«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση».
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση ο Σεντόπ είπε τα εξής:
«Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σέντοπ επέκρινε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μεταναστευτικό, την Ισλαμοφοβία και την Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας πως είναι ασυνεπείς, μη ρεαλιστικές και μεροληπτικές.
Ο Μουσταφά Σέντοπ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισπανία, προέβη σε δηλώσεις στα τουρκικά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.
Εφιστώντας την προσοχή στην Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη ο Πρόεδρος της Βουλής είπε,
«Στο θέμα αυτό πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ισπανία».
Τόνισε πως στη συγκεκριμένη περίοδο που επικρατούν το μεταναστευτικό πρόβλημα, η Ισλαμοφοβία και οι συγκρούσεις, υπάρχει πολύ περισσότερη ανάγκη στην πρωτοβουλία Συμμαχίας των Πολιτισμών τους σπόρους της οποία έσπειραν κατά την διάρκεια της συμπροεδρίας τους η Τουρκία και η Ισπανία.
Σχετικά με τους Σύριους πρόσφυγες ο Σέντοπ υπογράμμισε πως η ΕΕ δεν τηρεί πλήρως την συμφωνία που σύναψε με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και πρόσθεσε,
«Αυτές που εκπλήρωσε η ΕΕ στην Τουρκία δεν είναι ούτε η 1 στις 10 των υποσχέσεων της. Αν ήμουν στη θέση τους θα ντρεπόμουνα ενώ μιλάω στο θέμα αυτό μπροστά από την κοινή γνώμη».
Κληθείς να απαντήσει σε ένα ερώτημα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ο Σέντοπ είπε,
«Είναι ωφέλιμο να αφεθεί η Ανατολική Μεσόγειος στους κατοίκους της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση. Αλλά για κάποιο λόγο όταν γίνεται λόγος για την Ανατολική Μεσόγειο ανοίγει η όρεξη όλων και έρχονται εκεί. Αν γινότανε κάτι παρόμοιο στη Δυτική Μεσόγειο, πολλές χώρες επιχειρούσαν να ψάξουν κάποια πράγματα στις ακτές της Γαλλίας προφανώς θα ενοχλούνταν. Όλοι πρέπει να αποδεχτούν τα δικαιώματα τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει της δύναμη να προστατέψει, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της μένοντας πάντοτε στο πλαίσιο του δικαίου».
Αφού επισήμανε πως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο Σέντοπ είπε,
«Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό το Αφγανιστάν να καταστεί ένα κατοικήσιμο μέρος για όλους, πως πρέπει να κινηθούμε ομόφωνα και πως πρέπει να κρατήσουμε πιο μπροστά, πιο ψηλά από όλα, το υφιστάμενο ανθρώπινο δράμα».
Σχετικά με τα γεγονότα του 1915 ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε ορισμένα κοινοβούλια στην Ευρώπη είναι άδικα, παράνομα και μακριά από την γνώση ιστορίας και ανέφερε,
«Εμείς ως Τουρκία δεν θεωρούμε σωστό να απασχολούν την ατζέντα των κοινοβουλίων τα γεγονότα που έχουν βιωθεί στην ιστορία. Ορισμένοι από τους βουλευτές που αναγνώρισαν την δήθεν γενοκτονία δεν γνωρίζουν καν την ιστορία».
Υπενθυμίζοντας πως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης(FETÖ) στις 15 Ιουλίου, η οποία απέτυχε υπήρξαν Τούρκοι πολίτες που ζητήθηκαν να εκδοθούν και από την Ισπανία ο Σέντοπ είπε,
«Ελπίζω οι αποφάσεις να επανεξεταστούν και να πραγματοποιηθεί η έκδοση αυτών των ατόμων στην Τουρκία»».
Πηγή: pentapostagma.gr