Πέρα από το υπερβολικά συχνό λούσιμο ή τη φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μας, υπάρχουν μερικοί ακόμα παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών μας
Αν έπρεπε να κάνουμε μια λίστα με τα σημαντικότερα σφάλματα που εν αγνοία μας σαμποτάρουν τα μαλλιά μας, τότε τα παρακάτω σίγουρα θα κατείχαν μία αξιοσημείωτη θέση στην κατάταξη. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Φτιάχνουμε καθημερινά μια αυστηρή αλογοουρά ή «σφιχτό» σινιόν
Τα μαλλιά πιασμένα πάνω είναι η πιο βολική λύση όταν κάνουμε δουλειές, όταν γυμναζόμαστε ή όταν δεν στρώνουν με τίποτα. Ομως, το καθημερινό «σφιχτό» χτένισμα με το ακατάλληλο λαστιχάκι μπορεί να λεπτύνει και να σπάσει την τρίχα, να προκαλέσει ψαλίδα αλλά και αραίωση στο τριχωτό του κεφαλιού. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις είναι η αιτία που έχουμε πονοκέφαλο.
Οργανώστε τον χώρο σας οικολογικά, με χειροποίητα καλάθια
Τι κάνουμε:
* Αποφεύγουμε να κάνουμε καθημερινά «σφιχτά» χτενίσματα.
* Χρησιμοποιούμε λαστιχάκια που δεν σπάνε την τρίχα, όπως τα υφασμάτινα και τα scrunchies που είναι φτιαγμένα από ελαστικό και μαλακό ύφασμα.
* Για να πετύχουμε ένα sleek αυστηρό χτένισμα, χωρίς να τα ταλαιπωρούμε, κάνουμε το εξής: Το προηγούμενο βράδυ, ψεκάζουμε τα μαλλιά με ελάχιστο νερό και τα συγκεντρώνουμε σε ένα χαμηλό σινιόν. Στη συνέχεια, καλύπτουμε το κεφάλι με ένα μαλακό μαντίλι. Το επόμενο πρωί θα έχουν αποκτήσει τη σωστή φόρμα για το σινιόν. Τα χτενίζουμε απαλά και απλώνουμε ένα έλαιο που θα χαρίσει λάμψη και θα τιθασεύσει την τρίχα. Τώρα μπορούμε να προσχωρήσουμε στο χτένισμα που επιθυμούμε.
Χρησιμοποιούμε ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό σε κάθε λούσιμο
Είναι η ιδανική σύνθεση για να απομακρύνει τα κατάλοιπα του στάιλινγκ που συσσωρεύονται στο τριχωτό και στην τρίχα και ευθύνονται για την άτονη, θαμπή όψη των μαλλιών, τα οποία ένα άλλο σαμπουάν δεν καταφέρνει να τα καθαρίσει εντελώς. Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη σύνθεση μαζί με τα υπολείμματα αφαιρεί τις χρωστικές των βαφών αλλά κυρίως τα φυσικά έλαια του τριχωτού. Επομένως, η κατάχρηση του σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό θα διαταράξει το μικροβίωμά του και ενδέχεται να οδηγήσει σε ευαισθησίες ή έξτρα λιπαρότητα.
Τι κάνουμε:
* Λουζόμαστε με τη σύνθεση μία φορά την εβδομάδα αν έχουμε λιπαρά μαλλιά ή αν χρησιμοποιούμε καθημερινά αρκετή ποσότητα προϊόντων στάιλινγκ. Σε περίπτωση που έχουμε κανονικά μαλλιά, τότε μία φορά στις 10 μέρες είναι αρκετή, ενώ για τα ξηρά μαλλιά ενδείκνυται κάθε 15 μέρες.
* Αν δεν κάνουμε συχνό στάιλινγκ, τότε μία φορά τον μήνα είναι αρκετό.
Εφαρμόζουμε προϊόντα στάιλινγκ στο τριχωτό
Το τζελ, το σπρέι κρατήματος, ο αφρός, η κρέμα για τις μπούκλες κ.λπ., όλες οι συνθέσεις στάιλινγκ περιέχουν ουσίες που κολλάνε στην τρίχα για να τη διαμορφώσουν. Ωστόσο αν απλωθούν και στο τριχωτό, μπορεί να φράξουν τους πόρους του και να επιβαρύνουν τις ρίζες, κάτι που δυσχεραίνει την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών.
Τι κάνουμε:
* Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν να απλώνουμε τα προϊόντα στάιλινγκ στο τριχωτό.
* Αν δεν είναι εφικτό, γιατί π.χ. χρησιμοποιούμε συνθέσεις για όγκο στις ρίζες, τότε δεν τις εφαρμόζουμε καθημερινά, μέχρι να λουστούμε ξανά.
* Για να προσφέρουμε όγκο στις ρίζες, προτιμάμε ένα dry shampoo, που θα φρεσκάρει το χτένισμά μας χωρίς να χρειαστεί επιπλέον ποσότητα σύνθεσης για στάιλινγκ.
Βάφουμε μόνες μας τα μαλλιά μας
Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχουν βάψει κάποια στιγμή στο σπίτι τα μαλλιά τους, με καλά ή λιγότερο καλά αποτελέσματα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τεχνικές πιο περίπλοκες, όπως οι ανταύγειες ή το μπαλαγιάζ ή το ντεκαπάζ, που είναι σκόπιμο να μην τις επιχειρούμε στο σπίτι, γιατί αφενός δεν έχουμε εικόνα σε όλο το κεφάλι, αφετέρου τα χέρια μας δεν φτάνουν σωστά τις πίσω τούφες. Επιπλέον, δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε πόσο αντέχει η τρίχα μας σε μία χημική διεργασία.
Τι κάνουμε:
* Το προφανές, δηλαδή απευθυνόμαστε στον κομμωτή μας όποτε θέλουμε να βάψουμε με ιδιαίτερο τρόπο τα μαλλιά μας.
* Μπορούμε να ζητήσουμε οδηγίες από τον κομμωτή μας για να κάνουμε σπίτι κάτι απλό, π.χ. ανανέωση στις ρίζες ή τόνωση στο χρώμα.
* Αν επιμένουμε να βάφουμε μόνες μας τα μαλλιά μας, τότε αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε είναι η ανάμειξη βαφών από διαφορετικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί κάθε σύνθεση είναι διαφορετική και μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις οι οποίες αποδομούν την τρίχα ή δίνουν τη λάθος απόχρωση.
Κόβουμε μόνες μας τα μαλλιά μας
Η αλήθεια είναι πως πολλοί δεν αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να «πάρουμε λίγο την ψαλίδα» ή να κόψουμε μία φράντζα ή να κάνουμε ένα φιλάρισμα. Ομως, υπάρχουν δύο κίνδυνοι. Ο ένας είναι προφανής, δηλαδή να τα κόψουμε λάθος και μετά να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό ώσπου να μακρύνουν και να τα διορθώσει ο κομμωτής. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η πρόκληση περισσότερης ψαλίδας εξαιτίας του ακατάλληλου ψαλιδιού. Εκείνου που συνήθως φυλάμε στη μολυβοθήκη ή στην κουζίνα μας.
Τι κάνουμε:
* Κλείνουμε ραντεβού για κούρεμα ή φρεσκάρισμα στο κομμωτήριο.
* Αν παρ’ όλα αυτά θέλουμε και μπορούμε να το επιχειρήσουμε μόνες μας, επιλέγουμε ένα επαγγελματικό ψαλίδι. Οι κοφτερές λεπίδες του θα εξασφαλίσουν το σωστό, ακριβές κόψιμο, χωρίς να βλάψουν την υγεία της τρίχας.
Κάνουμε στάιλινγκ με υπερβολική θερμότητα
Αλλη μια συνηθισμένη παγίδα. Πολλές φορές ρυθμίζουμε το πιστολάκι ή την πρέσα ισιώματος σε πολύ υψηλή θερμοκρασία που αγγίζει τους 280ο για να πετύχουμε ένα επαγγελματικού επιπέδου χτένισμα. Ομως τα ολέθρια αποτελέσματα στην τρίχα είναι γνωστά, με κυριότερο το σπάσιμο, την αφυδάτωση και σε κάποιες περιπτώσεις τον ερεθισμό του τριχωτού.
Τι κάνουμε:
* Μετά το λούσιμο και αφού σκουπίσουμε ταμποναριστά τα μαλλιά μας με μια πετσέτα, δεν παραλείπουμε το θερμοπροστατευτικό προϊόν.
* Τα στεγνώνουμε στη χαμηλή σκάλα και ταχύτητα μέχρι να απομακρυνθεί η πολλή υγρασία.
* Αν θέλουμε να τα ισιώσουμε, τοποθετούμε στο στόμιο του σεσουάρ το επίπεδο ακροφύσιο.
* Κατευθύνουμε τον αέρα παράλληλα με την τρίχα και όχι κάθετα σε αυτήν, κρατώντας το πιστολάκι 10-15 εκατοστά μακριά.
Δεν καθαρίζουμε τις βούρτσες
Ακόμα και την καλύτερη τεχνική να έχουμε, ακόμα και αν χρησιμοποιούμε ποιοτικά καλλυντικά, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε αν τα εργαλεία μας έχουν κατάλοιπα προϊόντων στάιλινγκ, μικρόβια και ρύπους. Ολα αυτά προσκολλώνται τα φρεσκολουσμένα μαλλιά μας και προκαλούν λιπαρότητα στις ρίζες και θαμπάδα.
Τι κάνουμε:
* Δύο φορές τον μήνα τις πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι χεριών.
* Οταν φθαρούν τις αντικαθιστούμε.
Πηγή:imommy.gr