με το νεαρό της ηλικίας του, το θρήσκευμά του, αλλά και την έλλειψη εμπειρίας.
Η δολοφονία του Τζον Κένεντι
Ο τριακοστός πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έμελλε να ολοκληρώσει την θητεία του, καθώς τρία – σχεδόν – χρόνια μετά την εκλογή του δολοφονήθηκε δημόσια στο Ντάλας του Τέξας το μεσημέρι της 22ης Νοεμβρίου του 1963.
Για τη δολοφονία του Κένεντι κατηγορήθηκε ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος απαρνήθηκε τις κατηγορίες και προτού οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα λίγα μόλις λεπτά μετά την σύλληψή του, πυροβολήθηκε στο στομάχι από έναν περαστικό. Ο Όσβαλντ οδηγήθηκε ευθύς αμέσως στο ίδιο νοσοκομείο όπου λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο Τζον Κένεντι και πέθανε χωρίς ποτέ να αποδεχθεί τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν.
Ο άνδρας που πυροβόλησε τον Όσβαλντ ταυτοποιήθηκε λίγο αργότερα ως ο Τζακ Ρούμπι. Ο Τζακ Ρούμπι πέθανε από καρκίνο προτού οριστεί μια δίκη για εκείνον αφήνοντας έτσι πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Η δολοφονία του Τζον Κένεντι αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Αμερική και έχει αποτελέσει την βάση για πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Αν και η αστυνομία δήλωσε πως ο δολοφόνος του Κένεντι ήταν ο Όσβαλντ, οι λιγοστές έως ανύπαρκτες αποδείξεις, το αμφιλεγόμενο πόρισμα και το απότομο κλείσιμο του φακέλου γέννησαν περισσότερες ερωτήσεις απ’ όσες απάντησαν αφήνοντας την υπόθεση ουσιαστικά άλυτη.