Τέσσερα tips για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει την ντροπαλότητά του.
Το ντροπαλό παιδί: Απλοί τρόποι για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του
Τα περισσότερα μωρά και νήπια είναι γεμάτα όρεξη και ενέργεια. Αρκετά παιδιά ωστόσο, μεγαλώνοντας γίνονται ντροπαλά και εσωστρεφή, ιδιαίτερα όταν ξεκινούν το σχολείο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του;
Το πιο σημαντικό που πρέπει να κατανοήσετε σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η ντροπαλότητα είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ενός παιδιού και όχι ελάττωμα. Το ίδιο το παιδί μπορεί να γίνει πιο εξωστρεφές με τον καιρό, βέβαια υπάρχουν τρόποι να συμβάλλετε και εσείς σε αυτό.
Συζητήστε μαζί του
Πολλά παιδιά γίνονται ντροπαλά εξαιτίας βιωμάτων τους στο σχολείο ή στο σπίτι. Προσπαθήστε να κατανοήσετε από που πηγάζει η εσωστρέφεια και η ντροπαλότητα του παιδιού σας. Συζητήστε με τη δασκάλα στο σχολείο για τη συμπεριφορά του μέσα στην τάξη και τη σχέση του με τους συμμαθητές του. Η συζήτηση με το ίδιο το παιδί, σίγουρα θα το βοηθήσει να ανοιχτεί και να νιώσει ασφάλεια.
Ανακαλύψτε μαζί τα θετικά χαρακτηριστικά και τα ταλέντα του
Πολλά παιδιά είναι ντροπαλά γιατί δεν πιστεύουν στον εαυτό τους ή δεν έχουν κίνητρα. Βρείτε μαζί με το παιδί σας πράγματα που του αρέσει να κάνει και είναι καλό σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή του και θα του δείξετε τον δρόμο να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Παρακινήστε το να συναναστραφεί με άλλα παιδιά
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει πιο εξωστρεφές και να μετριάσει την ντροπαλότητά του, είναι παρακινώντας το να συναναστραφεί με άλλα παιδιά. Κανονίστε ένα playdate με άλλα παιδιά. Δε χρειάζεται να είναι πολλά. Ακόμα ένα ή δύο είναι ό,τι πρέπει για να αισθανθεί άνετα να ανοιχτεί σταδιακά.
Μην βάζετε ταμπέλες
Ακόμα και εάν το παιδί σας είναι ντροπαλό, δε χρειάζεται αν του αποδίδετε αυτόν τον χαρακτηρισμό μπροστά του. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να χάσει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή του. Αντιθέτως, προσπαθήστε να του υπενθυμίσετε καταστάσεις όπου βγήκε μπροστά ή διαχειρίστηκε μία κατάσταση μόνο του. Πείτε του ότι είστε περήφανη για αυτό και ενθαρρύνετέ το να παίρνει πρωτοβουλίες, χωρίς όμως γίνετε καταπιεστική.
Πηγή: momjunction.com &mothersblog.gr